Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
3. 7. 2014,
18.36

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Silverstone Mercedes Williams

Četrtek, 3. 7. 2014, 18.36

4 leta, 9 mesecev

Silverstone – najhitrejši avtoservis v sezoni za večino moštev formule 1

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
VN Velike Britanije pomeni za večino moštev formule 1 domačo dirko. V dirkaškem kompleksu v Silverstonu ali njegovi okolici ima osem od 11 ekip svoje tovarne.

Odzivnost tovarniškega osebja Mercedesa, Red Bulla, McLarna, Williamsa, Lotusa, Force Indie, Caterhama in Marussie bo v dirkaškem koncu tedna VN Velike Britanije najboljša v vsej sezoni. Rezervne dele ali nove tehnološke pogruntavščine bodo lahko dostavili le v uri ali dveh. Posledično bi lahko dirkači postregli z boljšimi rezultati kot sicer, saj bodo imeli na voljo najboljše. Nekoliko hendikepirana bodo le tri moštva – Ferrari, Toro Rosso (tovarni imata v Italiji) in Sauber (tovarno ima v Švici), ki bodo gostje v Angliji, a upajo, da jim zaradi kakšnih nepredvidljivih trčenj ne bo treba skakati domov po rezervne dele in izgubljati dragocenega časa. In da bodo zadnje razvojne izboljšave iz vetrovnikov potrdile kakovost tudi na stezi, v resničnih položajih.

Britansko dirkališče Silverstone imajo v čislih prav vsa moštva in dirkači formule 1. Vsi vedo, da se je prav na tej stezi pravzaprav rodil njihov šport – 13. maja 1950 so v Silverstonu odpeljali prvo dirko formule 1. Dirkači jo izjemno cenijo, ker tudi moderni pristop Mednarodne avtomobilistične zveze k varnosti – beri dodatne šikane, izjemno zaviti ovinki in daljše izletne cone – ni uničil njenega bistva: super hitrih odsekov (kjer se vidi, kdo si upa in kdo ne) ter številnih točk za prehitevanje.

V pričakovanju značilnega angleškega poletja

Na dirki za VN Velike Britanije je velikokrat eno od glavnih vlog igralo tudi vreme. Tudi letos je mogoče pričakovati značilno angleško poletje. To pomeni, da si prav nihče ne upa napovedati, ali bo sončno, deževno ali pa nekaj vmes. Verjetno bo mešanica vsega trojega. Za petek se zdi, da bo sončno in vroče. Vremenske razmere naj bi se spremenile v soboto, ko se bodo delila štartna mesta. Za kvalifikacije je napovedan dež. V nedeljo naj bi akcija na stezi večinoma spet minila na suhi podlagi, a bi se lahko vmešal dež. Temperature bodo predvidoma nižje kot v petek.

Če sodimo po prejšnji dirki za VN Avstrije, je Mercedes izgubil večino svoje prednosti pred tekmeci oziroma so ga rivali skoraj že ujeli. Razlika med zmagovalcem Nicom Rosbergom (Mercedes) in Valtterijem Bottasom (Williams) je bila le še osem sekund. Nekateri so celo namigovali na to, da bi Williams lahko zmagal na Zeltwegu, a je prvo stopničko zapravil z zgrešeno taktiko v boksih. Nova priložnost se mu bo morebiti ponudila prav v Silverstonu, kjer se bosta Rosbergu in Hamiltonu poskušala zoperstaviti Massa in Bottas, podprta z istim motorjem – Mercedesovim, ki bi moral na super hitri stezi zasenčiti moštva z Renaultovimi in Ferrarijevimi motorji.

Bo Williams vrhunsko formo pokazal tudi v Silverstonu?

Massa in Bottas pred VN Velike Britanije pokata od samozavesti, ki jima jo je vlil rezultat s kvalifikacij iz Zeltwega, kjer sta pobrala dvojno zmago in VN Avstrije začela iz prve štartne vrste. Ta je bila poprej rezervirana za Mercedesova dirkača. A vse se enkrat konča. Bo VN Velika Britanije prelomnica v letošnji sezoni? Bo to dirka, na kateri bo Mercedes prvič poražen v razmerah, ko ne bo nihče imel tehničnih težav? V Kanadi je Mercedes premagal Red Bull, a sta imela Hamilton in Rosberg težave z motorjem. Mercedosovi rivali se namreč dobro zavedajo, da bodo Mercedes presegli šele v trenutku, ko bodo vsi dirkali do skrajnosti in bo njihov dirkalnik hitrejši in vzdržljivejši od nemškega.

Glavni favorit za zmago v Silverstonu je vodilni dirkač prvenstva Nico Rosberg. Nemec ima ne le točkovno prednost pred moštvenim kolegom Lewisom Hamiltonom (29 točk, kar je več kot ena zmaga), temveč tudi psihološko. Lahko si privošči bolj sproščen pristop do dirke, saj zmaga zanj ni nuja, kar pa za Hamiltona ne velja. Četudi bo odstopil, Hamilton pa zmagal, bo še zmeraj vodilni dirkač prvenstva. Čeprav bi bil drugi, Hamilton pa bi zmagal, bi obdržal zajetno točkovno prednost (22 točk). VN Velike Britanije pa sledi njegova domača VN Nemčije, ki bo idealno prizorišče za morebitno povračilo. Če bo sploh potrebno.

Hamilton načrtuje ofenzivo na Rosberga

Hamilton bo v vsem dirkaškem koncu tedna VN Velike Britanije pod ogromnim pritiskom domače javnosti, ki bo od njega zahtevala zmago. Za Lewisa je zmaga pravzaprav zaukazana, saj mora svojo negativno rezultatsko krivuljo čimprej obrniti v pozitivno smer. Če bo še naprej capljal za Rosbergom (Nico ga je porazil zadnje tri dirke zapored), bi se lahko zgodilo, da bo pri Mercedesu postal druga violina in da bo nemški konstruktor v boju za naslov svetovnega prvaka začel favorizirati Rosberga.

Red Bull, ki je v Kanadi zmagal in pobral tretje mesto, je v Avstriji doživel popolno polomijo: Vettel je odstopil zaradi okvare motorja, Ricciardo je bil osmi. Branilci naslova svetovnega prvaka upajo, da bodo v Silverstonu Mercedesu vsaj nagajali, če ga že premagati ne bodo mogli. Ferrari se še najprej zdi izgubljen v vesolju formule 1 in prvovrstno presenečenje bi bilo, če bi se na primer Fernando Alonso znašel na stopničkah.

Ne spreglejte