Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 5. 2017,
22.15

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

reli Velenje Rok Turk

Sobota, 27. 5. 2017, 22.15

6 let, 10 mesecev

Reli Velenje

Turk v Velenju brez napake in z zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Rok Turk | Foto Uroš Modlic

Foto: Uroš Modlic

Rok Turk (Peugeot 208 T16) je zmagovalec relija Velenje, druge letošnje postaje slovenskega prvenstva. Po desetih hitrostnih preizkušnjah je za 25 sekund ugnal Nemca Hermanna Gassnerja (Mitsubishi Lancer EVO X), tretji je bil Italijan Claudio De Cecco (Hyundai i 20 R5).

Turk je bil na dobri poti do zmage že na uvodnem reliju pred mesecem dni, pa je potem zaradi tehničnih težav in trčenja ostal brez uvrstitve. Tokrat ni imel takšnih težav, 220 kilometrov 32. relija Fuchs Velenje in 103 kilometre hitrostnih preizkušenj je opravil najbolje med vsemi 72 prijavljenimi posadkami.

Premočan za tekmece

Velenjski prireditelji so pripravili pet različnih hitrostnih preizkušenj, tudi dva superspeciala. Turk je z dirko, ki jo ima v lepem spominu, saj je leta 2015 na velenjskem reliju Saturnus premierno nastopil z dirkalnikom razreda R5 in zmagal, dobro opravil tudi letos. S svojim letošnjim orožjem, Peugeotom 208 T16, je bil premočan za tekmece. A do zmage je prišel šele v drugem delu relija, ko je ostal brez najhujšega tekmeca. V prvem delu je imel največ dela z Madžarom s hrvaško tekmovalno licenco Krisztainom Hidegom (Mitsubishi Lancer EVO X), ki je Slovenca prehitel po uvodnih dveh hitrostnih preizkušnjah.

Razlike so bile majhne

A razlike so bile majhne, približno štiri ali pet sekund, vse pa se je obrnilo po sedmem "brzincu". Takrat je bil spet prvi Turk, resda z minimalno prednostjo nekaj sekund, po predzadnji preizkušnji pa je imel Hideg težave in je zdrsnil na peto mesto, v boj za najvišjo stopničko pa se je vključil Gassner. Pred njim pa je imel Turk dovolj prednosti, da je lahko 25 sekund naskoka obdržal tudi do konca dirke v Velenju in okolici.

Letos ne šteje za točke evropskega pokala

Za Turkom so se zvrstili tuji dirkači, ki so dodobra okrepili konkurenco na reliju v Velenju, pa čeprav ta dirka letos ne šteje za točke evropskega reli pokala. Za druge Slovence so bili nekoliko premočni, v seštevku slovenskega prvenstva je bil tako na koncu drugi zmagovalec uvodne dirke v Vipavski dolini Darko Peljhan (Mitsubishi Lancer EVO X), ki je sicer v skupni konkurenci končal na šestem (+ 2:23), še mesto in sedem sekund za njim pa je reli končal Grega Premrl (Citroen DS3 R3T).

Slovensko četverico v najboljši deseterici pa je z osmim mestom skupno zaokrožil državni prvak Aleks Humar (Peugeot 208 R2), ki na prvi dirki še ni imel pripravljenega dirkalnika in je Vipavo izpustil.

Domače prvenstvo se bo nadaljevalo z relijem Železniki 1. julija.

Izidi:

1. Rok Turk/Blanka Kacin (Peugeot 208 T16) 1;11:51,4

2. Harmann Gassner/Karin Thannhäuser (Nem/Mitsubishi Lancer EVO X) 1;12:16,9

3. Claudio de Cecco/Jean Campeis (Ita/Hyundai i 20) 1;12:25,5

4. Krisztian Hideg/Istvan Kerek (Hrv/Mitsubishi Lancer EVO IX) 1;12:34,7

5. Janos Szilagyi/Alwexandra Varadi (Mad/Mitsubishi Lancer EVO IX) 1;13:34,8

6. Darko Peljhan/Anja Verbič (Mitsubishi Lancer EVO X) 1;14:14,9

7. Grega Premrl/Vili Ošlaj (Citroen DS3R3) 1;14:22,4

8. Aleks Humar/Jaka Cevc (Peugeot 208 R2) 1;14:56,9

...

Ne spreglejte