Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
20. 9. 2014,
22.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Valentino Rossi Jack Miller Scott Redding

Sobota, 20. 9. 2014, 22.07

7 let, 12 mesecev

''Starček'' Valentino Rossi: Mularija naj kar pride v MotoGP!

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Valentino Rossi, ki bo v prihodnji sezoni s 36 leti najstarejši dirkač kraljevskega razreda MotoGP, se ne boji napovedanega prihoda mladincev iz Moto3 in Moto2.

Za prvenstvo 2015 je že potrjen vodilni dirkač Moto3, 19-letni Avstralec Jack Miller, ki bo s Hondo v odprtem razredu tekmoval za zasebno ekipo Lucia Cecchinella, njegov moštveni kolega Cal Crutchlow pa bo dirkal s Hondinim prototipom MotoGP. V kraljevski razred naj bi se preselil tudi dirkač Moto2, 19-letni Španec Maverick Vinales, ki ga povezujejo s tovarniško ekipo Suzukija.

Je to znak, da se bodo morali veterani, kot je Rossi, počasi umakniti mladincem, ki prihajajo in ki bi se lahko v prihodnjih sezonah na vsaki dirki za zmago prerivali z Marcom Marquezom, ki trenutno nima pravega tekmeca? So se torej proizvajalci motociklov preusmerili v še ne izbrušene diamante, ki so tudi veliko bolj poceni kot že uveljavljeni zvezdniki in svetovni prvaki kraljevskega razreda?

Valentino Rossi je za crash.net odgovoril: "Ne, ne gre za to. Mislim, da je to početje konstruktorjev logično. Normalno. Ne smemo pozabiti, da sta obe tovarniški ekipi Honde in Yamahe podaljšali pogodbe s svojimi dirkači še za dve sezoni (Marquez, Pedrosa, Rossi, Lorenzo, op. p.). Zame je to dobro in običajno je, da skušajo proizvajalci motorjev najti mlado generacijo, ker bom sam mogoče čez dve leti končal kariero. Jorge in Dani bosta sicer starejša kot danes, a imata pred seboj še veliko let dirkanja. Mislim, da je nekaj normalnega, da skušajo najti nove talente iz Moto2 in včasih tudi iz Moto3, kot je to v primeru Millerja. To je dobro za motociklistično dirkanje."

Jack Miller gleda naprej in živi v sedanjosti.

Čeprav je Rossi ponavadi po dirkah videti veliko bolj utrujen kot njegovi mlajši tekmeci, pa je prepričan, da mu telo še zmeraj dopušča vrhunske predstave na motociklu in da ne bo nič drugače niti v prvenstvu 2015: "Mislim, da sem zelo dobro fizično pripravljen in dobro se počutim. Na nekaterih dirkališčih imam težave z levo nogo. To se mi ponavlja po poškodbi desne noge leta 2010. Mislim, da imam s tem težave, ker sem že rahlo star! A tudi zaradi tega, ker imam majhno težavo s kolenom. V zadnjem delu dirke me malo boli leva noga. Če je na dirki zelo vroče in vlažno, je težko tudi Jorgeju, Marcu in Daniju. Ponavadi so hitrejši, ker imajo boljše nastavitve motorja, in ne zaradi tega, ker so bolje fizično pripravljeni in mlajši."

Za svežo kri v kraljevskem razredu pa bo v prihodnji sezoni poskrbel Jack Miller, ki bo preskočil srednji razred Moto2 in preklopil v MotoGP. Avstralec je prvi dirkač, ki bo po Leonu Haslamu (2001) iz najnižjega razreda napredoval v kraljevski razred.

"Zelo sem vesel, ker bom v prihodnji sezoni prestopil v MotoGP, še posebej, ker me bo podpirala tovarniška Honda. Moje sanje so se uresničile. Mislim, da si vsak dirkač želi na najvišji ravni SP v motociklizma dirkati s Hondo. Zagotovo gre za velik skok iz Moto3 v MotoGP, a sem prepričan, da bom pripravljen, da se bom vsak dan učil teinr dobro opravil svoje delo. To je fantastična priložnost in zelo sem vznemirjen, ker bom začel novo poglavje v svoji karieri s Hondo. Do takrat pa bom ostal popolnoma osredotočen na boj za naslov svetovnega prvaka v Moto3," komaj čaka nov izziv Jack Miller.

Kakšne rezultate bo 2015 prinesla kombinacija Scott Redding - Marc VDS Honda?

Honda upa, da ima Miller razkošen talent, s katerim bo v kraljevskem razredu dosegel višave avstralskih rojakov Caseyja Stonerja, Micka Doohana in Wayna Gardnerja. Jack naj bi s Hondo podpisal triletno pogodbo. Po dveh učnih letih s Hondo v odprtem razredu naj bi leta 2017 dobil priložnost, da se dokaže na čisto pravem prototipu MotoGP. Po koncu sezone 2016 bosta pogodbi pri tovarniški Hondi potekli tako Marquezu kot tudi Pedrosi. Takrat bi se lahko en sedež sprostil prav za Millerja …

S Hondinim prototipom pa bo že v prihodnji sezoni dirkal 21-letni Scott Redding, ki bo v kraljevskem razredu tekmoval za novo ekipo, belgijsko Marc VDS. Britanec letos navdušuje s Hondo, ki spada v odprti razred, in je imel pri zasebniku Faustu Gresiniju možnost, da v prvenstvu 2015 napreduje na MotoGP prototip. A ker je italijanska ekipa prekinila sodelovanje s Hondo in postala tovarniška ekipa Aprilie, se je Redding odločil, da ostane s Hondo in poskusi srečo z ekipo Marc VDS, ki v razredu Moto2 drži prvo in drugo mesto v prvenstvu (Esteve Rabat in Mika Kallio) in bo skoraj gotovo osvojila naslov svetovnega prvaka.

Redding se bo vrnil k svoji nekdanji ekipi, za katero je tekmoval vse svoje štiri sezone v Moto2 in z njo lani osvojil naslov svetovnega podprvaka. Scottu so odločitev za Hondo olajšala naslednja dejstva: šef ekipe Marc VDS je Michael Bartholemy, ki je Reddingov osebni menedžer, moštvo je v zelo kratkem času zbralo denar za MotoGP prototip Hondo RC213V in za članarino, ki jo mora plačati vsako novo moštvo, ki hoče nastopati v kraljevskem razredu.

Ne spreglejte