SiolNET. Sportal Avtomotošport
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Senna in Prost: najprej tekmeca, nato sovražnika, za konec še prijatelja

3

termometer

Rivalstvo med Brazilcem Ayrtonom Senno in Francozom Alainom Prostom še danes velja za eno izmed največjih v 66-letni zgodovini formule 1 in v športu sploh.

Ker lahko na dirki formule 1 zmaga samo en dirkač in ko se na isti sceni pojavita dva genialca, se mora razviti rivalstvo. Tako se je zgodilo tudi leta 1988, ko je Brazilec Ayrton Senna prestopil k McLarnu, kjer ga je čakal Francoz Alain Prost. Čeprav je bil v tistem trenutku Prost že dvakratni svetovni prvak formule 1, Senna pa ni osvojil še ničesar, sta veljala za najboljša dirkača v karavani. Ayrtona so častili kot najhitrejšega dirkača, Prosta pa kot najpametnejšega, zato se ga je tudi prijel vzdevek Mr. Professor. Alain je bil odličen taktik, a so ga krasile podobne zunajserijske dirkaške vrline kot Ayrtona. Dirkača sta skozi celotno rivalstvo drug drugega obtoževala, a v isti sapi drug drugega cenila kot največjega rivala.

Prvi kratki stik se je zgodil na VN Portugalske 1988, ko je Senna na začetku drugega kroga pri branjenju vodilnega položaja skušal blokirati Prosta na kontroverzen način: Francoza je stisnil ob zid pri hitrosti 280 kilometrov na uro. Alain se ni ustrašil Sennovega manevra, ni spustil stopalke za plin in je v prvi ovinek zavil pred Senno. Na dirki je Prost zmagal, Senna pa je bil šesti. Po dirki je bil Prost besen kot ris in je Senno obtožil, da je za zmago pripravljen narediti prav vse. Senna pa je pribil, da ga je Prost po štartu pred prvim ovinkom skoraj zrinil na travo. VN Portugalske 1988 naj bi bila prelomnica, ko sta se Senna in Prost iz rivalov prelevila v sovražnika.

Rojstvo hudega rivalstva med Senno in Prostom je bila tudi posledica dejstva, da sta imela v sezoni 1988 v McLaren-Hondi daleč najboljši dirkalnik, ki ni imel resnega tekmeca. Ayrton in Alain sta skupaj osvojila 15 od 16 zmag, kar je največja prevlada v zgodovini formule 1. Senna je zmagal osemkrat, Prost pa sedemkrat. Čeprav je Prost zbral več točk kot Senna (105 : 94), je prvak postal Senna, ker je samo 11 najboljših rezultatov štelo za prvenstvo. Prost seveda tega nikoli ni pozabil, niti tega, da ga je Ayrton ugnal z istim dirkalnikom, in to že v svoji prvi sezoni pri McLarnu. Francoz je torej moral požreti zelo grenko pilulo. Senna je prvič v karieri postal svetovni prvak, kar je tekmovalnost s Prostom dvignilo na raven šampionov.

Rivalstvo je postalo še bolj intenzivno v sezoni 1989, ko je moštvo McLaren z obema sklenilo dogovor, da se ne bosta nikoli prehitevala pred prvim ovinkom. Na VN San Marina je Senna povedel z najboljšega štartnega položaja, Prost pa mu je sledil v prvi ovinek. V četrtem krogu je nesreča Gerharda Bergerja ustavila dirko. Po vnovičnem štartu je Prost bolje začel, a ga je Senna pred prvim ovinkom prehitel, s čimer naj bi prekršil dogovor. Prost je bil jezen, Senna pa je svoje početje branil, češ da je šlo za vnovičen štart. Prost ni bil zadovoljen niti z McLarnom, saj je bil prepričan, da favorizira Senno zaradi njegovih tesnih vezi z motornim dobaviteljem Hondo. Sredi sezone je oznanil, da je podpisal s Ferrarijem in da bo v naslednji sezoni tekmoval z rdečim dirkalnikom.

A prerivanja na stezi in ob njej med Senno in Prostom s tem za sezono 1989 še zdaleč ni bilo konec. Vrhunec je bil v japonski Suzuki, kjer se je enako kot leto poprej odločalo o svetovnem prvaku. McLarnova dirkača sta trčila v šikani Casio Triangle, ko je Prost z blokado preprečil namero Senne, da bi ga prehitel. Alain je odkorakal s kraja nesreče, Senna pa se je vrnil na stezo, nadaljeval dirko in zmagal. Po dirki so Senno diskvalificirali na podlagi kontroverznega pravila, da se je na stezo vrnil na napačnem mestu.

McLaren se je pritožil na Mednarodno avtomobilistično zvezo, a so ga zavrnili. Za nameček je dobil Senna še sto tisoč ameriških dolarjev kazni in bil za šest mesecev suspendiran. Ayrton je obtožil predsednika FIA Jeaa-Marie Balestra, da odkrito favorizira rojaka Prosta. Sennova diskvalifikacija je pomenila, da Brazilec ni imel več matematičnih možnosti, da bi prehitel Prosta, zato je Francoz postal svetovni prvak. Še danes se krešejo mnenja, ali je bil Senna v tistem usodnem trenutku Suzuke preveč ambiciozen, ali se je Prost namerno zaletel vanj (karkoli drugega kot Sennova zmaga bi Prostu omogočila naslov prvaka), ali je pa šlo v žaru epske bitke za značilno dirkaško nesrečo.

Zakaj je Senna ponorel po kvalifikacijah Suzuke 1990?

Prostov prestop k Ferrariju je rivalstvo s Senno prestavil v neko drugo dimenzijo, saj nista bila več v isti garaži in sta za naslov svetovnega prvaka začela tekmovati z različnima dirkalnikoma. Vnovič sta trčila v japonski Suzuki. V prvenstvu je pred predzadnjo dirko sezone vodil Senna, Prost pa je bil drugi. Senna si je zagotovil najboljši štartni položaj. In začuda so med kvalifikacijami in dirko brez razlage komisarji najboljši štartni položaj prestavili na umazan del steze. Senna je ponorel, saj se je presneto dobro zavedal, da bo imel slabši oprijem in slabši štart kot drugi Prost. Njegovo pritožbo je FIA zavrnila.

Alain je na dirki bolje štartal, a v prvem ovinku Senna ni hotel popustiti in pri hitrosti 260 kilometrov na uro sta trčila, zaradi česar sta odstopila oba. Senna je postal prvak, ker bi moral Prost zmagati, če bi se še hotel obdržati v igri. Prost je zaradi kontroverznega trčenja skoraj končal kariero formule 1, incident pa pokomentiral z besedami: "Kar je naredil, je ogabno. On je človek brez vrednot." Senna je leto pozneje priznal, da je to trčenje skrbno načrtoval kot sladko maščevanje za trčenje v Suzuki v prejšnji sezoni.

Leta 1991 je Senna s sedmimi zmagami osvojil svoj tretji in zadnji naslov svetovnega prvaka. Njegov glavni rival ni bil več Ferrarijev Prost, temveč Williamsov Nigel Mansell.

Senna je Prosta obtožil, da je strahopetec

Leta 1992 je bilo rivalstvo med Senno in Prostom prekinjeno, ker si je Prost vzel leto dni pavze, potem ko ga je Ferrari odslovil zaradi kritik na račun moštva in dirkalnika. Ker McLaren v sezoni 1992 ni bil konkurenčen Williamsu, se je Senna mučil in je izpadel iz igre za naslov svetovnega prvaka. Brazilec si je želel leta 1993 prestopiti k Williamsu, a je naletel na nepremostljivo oviro. Imenovala se je nič drugače kot Alain Prost. Francoz ga je prehitel v pogajanjih z Williamsom in v svojo pogodbo vključil klavzulo, da njegov moštveni kolega ne more biti Ayrton Senna. Brazilec je Francoza takoj obtožil, da je strahopetec: "Mislim, da bi se moral Prost kot trikratni svetovni prvak vrniti na športen način. Način, kako to počne, je enak obnašanju strahopetca. In če hoče biti športen, mora biti pripravljen tekmovati z vsakim, v vsakršnih razmerah, ob enakih pogojih."

Čeprav je imel leta 1993 Prost z izjemnim Williamsom praktično zagotovljen naslov svetovnega prvaka, Senna pa je sedel v nekonkurenčnem McLarnu, se je rivalstvo na stezi in zunaj nje nadaljevalo. Francoz je moral imeti v dirkaškem koncu tedna za VN Brazilije policijsko spremstvo, saj si je med domačini nakopal veliko sovražnikov. V Silverstonu se je med njima odvila še ena epska bitka, potem ko je Senna, kot zmeraj, agresivno branil svoj položaj. Na zadnji Prostovi dirki, VN Avstralije 1993, je zmagovalec, Senna, potegnil drugega, Prosta, na prvo stopničko in ga objel.

Prost je bil na Sennovi zadnji dirki in na njegovem pogrebu

Senna se je smrtno ponesrečil 1. maja 1994 v Imoli. Na njegovem pogrebu je Prost pomagal nositi njegovo krsto. Alain kar nekaj časa sploh ni hotel govoriti o Senni, potem pa je po nekaj letih izjavil, da je tudi del njega umrl, ko je umrl Senna, saj sta bili njuni karieri popolnoma prepleteni. Senna je čutil isto, ko se je Prost dokončno upokojil po sezoni 1993. In svojemu prijatelju je zaupal, da je šele takrat spoznal, kakšno motivacijo mu je predstavljal Prost.

Alain je leta 1994 postal Renaultov ambasador in ker je Senna dirkal z Williams-Renaultom, sta z Ayrtonom postala prijatelja. Prost je bil tudi na zadnji Sennovi dirki v Imoli, kot član Renaulta. Med kvalifikacijami je Prost po radijski zvezi poklical Senno in mu dejal: "Pozdravljen, Senna! Kako si kaj? Prosim, kmalu zmagaj." Senna mu je odvrnil: "Pozdrav mojemu prijatelju Alainu, pogrešam te." Senna z Williamsom ni nikoli zmagal. Ayrton je imel na svoji zadnji dirki v Imoli v kombinezonu spravljeno avstrijsko zastavo, s katero je hotel mahati po dirki v spomin dan prej umrlemu Rolandu Ratzenbergerju.

Film The late, great Ayrton Senna je zamolčal spravo med Senno in Prostom

O trikratnem svetovnem prvaku F1 Ayrtonu Senni je bil posnet dokumentarec z naslovom The late, great Ayrton Senna. Z njegovo vsebino pa ni bil popolnoma zadovoljen Prost, ker so snovalci namerno ali nenamerno izpustili spravo med njim in Brazilcem. Za CNN je Francoz izjavil: "Edino, kar obžalujem v moji karieri, je to, da vidim film takšne vrste, ki ga imamo o Ayrtonu. Vse bi bilo treba povedati korektno. In potem moraš sprejeti to, da imaš določene kakovosti, določene napake in da eden ne more biti bel in drugi črn. Zaradi tega sem zelo razočaran, dobro bi bilo v moji starosti ljudem in svetu pokazati, da je bilo nekoliko drugače. A sam v sebi vem, kaj se je zgodilo. Poznam zgodbo, vem, kakšen je bil Ayrton po moji upokojitvi in pred njegovo nesrečo. To bom zadržal zase."

Prost danes tudi verjame, da sta bila s Senno nevede žrtvi svojih lastnih uspehov ter da jima mediji in sponzorji niso zagotavljali zaščite, ki sta si jo zaslužila: "Bila sva zelo izpostavljena. Veliko ljudi je bilo zelo zainteresiranih za takšno vrsto zgodbe. Tega takrat nisva razumela. Midva sva hotela samo zmagovati, a sva imela različne značaje ter različen način razmišljanja in dirkanja."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin