Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 7. 2020,
16.51

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44

Natisni članek

Mercedes Lewis Hamilton Hungaroring Budimpešta Formula 1

Nedelja, 19. 7. 2020, 16.51

3 leta, 9 mesecev

VN Madžarske, dirka

Hamilton ujel Schumacherja, velika sreča Verstappna, Bottas zaspal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,44
Lewis Hamilton | Lewis Hamilton je še pri 86 zmagah v formuli ena, osem od teh jih je dosegel na Hungaroringu. | Foto Reuters

Lewis Hamilton je še pri 86 zmagah v formuli ena, osem od teh jih je dosegel na Hungaroringu.

Foto: Reuters

Branilec naslova svetovnega prvaka Lewis Hamilton (Mercedes) je zanesljivi zmagovalec dirke formule ena za VN Madžarske v Budimpešti. Vodil je od štarta do cilja. Stopničke sta si na tretji dirki sezone priborila še Max Verstappen (Red Bull) in Valtteri Bottas (Mercedes).  

Dirka se je začela po nevihti, deževalo sicer ni več, a je bila steza Hungaroringa mokra in spolzka, na štartu pa je zaspal Valtteri Bottas, ki se je pognal z drugega štartnega mesta, a tako slabo, da je pred sebe spustil tako Lanca Strolla (Racing Point), Maxa Verstappna (Red Bull) kot tudi oba Ferrarija, Sebastiana Vettla in Charlesa Leclerca. Ta sta imela v nadaljevanju, ko se je steza sušila, vse več težav, tudi Stroll je drsel po razpredelnici, medtem ko je Bottas izkoriščal premoč mercedesa in se do konca prebil na stopničke.

Stroll je moral na koncu biti zadovoljen s četrtim mestom, na petem je končal Tajec Alexander Albon (Red Bull), na šestem pa Sebastian Vettel, ki je osvojil edine točke za Ferrari, saj je bil Leclerc šele enajsti. Točke so osvojili še Sergio Perez (Racing Point), Daniel Ricciardo (Renault), Kevin Magnussen (Haas) in Carlos Sainz (McLaren). Magnussen je bil kasneje zaradi nedovoljenih sporočil moštva, zaradi katerih je v ogrevalnem krogu zavil v bokse in pridobil prednost pred konkurenti, kaznovan s časovnim pribitkom, zato sta s Sainzem zamenjala mesti.

Rekordi, rekordi, rekordi

Šestkratni svetovni prvak Hamilton je prevzel vodstvo v skupnem seštevku prvenstva dirkačev in se za korak približal svojemu sedmemu naslovu, s katerim bi na večni lestvici ujel legendarnega Nemca Michaela Schumacherja. Hamilton ogroža še en Schumijev rekord, s 86 zmagami mu jih le še pet manjka do izenačitve njegovega rekorda. Enega pa je danes izenačil, in sicer tistega po številu zmag na enem prizorišču. Na vrhu te razpredelnice sta zdaj Hamilton in Schumacher skupaj, Anglež je osemkrat zmagal na Madžarskem, Nemec pa v Franciji v Magny Coursu.

Hamilton dirkal sam, Verstappen srečen, Bottas ne

"Noro, ne morem verjeti, da je vse res. Vedno je bila ta dirka ena mojih najljubših. Čeprav sem dirkal sam, mi je šlo odlično, imeli smo pravo strategijo in odličen ritem. Zadnji dirki sta bili fantastični, samo tako moramo nadaljevati," je bil po novi zmagi zadovoljen svetovni prvak.

Bottas se je v zadnjih krogih zelo trudil za drugo mesto, Verstappen pa ga je komaj rešil. Mladi Nizozemec je bil lahko dvojno zadovoljen, kajti lahko bi se zgodilo, da dirke sploh ne bi začel. Ko se je peljal na štart, se je namreč zavrtel in precej poškodoval svoj dirkalnik, tako da je po koncu dirke priznal, da je bilo drugi mesto zanj enako zmagi. Njegovi mehaniki so poškodovano sprednje krilce in vzmetenje ekspresno hitro popravili. "Nisem si mislil, da bom sploh lahko štartal. To, da sem na koncu drugi, je zame kot zmaga. Hvala mehanikom, naredili so čudež," je dejal Verstappen.

"Slaba dirka, če sem pošten. Na štartu sem preveč izgubil in sem si sam pokvaril dirko. Na koncu pa mi je zmanjkalo nekaj krogov, da bi ujel Maxa," pa je dirko ocenil Finec, zdaj drugi v prvenstvu dirkačev, s petimi točkami zaostanka za Hamiltonom (63 točk).

Renault spet s pritožbo nad Racing Point

Renault je tudi po današnji dirki vložil pritožbo zoper tekmece iz ekipe Racing Point. Za podobno potezo so se v francoski ekipi odločili že po prejšnji dirki v Avstriji, tudi tokrat so razlogi za pritožbo podobni. "Potrjujemo, da je Renault vložil zahtevo, da vodstvo tekmovanja razjasni, ali so dirkalniki Racing Point RP20 skladni s pravili tekmovanja," so sporočili iz Renaulta in dodali, da zadeve ne bodo podrobneje komentirali, dokler krovna zveza Fia ne odloči o primeru.

Racing Point
Sportal Renault vložil pritožbo na dirkalnik Racing Pointa, komisarji so jo sprejeli

Obravnava prvega protesta iz Spielberga medtem še poteka. Fia je sporočila, da bo skušala ugotovitve o skladnosti dirkalnikov moštva Racing Point sporočiti do naslednje dirke v Veliki Britaniji 2. avgusta (STA).

Jean Todt
Sportal Šef Fie obiskal Michaela Schumacherja: Bori se

Naslednja dirka zaradi pandemije koronavirusa okrnjene sezone bo čez dva tedna v Veliki Britaniji, tudi legendarno dirkališče Silverstone pa bo tako kot Spielberg v Avstriji v začetku sezone gostilo dve dirki. V nedeljo, 2. avgusta, preizkušnjo za VN Velike Britanije, teden dni kasneje, 9. avgusta, pa še veliko nagrado ob 70-letnici svetovnega prvenstva formule ena.

Izidi (70 krogov, 306,630 km):

 1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes     1;36:12,473

(povp. hitrost: 191,644 km/h)

 2. Max Verstappen (Niz/Red Bull)         + 8,702

 3. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)          9,452

 4. Lance Stroll (Kan/Racing Point)        57,579

 5. Alexander Albon (Taj/Red Bull)       1:18,316

 6. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)       1 krog

 7. Sergio Perez (Meh/Racing Point)      1 krog

 8. Daniel Ricciardo (Avs/Renault)       1 krog

 9. Kevin Magnussen (Dan/Haas)           1 krog*

10. Carlos Sainz jr. (Špa/McLaren)       1 krog**

...

najhitrejši krog: Lewis Hamilton (VBr/Mercedes; 70. krog): 1:16,627

* - kaznovan s časovnim pribitkom, zdrsnil na deseto mesto
** - po kazni Magnussenu napredoval na deveto mesto

SP skupno (3):

dirkači:

 1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)     63

 2. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)    58

 3. Max Verstappen (Niz/Red Bull)     33

 4. Lando Norris (VBr/McLaren)        26

 5. Alexander Albon (Taj/Red Bull)    22

 6. Sergio Perez (Meh/Racing Point)   22

 7. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)     18

 8. Lance Stroll (Kan/Racing Point)   18

 9. Carlos Sainz ml. (Špa/McLaren)    15

10. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)     9

...

konstruktorji:

1. Mercedes     121

2. Red Bull      55

3. McLaren       41

4. Racing Point  40

5. Ferrari       27

6. Renault       12

7. AlphaTauri     7

8. Alfa Romeo     2

9. Haas           1

Vir: STA

Preberite še:

Mercedes Budimpešta
Sportal Hamilton še devetdesetič z najboljšega štartnega položaja
Fabio Quartararo
Sportal Prva zmaga za francoski blisk, Rossi in Marquez končala v pesku
Ne spreglejte