Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Torek,
16. 10. 2012,
15.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sauber

Torek, 16. 10. 2012, 15.45

8 let

Šefica Monisha: Ženskam lahko uspe v formuli 1

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Monisha Kaltenborn je nova šefica ekipe Sauber, članica kluba piranj, kot so jim nekoč rekli. Ženskam lahko uspe v formuli 1, pove. Morda nekega dne v svoje moštvo pripelje tudi dirkačico.

Prejšnji teden je Peter Sauber žezlo ekipe Sauber predal 41-letni Avstrijki z indijskimi koreninami, Monishi Kaltenborn. V več kot 60-letni zgodovini formule 1 je postala prva šefica moštva oziroma članica kluba piranj, kot so nekoč rekli vodjem ekip.

Kot direktorica je v švicarskem moštvu že nekaj let in tako vajena na najbolj mačistično športno okolje. "To je formula 1. Vodje ekip smo najbrž najbolj mačistični menedžerji. A mislim, da se z nami fantastično sooča," je dejal vodja McLarnove ekipe, Martin Whitmarsh. "Morala bo živeti z mačizmom in skepticizmom. Mislim, da je super dama in sem zanjo zelo vesel." Njeno delo se bistveno ne bo spremenilo, saj je že zdaj vodila delo znotraj ekipe. "Bolj se bo spremenilo dojemanje ljudi okrog mene," pove pravnica z Dunaja, ki ima tudi diplomo z londonske ekonomske fakultete.

Formula 1 niso le elitni dirkači, tudi šefi moštev (vsaj nekateri) so "velike živine" in mednje prihaja na prvi pogled krhka Kaltenbornova. Vijay Mallya, šef Force Indie, je milijarder in plejboj. Frank Williams je tipičen Anglež, ki je na čelu lastnega moštva od leta 1973. Še dlje je bil šef moštva Enzo Ferrari (od 1950 od 1988), karizmatični Italijan, ki je na angleške garažiste vselej gledal zviška. Martin Whitmarsh pa je šele četrti šef tretje najstarejše ekipe McLarna. Pred njim je to funkcijo opravljal Ron Dennis, ki je dolga leta veljal za enega najbolj vplivnih v F1. Peter Sauber je svojo ekipo ustanovil v 80., v formulo 1 pa vstopil leta 1993. Pred leti jo je prodal BMW-ju, a po njihovem umiku z minimalnimi finančnimi sredstvi rešil malo, a ponosno švicarsko moštvo. Monisha je odločena, da Sauber popelje še korak višje in ohrani švicarsko identiteto.

Najprej več inženirk, nato tudi kakšna dirkačica

Nova funkcija Kaltenbornove spet odpira debato o dirkačicah v formuli 1. Zadnja ženska na štartu velike nagrade je bila Lella Lombardi leta 1976. Moštvo Marussia je letos imelo rezervno dirkačico Mario de Villoto, ki pa je na testiranjih doživela hujšo nesrečo in utrpela poškodbe glave ter izgubila oko. Danica Patrick v ZDA dokazuje, da so lahko tudi ženske v motošportu zelo uspešne. In nenazadnje: v kartingu je vse več deklet. Tu imamo svoj up tudi Slovenci – 12-letno Saro Markučič, ki naslednje leto prihaja na dirke evropskega prvenstva.

Monisha ni izključila možnosti, da bi v Sauber nekega dne pripeljala dirkačico oziroma v prvi fazi vsaj več inženirk, morda tudi mehaničark. "Vse več žensk prihaja v motošport. Vse, kar potrebujejo, je priložnost. Ljudje, ki odločajo, si morajo razširiti obzorje in malo več tvegati. Z ženskami ni treba delati drugače kot z moškimi. Prepričana sem, da tudi ženskam lahko uspe v formuli 1."

Ne spreglejte