Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sreda,
17. 10. 2012,
21.05

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

reli WRC reli Sardinija Ford Sebastien Loeb Petter Solberg

Sreda, 17. 10. 2012, 21.05

1 leto, 10 mesecev

Sardinija, velika priložnost za Forda in Hirvonena

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predzadnja dirka sezone WRC-ja je reli Sardinija. Gre za zadnji makadanski reli in ob že odločeni sezoni bo to dodatna priložnost za Jarija-Mattija Latvalo, Pettra Solberga in Mikka Hirvonena.

Italijanska preizkušnja svetovnega prvenstva v reliju (WRC) je bila dolga leta reli Sanremo (od 1961 do 2003). Zadnji zmagovalec Sanrema za točke WRC-ja je bil Sebastien Loeb (Citroën). Od sezone 2004 pa je ta legendarni reli štel za točke medcelinskega reli izziva (IRC), dirka za svetovno prvenstvo pa se je preselila na otok Sardinijo. Hitre in ozke ceste, makadam, dolgi skoki, dobro pregleden teren, pa tudi gozdni odseki, vodne ovire ... Reli Sardinija ponuja prav vse izzive dirkanja in zato velja za enega najbolj nepredvidljivih. S štirimi zmagami je na njem najuspešnejši, jasno, novi/stari svetovni prvak Loeb, ki pa bo imel tokrat morda najbolj resno konkurenco v vsej sezoni. Na makadamu odlična Jari-Matti Latvala in Petter Solberg (oba Ford) ter Mikko Hirvonen (Citroën) nimajo več česa izgubiti in bodo zato dirkali na vse ali nič.

Dvanajsti reli sezone v dolžini dobrih 300 kilometrov se s kvalifikacijami začne v četrtek dopoldne, že popoldne pa sta na sporedu prvi dve hitrostni preizkušnji (dvakrat bodo odpeljali Terranovo v dolžini 28 kilometrov). V petek je načrtovanih šest brzincev, začenši z Monte Lernom, ki vključuje spektakularen "Micky's Jump" (skok). Nekaj hitrostnih preizkušenj bo povsem novih. Večina šestih sobotnih brzincev bo potekala po gozdnih cestah. Nedeljski program pa bo nekoliko okrnjen. Ker so morali organizatorji znižati stroške dirke, so črtali 50-kilometrsko hitrostno preizkušnjo Monte Olia - Terranova. Tako bosta zadnji dan relija le dva krajša brzinca (zadnji t. i. "power stage" za dodatne točke).

"Sardinja je težka dirka. Spomnim se, da sem imel tukaj nekaj ogorčenih bitk. Moji rivali so na makadamu zelo hitri. Na zadnjih dirkah smo videli, da s Citroënom nismo veliko pred tekmeci. Za zmago se bo torej treba pošteno boriti," je pred štartom povedal devetkratni prvak Loeb, ki bo odpeljal predzadnjo dirko v svoji zadnji celotni sezoni v WRC-ju. "Na posameznih brzincih so ceste zelo kamnite. To pomeni, da bodo četrtkove kvalifikacije zelo pomembne. Prava štartna pozicija bo v petek ključna. Če bo suho, bo najboljša možnost čim kasnejše izhodišče. Slab štart, izgubljen čas na petkovi etapi, bo v nadaljevanju dirke težko nadoknaditi," pa izpostavlja Solberg, ki bo po odhodu Latvale iz ekipe naslednje leto prvi adut M-Sporta s Fordovim dirkalnikom.

Ne spreglejte