Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sreda,
25. 4. 2012,
8.49

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petter Solberg Dani Sordo Ford reli WRC

Sreda, 25. 4. 2012, 8.49

4 leta, 10 mesecev

Solberg: Pritisnil bom, ko bo to potrebno

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Petter Solberg bo na svojem 180. reliju za točke svetovnega prvenstva prvi adut Forda. V Argentini bo s tovarniško Fiesto WRC prvič dirkal Dani Sordo.

Na uvodnih dveh makadamskih relijih sezone sta dominirala dirkača Citroëna, a pred mesecem dni oba ostala brez uvrstitve. Tako je na Portugalskem zmagal zasebnik s Fordom, Norvežan Mads Östberg. Ta si zdaj želi prve prave zmage, a glavni adut Forda bo njihov tovarniški dirkač Petter Solberg. Izkušeni Norvežan gre na peto dirko sezone kot drugi v točkovanju. Za Francozom Sebastienom Loebom (Citroën) zaostaja le štiri točke. Ob poškodbi Finca Jarija-Mattija Latvale bo drugega tovarniškega Forda upravljal Španec Dani Sordo, sicer dirkač Minija. Četrti adut Forda na najdaljšem reliju v svetovnem prvenstvu po kenijskem reliju leta 2002 bo Rus Jevgenij Novikov, ki je na Portugalskem z drugim mestom dosegel uspeh kariere.

Prva dva dneva bodo ceste v okolici Cordobe (kakšnih 700 kilometrov severno od Buenos Airesa) dokaj prijazne do pnevmatik, v nedeljo pa teren postane bolj grob, tako da bo dirka neodločena do samega zaključka. Čeprav ima Petter Solberg v Argentini že kar nekaj izkušenj, pa tudi on ne pozna trase vseh brzincev, saj je vmes nekaj takih, ki so jih nazadnje uporabljali leta 1994. "Na tem reliju uživam, a letos je zelo drugačen. Je 120 kilometrov daljši kot lani in zato bo pristop dirkačev nekoliko drugačen. To ni šprinterski reli, je vzdržljivostni. Ni razloga, da napadeš že na samem začetku. Malo bom počakal, preučil ritem tekmecev in pritisnil na plin kasneje, ko bo to res potrebno." Najtežje bo zadnji dan, ko je na višji nadmorski višini celo možen sneg ali vsaj poledenel teren, a zaradi ogromno ljudi (ob progi se jih tekom vikenda zbere več 100 tisoč), ima to dirko zelo rad, dodaja 37-letni Norvežan.

Večji izziv čaka Danija Sorda, ki je Ford Fiesto WRC preizkušal en sam dan. Pa vendarle: 28-letnik je v Argentini dirkal že nekajkrat in to zelo dobro. "Čeprav nisem veliko dirkal s Ford Fiesto, sem se je hitro navadil." Nadeja se podpore argentinske publike. "Zame je to kot domača dirka, saj govorim isti jezik. Prejšnja leta je bila podpora fantastična. Za Ford bom nastopil le na tem reliju, a jim želim z dobrim rezultatom povrniti za izkazano zaupanje. Ne postavljam si posebnih ciljev, rad bi le končal med dobitniki točk." Reli Argentina se začenja s kvalifikacijami, v četrtek zvečer pa je na sporedu prva hitrostna preizkušnja.

Ne spreglejte