Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
21. 8. 2014,
21.39

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Valtteri Bottas Williams

Četrtek, 21. 8. 2014, 21.39

5 let, 6 mesecev

Spa – idealna steza, da do prve zmage F1 pride hladnokrvni Bottas

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Belgijska steza Spa bi lahko postala še bolj legendarna, če bi v nedeljo Fincu Valtteriju Bottasu omogočila prvo zmago v karieri formule 1. Kaj takšnega se ne zgodi v vsakem dirkaškem koncu tedna.

Williams je pred poletnim premorom postregel s kopico vrhunskih rezultatov in dosegel največji napredek v primerjavi s tekmeci. Njegov glavni vlečni "konj" je bil Valtteri Bottas, ki je enemu najbolj prepoznavnih moštev formule 1 pridirkal trojne stopničke zapored (Avstrija, Velika Britanija, Nemčija). Pohod proti vrhu se je nekoliko ustavil na zadnji dirki pred premorom – na Hungaroringu, ko Bottas (osmo mesto) in Felipe Massa (peto mesto) nista ravno blestela. Williams se je tolažil, da je šlo za kaotično dirko in da bo spet tisti pravi v belgijskem Spaju.

V enomesečnem premoru so v tovarni v Grovu zagotovo izkoristili ves svoj potencial, ki ga imajo v inženirjih, in bodo v Belgijo pripeljali najnovejše domisleke, s katerimi se nameravajo na tehnološkem področju še bolj približati dominatorju Mercedesu. Steza v Spaju bi morala Williamsu ustrezati, ker gre za izjemno hitro dirkališče s kar nekaj ravninami, na katerih bi moral Mercedesov motor zasenčiti Renaultovo in Ferrarijevo pogonsko moč, s katerima bodo skušali konkurirati Alonso, Räikkonen, Vettel in Ricciardo.

Alonso in Vettel v lov za prvo letošnjo zmago

Bottas bo po polomiji na Madžarskem v Belgiji spet ciljal na stopničke in če se bo pokazala priložnost za zmago, ne bo taktiziral. Finec bi si lahko optimalno platformo za prvo zmago v karieri formule 1 zgradil že na kvalifikacijah. V zaključku prve polovice sezone smo ga bili vajeni videvati v prvih dveh štartnih vrstah. Fant torej ima surovo hitrost. Če bo prišlo do neposrednega spopada za zmago, bo njegov glavni adut finska hladnokrvnost. Morda bo jeziček na tehtnici vzdržljivost Williamsa, ki je letos bistveno boljša kot Mercedesova. A ta je bila do zdaj žal premalo za zmago. Ko je imel letos Mercedes slab dan, je zmeraj zmagal Red Bull. Je prišel čas, da spodrsljaj Mercedesa izkoristi Williams?

Valtteri Bottas je letos lepo presenetil – nihče ni pričakoval, da bo po prvem delu sezone tako visoko na lestvici. Pred nadaljevanjem sezone drži vrhunsko peto mesto, pred njim so Mercedesova dirkača Nico Rosberg in Lewis Hamilton, ki imata že od vsega začetka na voljo stroj za zmagovanje, Red Bullov novinec Daniel Ricciardo in dvakratni svetovni prvak, Ferrarijev Fernando Alonso. Bottas zagotovo ni spregledal, da je v prvi polovici prvenstva 2014 suvereno dobil interni dvoboj s Felipejem Masso (95:40), pa tudi spopad z branilcem naslova in štirikratnim zaporednim svetovnim prvakom Sebastianom Vettlom (95:88).

Tako kot Bottas si v Spaju želi zmagati tudi Vettel, ki je lani prav tam začel svojo neverjetno zmagovito serijo, ki se ni končala vse do konca sezone. Spisal je epsko zgodbo devetih zaporednih zmag. Ferrarijevemu Fernandu Alonsu je na Hungaroringu za zmago zmanjkalo malo več kot pet sekund. V Spaju bi skakal od veselja, če bi prišel do prve letošnje lovorike. Ker bosta tako Vettel kot tudi Alonso na suhi podlagi težko konkurenčna Mercedesu in Williamsu, si vsekakor želita še eno nepredvidljivo dirko po mokrem.

Dež - glavni zaveznik Red Bulla in Ferrarija

Belgijski Ardeni ju bodo morda uslišali, saj vremenoslovci za petek napovedujejo suho vreme in temperature zraka do 17 stopinj Celzija, za sobotne kvalifikacije dež in podobne temperature, za nedeljo dopoldan pa nalive. A ker bodo nizke temperature izredno težko hitro posušile zelo dolgo stezo, bi bilo lahko še kako zanimivo, ko bo šlo zares. Ničkolikokrat pa se je tudi zgodilo, da je v Spaju sredi dirke na enem delu steze deževalo, na drugem delu pa je bila podlaga suha. Red Bullov Daniel Ricciardo, ki se je najbolje znašel na kaotični VN Madžarske, upa, da se bo mu vse poklopilo tudi v Belgiji in bo pobral drugo zmago zapored.

Njegovo namero mu bosta skušala preprečiti Mercedesova dirkača Lewis Hamilton in Nico Rosberg, ki se prerivata za naslov svetovnega prvaka. Njun spopad na Madžarskem ni bil nič kaj prijateljski. Hamilton je ignoriral moštvene ukaze in ni hotel predse spustiti Rosberga. Razplet poznamo: Lewis je Nicu zaradi tega izpulil tri dragocene točke. Če bi ga spustil predse, bi Rosberg skoraj gotovo zmagal, in če bi sam pristal na četrtem mestu, bi izgubil 13 točk. Razlika bi bila 24 točk. Tako pa je zdaj le 11 točk. To pa je vsekakor dobro za nadaljevanje prvenstva, ko bomo gledali še osem dirk. Po enomesečnem premoru bo dirka v Belgiji ravno pravšnja, saj je Spa zmeraj postregel z norimi predstavami.

Ne spreglejte