Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
8. 9. 2024,
13.52

Osveženo pred

1 ura, 4 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,32

Natisni članek

Natisni članek

GasGas KTM Honda Kawasaki Romain Febvre Jorge Prado Jeffrey Herlings Jan Pancar Tim Gajser Tim Gajser MXGP motokros

Nedelja, 8. 9. 2024, 13.52

1 ura, 4 minute

MXGP Turčije

Tim Gajser ni našel pravih linij, zmaga se mu izmika

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,32
Tim Gajser Turčija Honda | Tim Gajser je v soboto prehitel Jeffreyja Herlingsa in osmič dobil kvalifikacijsko vožnjo. | Foto Honda Racing/ShotbyBavo

Tim Gajser je v soboto prehitel Jeffreyja Herlingsa in osmič dobil kvalifikacijsko vožnjo.

Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

Presenečenje v prvi vožnji dirke prvenstva MXGP za VN Turčije. Dobil jo je Jeremy Seewer, drugi pa je bil Maxime Renaux. Glavna tekmeca za naslov prvaka Jorge Prado in Tim Gajser sta bila tretji in četrti – Španec je Slovencu vzel dve točki in razlika se je z 19 zmanjšala na 17 točk. Timu se na 28. rojstni dan tako izmika 50. zmaga v svetovnem prvenstvu. Očitno pa iz boja za naslov izpada Jeffrey Herlings, ki je bil po dveh napakah samo deseti. Po slabem štartu je Jan Pancar v prvi vožnji osvojil 16. mesto.

Tim Gajser Turčija Honda
Sportal Gajserju osma kvalifikacijska zmaga sezone, hiter tudi Pancar

Jorge Prado je letos dobil osem dirk. | Foto: Guliverimage Jorge Prado je letos dobil osem dirk. Foto: Guliverimage VN Turčije, ki jo je lani dobil Tim Gajser (Honda), je 18. od 20 v letošnjem svetovnem prvenstvu MXGP. Pred dirko je imel petkratni svetovni prvak na Hondi, ki praznuje svoj 28. rojstni dan, 19 točk prednosti pred Jorgejem Pradom (GasGas) in 44 pred Jeffreyjem Herlingsom (KTM). Trojica je že vso sezono zelo izenačena in podobno hitra. Španec ima osem zmag, Slovenec in Nizozemec pa po štiri. Tim v skupnem seštevku vodi predvsem zaradi svoje konstantnosti: osemkrat je dobil kvalifikacije, na dirki pa še ni bil slabši kot četrti (14 uvrstitev na zmagovalni balkon in tri četrta mesta). S prvo deseterico se je v Afyonu spogledoval tudi Jan Pancar (TEM JP253 KTM), ki je bil na treningu četrti, na kvalifikacijski vožnji pa po napaki v zadnjem krogu deseti.

Seewer in Renaux v prvi vožnji presenetila tekmece za naslov

Jeremy Seewer je odpeljal najboljšo vožnjo s Kawasakijevim motorjem, s katerim se ne ujame. | Foto: Guliverimage Jeremy Seewer je odpeljal najboljšo vožnjo s Kawasakijevim motorjem, s katerim se ne ujame. Foto: Guliverimage

Jeffrey Herlings | Foto: Guliverimage Jeffrey Herlings Foto: Guliverimage V prvi vožnji je štart dobil Jeremy Seewer (Kawasaki), za njim pa sta zadela Herlings in Romain Febvre (Kawasaki), ki je padel. Morda je bil na tleh tudi Pancar, saj je bil samo 22. V prvem krogu je tako na drugem mestu vozil Gajser, Herlings na petem, Prado pa na sedmem. Ob koncu prvega kroga je začel slovenski as napadati vodilnega Švicarja, Španec je bil medtem že četrti, Nizozemec pa je naredil napako in se znašel na tleh. Herlings je tako nadaljeval šele na 20. mestu, tik pred Pancarjem. V naslednjih krogih je Gajser v določenih zavojih kot edini izbiral zunanje linije, ki pa niso bile najboljše, in prehitela sta ga Maxime Renaux (Yamaha) in Prado.

Nadaljevanje vožnje je bilo bolj mirno, Seewer si je pridirkal varnih šest sekund prednosti pred Renauxem, Pradom in Gajserjem, ki so bili v razmiku dobrih dveh sekund. Tim ni in ni našel pravih linij, da bi ju lahko ogrozil, in vrstni red se ni več spremenil. Slovenski motokrosist je tako v primerjavi s španskim izgubil dve točki v boju za prvaka. Iz ozadja se je Febvre prebil na sedmo mesto, Herlings samo na deseto, Pancar pa na 16.

MXGP Turčije, 1. vožnja:

1. Jeremy Seewer (Kawasaki)

2. Maxime Renaux (Yamaha)
3. Jorge Prado (GasGas)
4. Tim Gajser (Honda)
5. Andrea Bonacorsi (Yamaha)
6. Glenn Coldenhoff (Fantic)
...
10. Jeffrey Herlings (KTM)
16. Jan Pancar (TEM JP253 KTM)

MXGP, skupni seštevek po prvi vožnji (17/20):

1. Tim Gajser (Honda) 888 točk

2. Jorge Prado (GasGas) 871
3. Jeffrey Herlings (KTM) 837
4. Jeremy Seewer (Yamaha) 617
5. Calvin Vlaanderen (Yamaha) 550
6. Romain Febvre (Kawasaki) 548
...
14. Jan Pancar (TEM JP253 KTM) 224 

Po treningu na Tiga243Landu Coenen številka 1

Lucas Coenen | Foto: Guliverimage Lucas Coenen Foto: Guliverimage Mlajši motokrosisti na 250-kubičnih motorjih v razredu MX2 so prvo vožnjo odpeljali uro prej. Na štartu je bil najboljši Simon Längenfelder (GasGas), a ga je pet krogov pred ciljem prehitel Lucas Coenen (Husqvarna), ki je ta teden treniral s Timom Gajserjem na Tiga243Landu v Lembergu. Tam je bil tudi Timov ekipni kolega Ferruccio Zanchi (Honda), ki se je zapletel za tekmovalcema, ki sta padla, in bil zato samo 17. Coenen je še za sedem točk zmanjšal zaostanek za vodilnim v seštevku sezone Kayom de Wolfom (Husqvarna), ki je bil četrti. Razlika med njima je zdaj 47 točk.

Po dirki v Šanghaju finale v Španiji

Iz Turčije motokrosisti letijo na VN Kitajske v Šanghaj, ki bo čez teden dni. Finale sezone sledi 28. in 29. septembra na še tretji letošnji dirki v Španiji, VN Kastilje La Manche bo gostilo mestece Cozar. V deželo Don Kihota se odpravlja tudi množica slovenskih ljubiteljev motokrosa. Če letite v Madrid, vas do prizorišča čakata dve uri in pol vožnje z avtomobilom, če pa v Alicante, pa dobre tri ure.

Tim Gajser Turčija zmaga Honda
Sportal Tim Gajser za najbolj posebno zmago – 50. za 28. rojstni dan
HakanCarlqvist thumb
Sportal Najbolj kul dirka vseh časov: ustavil se je, spil pivo in zmagal
Tim Gajser Honda Švica
Sportal "To ni bila dirka, to je bila mojstrovina Tima Gajserja"
Tim Gajser Honda Švica
Sportal Dirka leta! Tim Gajser mojstrsko do zmage s 50 točkami!
Ne spreglejte