Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
14. 5. 2022,
19.00

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24

1

Natisni članek

Jan Pancar Jorge Prado GasGas KTM Honda Tim Gajser Tim Gajser VN Sardinije MXGP motokros

Sobota, 14. 5. 2022, 19.00

1 leto, 11 mesecev

MXGP, VN Sardinije, kvalifikacijska dirka

Gajser bolan, izčrpan, na kvalifikacijski dirki drugi

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24

1

Gajser Sardinija | Lani je na Sardiniji Gajser dirkal le teden dni po zlomu ključnice in bil 12. | Foto Honda Racing/ShotbyBavo

Lani je na Sardiniji Gajser dirkal le teden dni po zlomu ključnice in bil 12.

Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

Tim Gajser je na kvalifikacijski dirki MXGP na Sardiniji osvojil drugo mesto. Premagal ga je samo Calvin Vlaanderen. Tim zaradi viroze že dva dni ni ničesar pojedel in je bil po kvalifikacijski dirki zelo izčrpan. V razredu MX2 je bil Jan Pancar 14.

Gajser Sardinija 2021
Sportal Izziv, kakršnega to sezono Gajser in Pancar še nista imela

Vodilni v prvenstvu MXGP Tim Gajser (Honda) je s sredine štartne vrste dobro začel in prvi del dirke vozil na tretjem mestu. Nato je v 14. minuti na ciljnem skoku prehitel Jorgeja Prada (GasGas). Z vodilnim Calvinom Vlaandernom (Yamaha) sta imela podobne čase kroga in Tim ga v zaključku ni mogel ogroziti. Tretji je bil Glenn Coldenhoff (Yamaha). Prado je v zadnjem krogu padel in bil osmi. Rezultati kvalifikacijske dirke pomenijo le vrstni red izbiranja štartne rampe v nedeljskih dveh vožnjah, ko se bo dirkalo za točke. 

Na kvalifikacijah je Gajser stisnil zobe in osvojil drugo mesto. | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Na kvalifikacijah je Gajser stisnil zobe in osvojil drugo mesto. Foto: Honda Racing/ShotbyBavo "Pred dvema dnevoma me je začelo nekaj grabiti. Ne počutim se najbolje. Danes je bilo težko, naporno. Dva dni nisem že skoraj ničesar pojedel. A sem kljub temu zadovoljen z vožnjo. Nisem želel pretiravati, čeprav je bila hitrost prava. Upam, da bo jutri počutje že boljše," je uro po kvalifikacijski dirki, ko se je vsaj nekoliko spočil, pojasnil v pogovoru za Sportal. Daje ga viroza. Bolela ga je glava, imel je povišano temperaturo. "Treba je stisniti zobe in vseeno odpeljati." Na mivkasti podlagi, ki je bolj razrita, je še težje, če nisi stoodstoten.

Zanimivo: na kvalifikacijski dirki so bili med prvimi štirimi trije Nizozemci. Ti bodo torej na dirki Timovi glavni tekmeci. "Tam imajo samo mivko. Jim je dosti bolj pisana na kožo. Se jih pričakuje v ospredju. Jaz pa bom tudi dal vse od sebe." Za razliko od Maggiore pred tednom dni bo tu na mehki podlagi nekoliko lažje prehitevati. "Več je linij, ampak tudi proga se hitreje spreminja. Proga se spreminja iz kroga v krog. Moraš jo opazovati, menjavati linije iz kroga v krog. Zelo je zahtevna."

Desno na štartni rampi ali na sredini?

Gajser je letos dobil šest od sedmih dirk. | Foto: Honda Pro Racing/ShotbyBavo Gajser je letos dobil šest od sedmih dirk. Foto: Honda Pro Racing/ShotbyBavo Na kvalifikacijski dirki so prvi trije z vožnje na čas izbrali štartno rampo povsem na desni strani, medtem ko je Gajser (četrti v vožnji na čas) izbral sredino štartne vrste. Obema s Pradom je iz sredine uspel dober štart. Kako torej jutri, ko bo izbiral kot drugi? "Ne vem še. Bom videl. Prve tri rampe so direktne v zavoj. Če greš malo bolj ven, si pa odpreš prvi zavoj. Lahko priletiš z večjo hitrostjo. Najprej bom pogledal MX2, nato pa se bom odločil."

Dodaten faktor v dveh vožnjah, dolgih 30 minut in dva kroga, bo tudi vročina. Prvič letos se bodo temperature v času dirke dvignile do 30 stopinj Celzija. "Če ne bi bil bolan, ne bi bilo težave. Ampak danes pa me je na koncu kvalifikacijske tekme malo mučilo. Počutil sem se izčrpanega, praznega. Kot sem omenil, zadnje dni nisem veliko pojedel. Zdaj je pomembno, da se regeneriram, da pojem nekaj hrane, da bom pripravljen za jutri."

Pancar bo štartno rampo izbiral kot 14.

Pancar je bil lani v Rioli 14. | Foto: Grega Valančič/Sportida Pancar je bil lani v Rioli 14. Foto: Grega Valančič/Sportida Kvalifikacijsko dirko v MX2 je dobil vodilni v prvenstvu Jago Geerts (Yamaha). Njegov izzivalec za prvaka Tom Vialle (KTM) je bil peti, a je v prvem zavoju padel in se prebijal iz zadnjega mesta. V konkurenci tokrat le 21 tekmovalcev je slovenski predstavnik na 250-kubičnem motorju Jan Pancar (KTM) osvojil 14 mesto. Uspel mu je dober štart, potem ko je kot zadnji izbiral štartno rampo, saj je bil na treningu na čas 21.

To je osma dirka sezone. Temperature se bodo dvignile do 30 stopinj Celzija. Gre za prvo povsem mivkasto dirko letošnjega prvenstva. Štart prve vožnje v MXGP ob 14.15, druge pa ob 17.10. Dirki v MX2 se začneta eno uro pred vožnjama MXGP.

Romain FEBVRE Mantova
Sportal Febvre se je vrnil na motor, Herlings se je od njega poslovil
Maggiora Tim Gajser
Sportal Gajser z besedami, ki se jih tekmeci lahko bojijo
Ne spreglejte