Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
20. 12. 2015,
14.44

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Valentino Rossi Jorge Lorenzo Yamaha

Nedelja, 20. 12. 2015, 14.44

7 let, 12 mesecev

''To je bila morda Rossijeva najboljša sezona v karieri''

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Čeprav je Valentino Rossi boj za naslov svetovnega prvaka MotoGP izgubil na finalni dirki v Valencii, je bila morda letošnja sezona njegova najboljša v 20-letni karieri.

Valentino Rossi je vodstvo v kraljevskem razredu letošnje sezone prevzel že po zmagi na prvi dirki v Katarju in ga obdržal vse do finala v Valencii. Jorge Lorenzo je pobral največ zmag – sedem, medtem ko je Rossi osvojil največ stopničk – 15 – in točke osvojil na vseh dirkah.

"Jorge je bil najhitrejši dirkač. A najhitrejši dirkač ne zmaga zmeraj. On je skoraj izgubil prvenstvo. Če hočeš postati prvak, moraš imeti vse pod nadzorom. To pomeni, da moraš biti hiter v enem krogu, skozi celotno dirko, a moraš prenesti tudi pritisk in zunanje vplive, kot je vreme."

"Morda je bila to njegova šibka točka, a kar se tiče hitrosti: če pogledate, koliko krogov je vodil, koliko najboljših štartnih položajev je osvojil, koliko najhitrejših krogov je odpeljal, na kak način je dirkal, ko je slavil štiri dirke zapored … Naslov prvaka si je zaslužil," je Jorgeju Lorenzu za crash.net hvalnico zapel šef Yamahine poltovarniške ekipe Herve Poncharal.

Rossija so mnogi že odpisali, a se je vrnil

A Francoz ni pozabil na Rossija: "Ima 36 let in pol. To, da je sledil Marquezu, Lorenzu, Pedrosi in Iannoneju, od katerih je starejši od 10 do 15 let, je neverjetno. Sam sem star skoraj 60. In vem, kako je bilo, ko sem bil star 20. In kako je bilo, ko sem jih imel 30, 35. Vem, kakšna je razlika."

"Ne vem, kje je našel motivacijo za delo, da je tvegal, da je gnal Yamaho do skrajnosti in se boril do zadnje dirke. To je bila morda Valentinova najboljša sezona v karieri, čeprav ni osvojil naslova prvaka."

Poncharal je še zatrdil, da si je Rossi enako kot Lorenzo zaslužil naslov prvaka: "Skoraj vsi so mislili, da je Rossi res največji vseh časov, a da so njegovi časi minili, ko si je 2010 v Mugellu zlomil nogo, ko je šel skozi težke čase pri Ducatiju in ko sta na sceni zavladala Lorenzo in Marquez."

"Mislim, da je Vale letos naredil nekaj čudovitega. Čeprav sem dejal, da si je Jorge zaslužil naslov, si ga je Rossi prav tako. Zame sta enakovredna. A če vzamemo v račun zgodovino in okoliščine, je bila to Valetova neverjetna predstava in mislim, da bi moral biti ponosen na to, kar je letos storil."

Rossi je naslov prvaka izgubil za pičlih pet točk. Nazadnje je bil kralj MotoGP leta 2009. Naslednjo priložnost bo imel leta 2016.

Ne spreglejte