Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 7. 2020,
14.50

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16

Natisni članek

MotoGP VN Španije Jerez

Nedelja, 19. 7. 2020, 14.50

3 leta, 9 mesecev

VN Španije, Jerez, dirka

Prva zmaga za francoski blisk, Rossi in Marquez končala v pesku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,16
Fabio Quartararo | Fabio Quartararo ser veseli prve zmage v razredu moto GP. | Foto Reuters

Fabio Quartararo ser veseli prve zmage v razredu moto GP.

Foto: Reuters

Zmagovalec uvodne dirke motociklističnega svetovnega prvenstva v kraljevskem razredu motoGP je Francoz Fabio Quartararo (Yamaha). Na stopničke sta v Jerezu na VN Španihje stopila še Španec Maverick Vinales (Yamaha) in Italijan Andrea Dovizioso (Ducati), medtem ko sta dva izmed največjih zvezdnikov motociklizma, Italijan Valentino Rossi in Španec Marc Marquez končala v pesku. Prvi je svojo yamaho parkiral ob stezi, drugi je s hondo grdo padel in so ga po tem, ko je odšepal za zaščitno ogrado v oskrbo prevzeli reševalci. Španec si je pri padcu zlomil nadlahtnico.

Za 20-letnega Francoza je to prva zmaga v elitnem razredu motoGP. Branilec naslova Marquez je začel s tretjega mesta, se po dveh krogih prebil v vodstvo, potem pa naredil napako in se s težavo izognil padcu, je pa izgubil veliko časa in mest.

Presrečni Quartararo: Ne vem, kaj naj sploh rečem

"Najboljša dirka v mojem življenju. Ne vem, kaj naj sploh rečem. Škoda samo, da nas je ta koronska kriza prikrajšala za navijače. Rad bi se zahvalil vsem, ki so verjeli vame, staršem, prijateljem, moji ekipi," je takoj po koncu dirke presrečen razlagal Quartararo.

Postal je prvi francoski dirkač z zmago v najmočnejšem razredu po Regisu Laconiju leta 1999. Skupno v zgodovini pa so imeli Francozi pred njim in Laconijem v zgodovini SP le dva zmagovalca v elitni konkurenci: Georgea Monnereta leta 1954 in Christiana Sarrona leta 1985.

Marquez kot za šalo preskakoval tekmece, nato pa ... 

Sprva se je sicer obetal tesen boj med Marquezom, Vinalesom in Quartaraorjem. Nato je večji del dirke karavana lahko spremlja izjemno predstavo svetovnega prvaka, ki se je po izletu v pesek kot za šalo najprej prebil nazaj v deseterico, pozneje pa prehiteval še tekmece tik pod vrhom. Nekaj več dela je imel le z Jackom Millerjem, ko pa se je pripravljal, da bo napadel še Vinalesa, je padel, potem pa ga je zadel še motor. 

Španec jo je odnesel z zlomom roke

Zdravniški pregled je pokazal, da ima zlomljeno nadlahtnico. V sporočilu za javnost so pri Hondi povzeli izjavo uradnega zdravnika v karavani motoGP: Marquez si je roko zlomil po neposrednem udarcu kolesa svojega motocikla v roko. Za zdaj pa še ni znano, ali ima dirkač tudi poškodovan živec v roki.

Poškodbo so Marquezu oskrbeli v ambulanti na dirkališču, zdravljenje pa bo nadaljeval v bolnišnici v Barceloni. Tam bodo predvidoma v naslednjih dneh Marqueza tudi operirali.

Za zdaj pa tudi še ni jasno, kdaj se bo Marquez lahko vrnil na dirke, pri Hondi so dopustili tudi možnost, da bi se to zgodilo že na naslednji dirki na istem prizorišču v Jerezu naslednji teden.

Zadnje kroge Francoz odpeljal sproščeno

V boju za zmago je tako Quarataro lahko zadnje kroge prevozil sproščeno, saj je imel takrat že dovolj naskoka pred Vinalesom. Yamahina dirkača, ki bosta v naslednji sezoni skupaj vozila za tovarniško ekipo, sta na koncu brez težav zasedla mesti ena in dve, na tretjem pa je bil tudi zelo zadovoljen Andrea Dovizisoo. Dirkač Ducatija je bil namreč še tik pred začetkom poškodovan, zdaj pa se je zelo uspešno vrnil.

"Imeli smo nekaj težav, a smo se dobro pobrali. Vesel sem tretjega mesta, še pred dvema tednoma sem imel zlomljeno ključnico. Hvala vsem v ekipi," je dejal Italijan.

"V Jerezu nam ponavadi nikoli ni šlo prav dobro, zato sem vesel, da sem tokrat na drugem mestu. Napredujemo. Na začetku sem skušal narediti nekaj razlike, a se ni izšlo. Vseeno pa je tole drugo mesto dober start v sezono," je dejal Vinales. Manj uspešen je bil njegov sotekmovalec, italijanski veteran Valentino Rossi, ki je v 19. krogu odstopil.

Od četrtega do šestega mesta pa so končali še Miller (Pramac Ducati), Italijan Franco Morbidelli (Yamaha SRT) in Španec Pol Espargaro (KTM). Morda manj od pričakovanj pa je dosegel mlajši Marquez, Alex se je starejšemu bratu letos pridružil v tovarniški ekipi Honde. Medsebojnega obračuna vsaj na njegovi prvi dirki v eliti še ni bilo, saj je Alex precej zaostal že v kvalifikacijah, na dirki pa je na koncu iztržil 12. mesto.

Rossijev varovanec zmagal v razredu moto2

Luca Marini, varovanec legendarnega motociklista Valentina Rossija, je dobil dirko v razredu moto2. Italijan je na dirkališču v Jerezu hitro povedel s četrtega startnega položaja in slavil pred zmagovalcem uvodne dirke v Katarju, Japoncem Tecuto Nagašimo.Tretje mesto je zasedel Španec Jorge Martin, ki si je v kvalifikacijah prvič privozil najboljši startni položaj.

V razredu moto3 je tako kot na prvi dirki sezone v Katarju zmagal Španec Albert Arenas (KTM). Drugo mesto je osvojil Japonec Ai Ogura (Honda), tretje pa Italijan Tony Arbolino (Honda).

Naslednja preizkušnja bo VN Andaluzije, ki bo tudi potekala na dirkališču v Jerezu, na sporedu bo že naslednji teden.

Izidi:

- motoGP:

1. Fabio Quartararo (Fra/Yamaha SRT) 41:23,796 (povp. hitrost: 160,2 km/h)

2. Maverick Vinales (Špa/Yamaha)       + 4,603

3. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati)         5,946

4. Jack Miller (Avs/Ducati Pramac)       6,668

5. Franco Morbidelli (Ita/Yamaha SRT)    6,844

6. Pol Espargaro (Špa/KTM)               6,938

...

- SP skupno (1):

1. Fabio Quartararo (Fra/Yamaha SRT)       25

2. Maverick Vinales (Špa/Yamaha)           20

3. Andrea Dovizioso (Ita/Ducati)           16

4. Jack Miller (Avs/Ducati Pramac)         13

5. Franco Morbidelli (Ita/Yamaha SRT)      11

6. Pol Espargaro (Špa/KTM)                 10

...

- moto2:

1. Luca Marini (Ita/Kalex)           39:23,297

2. Tatsuta Nakashima (Jap/Kalex)       + 1,271

3. Jorge Martin (Špa/Kalex)              4,838

...

- SP skupno (2):

1. Tetsuta Nagashima (Jap)                 45

2. Lorenzo Baldassarri (Ita)               28

3. Luca Marini (Ita)                       25

...

- moto3:

1. Albert Arenas (Špa/KTM)           39:26,256

2. Ai Ogura (Jap/Honda)                + 0,340

3. Tony Arbolino (Ita/Honda)             0,369

...

- SP skupno (2):

1. Albert Arenas (Špa)                     50

2. Ai Ogura (Jap)                          36

3. John McPhee (VBr)                       20

...

Preberite še:

Alex Rins
Sportal Smola Španca: namesto na prvo dirko na okrevanje
Fabio Quartararo
Sportal Quartararo z rekordom kroga v Jerezu do najboljšega štartnega položaja
Ne spreglejte