Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Petek,
31. 10. 2014,
10.47

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Valentino Rossi Jorge Lorenzo Yamaha

Petek, 31. 10. 2014, 10.47

8 let, 1 mesec

Rossi: Zahteval sem status številke ena, a nisem imel prav

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Valentino Rossi je letos dojel politiko Yamahine tovarniške ekipe, ki je vse svoje dirkače zmeraj obravnavala enakovredno in ni bila nikomur pripravljena dodeliti statusa številke ena.

Valentino Rossi leta 2008, ko se je Yamahini tovarniški ekipi pridružil novinec Jorge Lorenzo (takrat kot novopečeni dvakratni zaporedni svetovni prvak do 250 ccm), ni mogel razumeti, zakaj mu nočejo dodeliti statusa številke ena v moštvu, saj je ekipi leta 2004 in 2005 pridirkal dva naslova svetovnega prvaka v kraljevskem razredu. Novi šok je sledil v začetku sezone 2008, ko ga je popoln zelenec v kraljevskem razredu Lorenzo zasenčil na prvih treh dirkah.

Valentinova največja napaka datira v leto 2010

Na vseh treh dirkal si je privozil najboljši štartni položaj, na vseh treh dirkah je stopil na stopničke (Rossi samo na dveh), na svoji tretji dirki zmagal in prevzel prvo mesto v prvenstvu. Valentino je v tistem trenutku v sezoni zaostajal 14 točk. Lorenzo je dirkal z Michelinovimi gumami, Rossi pa z Bridgestonovimi. Njuno rivalstvo je bilo tako veliko, da so v garaži postavili steno in ju fizično ločili.

Rossi je leta 2008 in 2009 postal z Yamaho prvak, zato se mu je status številke ena v moštvu znova zazdel logična posledica. A Yamaha je spet razmišljala drugače in se ni dala prepričati. Leta 2010 je Valentino doživel dva boleča udarca: zlomil si je nogo, prvak pa je postal Lorenzo. Postalo mu je jasno, da je s tem konec njegovih sanj o statusu številke ena. Užaljen je po koncu sezone prestopil k Ducatiju. Po dveh letih mučenja z nekonkurenčnim motociklom in brez ene same zmage se je leta 2013 ponižno vrnil k Yamahi.

''Morda sem leta 2010 naredil napako, ko sem zapustil Yamaho, ker sem zahteval status številke ena v moštvu, ko je prišel Jorge in so ga obravnavali enako kot mene. Ni mi bilo všeč in sem prestopil k Ducatiju. A to je bila napaka,'' je za crash.net glavni razlog za prestop razkril Valentino Rossi, ki so mu številni očitali, da je šel drugam predvsem zaradi denarja.

Lorenzo popolnoma lojalen Yamahi

Ko Rossija ni bilo pri Yamahi, je Lorenzo leta 2012 osvojil še svoj drugi naslov prvaka. Ko se je Valentino vrnil k Yamahi, je bil njegov moštveni kolega še sveži svetovni prvak Jorge. A Yamahin pristop se ni spremenil. Četudi je imel Lorenzo bogato Ducatijevo ponudbo in je ostal zvest Yamahi, Rossi pač ne, je japonski konstruktor leta 2013 obema podelil enakovreden status in jima dal na voljo isti material.

Lorenzo pa je imel zmeraj dobre odnose z Yamaho, saj nikoli ni zahteval statusa številke ena v moštvu. Španec ji je lojalen, ker je imel vseskozi njeno polno podporo. ''Yamaha mi je vse od debija leta 2008 zmeraj stala ob strani. V prvi sezoni sem imel Michelinove gume. To je bila edina razlika. Od Brna 2009 (ko je Lorenzo začel uporabljati bridgestonke, op. a.) pa so me obravnavali popolnoma enako kot Valentina. Do takrat so me podpirali 99,9-odstotno. Na motociklu je bil različen le en del. Yamaha zmeraj posluša ne le komentarje tovarniških dirkačev, temveč tudi zasebnih, saj hoče izboljšati motocikel,'' je svoj pogled na Yamahino politiko za crash.net razložil Jorge Lorenzo.

Ne spreglejte