Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
25. 3. 2012,
18.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sebastian Vettel Red Bull Mercedes VN Malezije

Nedelja, 25. 3. 2012, 18.04

8 let

Vettel brez točk zaradi "kumare"

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Veselje Fernanda Alonsa in Sergia Pereza, na drugi strani gnev Sebastiana Vettla. Ostal je brez točk - zaradi "kumare" po imenu Narain Kartikejan. Razočarani so tudi v taboru Mercedesa.

Sebastianu Vettlu (Red Bull) se je v Sepangu nasmihalo četrto mesto, nakar je osem krogov pred karirasto zastavo zapeljal na nepredviden četrti postanek - imel je predrto pnevmatiko. To je staknil ob prehitevanju Naraina Kartikejana (HRT) za krog. Krivdo je zvalil na slednjega in ga v izjavi za nemško televizijo oklical za: "Na progi je bilo nekaj kumar." Dodatna težava branilca naslova je bila okvara radijske zveze s komandnim mestom: "Ključno je bilo, da sem ostal brez zveze z ekipo, ki je v teh pogojih zelo pomembna. Vseeno sem odpeljal po najboljših močeh in četrto mesto ne bi bilo slabo. Frustriran pa sem, da sem nato na tak način ostal brez točk. Nekateri bi morali bolj paziti, kje vozijo."

Vettel ima sicer prav, pa vendarle njegov izraz na obrazu je znova pričal, da porazov ne zna prenašati. Ciljno črto je prečkal kot 11., zadnja dva kroga pa so celo razmišljali, da bi predčasno parkiral ob stezi. "Dirkač Hispanie ga je zadel in mu povzročil predrto pnevmatiko. Obenem je prišlo še do poškodbe zavor. Iz varnostnih razlogov smo želeli, da bi predčasno ustavil dirkalnik, a nas Seb ni slišal. K sreči je prišel skozi cilj, a nesreča ga je stala vsaj četrtega mesta," je pojasnil vodja Red Bulla, Christian Horner.

Tudi sicer RB8 ni bil dovolj dober za zmagovalni oder. Mark Webber (Red Bull), ki ni imel bližnjih srečanj s tekmeci, se je jezil na delovanjem vmesnih pnevmatik. "Ko dirkaš s pnevmatikami 'intermediate', je vse odvisno od uravnoteženosti dirkalnika, pritiska v gumah, občutka in kako samozavesten si v takih pogojih. Vsi smo se odločili za te pnevmatike in tako je bilo prav, a sam sem potreboval preveč časa, da sem se privadil na njih. S tako malo oprijema to sploh ni bila prava formula 1." Avstralec je dirko končal na četrtem mestu in v skupnem seštevku za vodilnim Fernandom Alonsom (Ferrari) zaostaja 11 točk. Vettel je po dveh od 20 dirk šesti in ima že 17 točk minusa. Povsem druga zgodba od lanske dominantne sezone, ko je z 11 zmagami naslov prvaka osvojil štiri dirke pred koncem prvenstva.

Razočarani v Mercedesu, zadovoljni v Williamsu

Še bolj razočarani so v taboru Mercedesa, ki so po vnovičnem dobrem kvalifikacijskem rezultatu uspeli osvojiti le eno točko - Michael Schumacher je bil deseti. Kot v Avstraliji je bila težava prekomerna obraba pnevmatik. "Po letečem štartu sem bil na četrtem mestu, nato pa so se začele težave s pnevmatikami 'intermediate'. Obraba je bila tolikšna, da sem moral na dodatni postanek. Pozitivno je, da sem bil v zadnjem delu dirke s pnevmatikami za suho stezo zelo hiter," je strnil zgolj 13. Nico Rosberg.

Ob Alonsu in drugouvrščenemu Sergiu Perezu (Sauber) tako na VN Maleziji ni bilo veliko zadovoljnih, razen še novinec Jean-Eric Vergne (Toro Rosso), ki je z osmim mestom prvič končal med dobitniki točk in Bruno Senna (Williams). "Nad rezultatom sem res navdušen. Vesel sem, da sem ekipi pridirkal toliko točk in to na tako težki dirki. Upam, da bomo v nadaljevanju sezone še napredovali," je po šestem mestu pripovedoval Bruno Senna, ki so mu pred sezono mnogi očitali, da je s pomočjo pokroviteljev nepravično sedež izmaknil Rubensu Barrichellu.

Sezona formule 1 se bo čez tri tedne nadaljevala na Kitajskem.

Ne spreglejte