Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sreda,
17. 10. 2012,
19.09

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Williams

Sreda, 17. 10. 2012, 19.09

5 let, 6 mesecev

Susie Wolff prvič vozila dirkalnik formule 1

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zvezda Williamsovega dne za poslovne partnerje je bila Susie Wolff, ki je prvič dirkala z dirkalnikom formule 1. "Upam, da sem dokazala, da sem še kdaj lahko v pomoč za testiranja."

Williams je v Silverstonu pripravil dan odprtih vrat za poslovne partnerje. Pastor Maldonado, Bruno Senna in Valtteri Bottas so na stezo zapeljali s šampionskimi Williamsovimi dirkalniki iz preteklosti. Maldonado denimo z FW18, s katerim je bil leta 1996 prvak Damon Hill, Senna pa je preizkusil FW08 Kekeja Rosberga iz 1982. Največ pozornosti pa je bila deležna dirkačica iz serije DTM in Williamsova razvojna voznica v simulatorju Susie Wolff. Devetindvajsetletnica je odpeljala svoje prve kroge s pravim dirkalnikom formule 1. Z lanskim FW33 je naredila 100 kilometrov. "Prvič je bila v dirkalniku formule 1. Zanjo je bil to poseben dan. Bila je zelo dobra," je Susie pohvalil Maldonado.

"To je bila neverjetna izkušnja. V simulatorju sem naredila veliko dela, a nič se ne more primerjati s pravim dirkanjem," je bila nad priložnostjo navdušena Škotinja, ki je poročena z direktorjem in solastnikom Williamsa, Totom Wolffom. "Razmere so bile zahrbtne, saj je bila steza sprva nekoliko mokra. A ekipa mi je dala vse potrebne informacije in situacijo na progi sem imela pod nadzorom." Ko je pritiskala prek 200, 250 kilometrov na uro, je imela v mislih Mario de Villoto. Španka je pred meseci z dirkalnikom Marussie na testiranju doživela hudo nesrečo, a se kljub resnim poškodbam glave in izgubi očesa dobro pobrala. "Je neverjetna dama. Je pravi navdih. Govorili sva pred nekaj tedni. Rekla mi je, naj vozim za naju obe. Na čeladi sem imela Mariino zvezdo. Res sem dirkala za obe."

"Upam, da bodo v prihodnosti ženske jemali bolj resno"

Formula 1 ni imela dirkačice vse od leta 1976, ko se je preizkušala Lella Lombardi. Težko je verjeti, da bi Susie dobila priložnost redne voznice. Niti ni več najmlajša. Verjame pa, da ženskam lahko uspe tudi v tem športu. "To je bil prvi korak v pravo smer. Upam, da sem dokazala, da sem še kdaj lahko v pomoč za testiranja. Williams je prva ekipa, ki je dala dirkačici pravo priložnost. Upam, da so vzor tudi drugim, da bodo v prihodnosti ženske jemali bolj resno."

Pomemben korak za ženske v elitnem dirkaškem športu je pred tednom dni naredil tudi Peter Sauber, ko je za svojo naslednico na mestu vodje moštva imenoval Monisho Kaltenborn.

Ne spreglejte