Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 9. 2023,
16.30

Osveženo pred

7 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26

Natisni članek

Williams Alex Albon Fernando Alonso Aston Martin Lando Norris McLaren Lewis Hamilton George Russell Mercedes-AMG F1 Red Bull Racing Sergio Perez Max Verstappen Ferrari Charles Leclerc Carlos Sainz ml. vn singapurja Formula 1

Sobota, 16. 9. 2023, 16.30

7 mesecev, 2 tedna

VN Singapurja, kvalifikacije

Prve tri ločilo le 79 tisočink, velikanski šok za Red Bull

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,26
Singapur Lance Stroll Aston Martin |  Lance Stroll je v silovitem trčenju raztreščil svojega aston martina. | Foto Reuters

Lance Stroll je v silovitem trčenju raztreščil svojega aston martina.

Foto: Reuters

V Singapurju so se dogajale razburljive kvalifikacije za 15. dirko letošnjega prvenstva formule 1. Ob izteku prvega dela je silovito nesrečo doživel Lance Stroll (Aston Martin), a iz uničenega dirkalnika zlezel nepoškodovan. Zaradi popravila zaščitnih pnevmatik je sledila več kot polurna prekinitev. Nato sta na presenečenje prav vseh že v drugem delu obtičala oba voznika ekipe Red Bull, Max Verstappen na 11. mestu. Prvi štartni položaj si je drugič zapored pridirkal Carlos Sainz.

Singapur Carlos Sainz Ferrari
Sportal Ne le Ferrarija, Verstappen se je ustrašil tudi plazilca #video

Niz desetih zmag Maxa Verstappna se to nedeljo utegne končati. | Foto: Reuters Niz desetih zmag Maxa Verstappna se to nedeljo utegne končati. Foto: Reuters V Singapurju velikanski šok za ekipo, ki bi ta konec tedna lahko drugič zapored osvojila naslov prvaka – Red Bull. Je v nizu 15. zaporednih zmag! Oba njihova voznika sta namreč izpadla že v drugem delu kvalifikacij. Že na treningih sta imela veliko težav z obvladovanjem dirkalnika. Max Verstappen (Red Bull) je zaostal dobrih sedem desetink in za sedem tisočink zaostal za 10. mestom. V zadnjem hitrem krogu je naredil dve napaki. Še večja se je zgodila Sergiu Perezu (Red Bull), ki je odpeljal le 13. čas. 

In tako je sledil še zanimivejši tretji del kvalifikacij, brez letos premočnega Red Bulla. In spremljali smo četveroboj za prvi štartni položaj. "Povej, da ga imamo!" je ob prečkanju kariraste zastave dejal Carlos Sainz (Ferrari). "Imamo ga!" mu je odgovoril dirkaški inženir. Španec je drugič zapored dobil kvalifikacije. Za 72 tisočink je za njim zaostal George Russell (Mercedes), še sedem tisočink več pa Charles Leclerc (Ferrari), ki je v zadnjem hitrem krogu naredil napako. Nekaj več je na koncu zaostal Lando Norris (McLaren), slabe tri desetinke na četrtem mestu. Med prvih deset sta se presenetljivo uvrstila oba dirkača ekipe Haas in prvič tudi novinec Liam Lawson (Alpha Tauri), ki je bil tisti, ki je v drugem delu iz deseterice pahnil Verstappna.

Carlos Sainz je drugič zapored na prvem štartnem položaju. | Foto: Guliverimage Carlos Sainz je drugič zapored na prvem štartnem položaju. Foto: Guliverimage

Verstappen o šokantni izkušnji, Russell o veliki prednosti

George Russell | Foto: Reuters George Russell Foto: Reuters "Vedel sem, da bo težko priti na prvi štartni položaj, a tega pa res nisem pričakoval. Kot sem povedal že po radijski zvezi, je bila to res šokantna izkušnja. Nobene hitrosti, nobenega oprijema. Bilo je zelo težko voziti," je svoje kvalifikacije opisal Verstappen, ki je dobil zadnjih deset dirk in je pred osvojitvijo tretjega naslova prvaka.

Sainz se kljub prvemu štartnemu položaju zaveda, da Ferrari na dirki, s polno posodo goriva, ni tako konkurenčen. Russell na drugem štartnem mestu pa ima še dodatnega aduta: "Imamo možnost drugačne taktike kot preostali. Imamo en neuporabljen set srednje trdih pnevmatik več kot preostali okrog nas. Lahko smo navdušeni, da smo prišli v tretji del kvalifikacij, celo v prvo vrsto, poleg tega pa imamo še taktično prednost."

VN Singapurja, kvalifikacije:

1. Carlos Sainz (Ferrari) 1:30,984
2. George Russell (Mercedes) +0,072
3. Charles Leclerc (Ferrari) +0,079
4. Lando Norris (McLaren) +0,286
5. Lewis Hamilton (Mercedes) +0,501
6. Kevin Magnussen (Haas) +0,591
7. Fernando Alonso (Aston Martin) +0,631
8. Esteban Ocon (Alpine) +0,689
9. Nico Hülkenberg (Haas) +0,824
10. Liam Lawson (Alpha Tauri) +1,284

11. Max Verstappen (Red Bul)
12. Pierre Gasly (Alpine)
13. Sergio Perez (Red Bull)
14. Alex Albon (Williams)
15. Juki Cunoda (ALpha Tauri)

16. Valtteri Bottas (Alfa Romeo)
17. Oscar Piastri (McLaren)
18. Logan Sargeant (Williams)
19. Guanju Džov (Alfa Romeo)
20. Lance Stroll (Aston Martin)

Lance Stroll  | Foto: Reuters Lance Stroll Foto: Reuters V prvem delu kvalifikacij je bil najhitrejši Juki Cunoda (Alpha Tauri), ki je svoj zadnji hiter krog odpeljal že ob izteku časa (najboljši so bili že varno v prvi petnajsterici in zato v boksih). Nekaj voznikov je bilo še na progi, a so morali prekiniti svoj hiter krog, saj je hudo nesrečo doživel Lance Stroll (Aston Martin). Prehiter je bil v zadnjem zavoju, ko je zapeljal prek robnika in izgubil zadek dirkalnika. Odletel je v zaščitne gume, od teh pa ga je odbilo nazaj na stezo in le malo je manjkalo, da bi vanj zadel Oscar Piastri (McLaren). Z dirkalnika sta odletala prednja leva pnevmatika in prednje krilce. Res močan trk, a je Kanadčan nepoškodovan zlezel iz dirkalnika. Je pa zaradi njegove nesreče sledila kar polurna prekinitev pred drugim delom kvalifikacij, saj so morali pomesti stezo in popraviti zaščitne gume. Je pa zaradi te nesreče brez uvrstitve v nadaljevanje kvalifikacij ostal tudi Piastri.

Tudi tretji trening dobil dirkač Ferrarija

Carlos Sainz  | Foto: Reuters Carlos Sainz Foto: Reuters Na vseh treh prostih treningih je bil najhitrejši dirkač Ferrarija, na sobotnem dopoldanskem Sainz. Dopoldne je deževalo, do konca treninga je bil asfalt že povsem suh. Za vsega 69 tisočink je zaostal Russell, najboljši dirkač Red Bulla je bil Verstappen na četrtem mestu (tri desetinke zaostanka). Alonso je z Aston Martinom zaostajal kar sekundo (13. mesto), za razliko od Monze ni konkurenčen niti Williamsov dirkalnik (Albon na 17. mestu s sekundo in tremi desetinkami zaostanka), je pa zato toliko lepša njegova posebna poslikava za Singapur.

Alex Albon. Williams v Singapurju nastopa v posebni poslikavi svojega dirkalnika. | Foto: Guliverimage Alex Albon. Williams v Singapurju nastopa v posebni poslikavi svojega dirkalnika. Foto: Guliverimage

Sebastian Vettel Singapur
Sportal Rekorder Singapurja se morda vrne v formulo 1
Lewis Hamilton Tom Brady
Sportal Hamilton si je za zgled vzel legendo ameriškega nogometa
Sergio Perez
Sportal Perez sprejel opravičilo za rasistično opazko
Ne spreglejte