Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
2. 11. 2015,
17.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Valentino Rossi Jorge Lorenzo

Ponedeljek, 2. 11. 2015, 17.49

8 let

"Rossi si zasluži naslov prvaka, čemu torej obtožbe in manever v Sepangu?"

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Izvršni podpredsednik tovarniške Honde MotoGP Šuhei Nakamoto je pokomentiral malezijski incident med Marquezom in Rossijem ter se ozrl v finale v Valencii, ki bo 8. novembra.

Vodilni dirkač svetovnega prvenstva MotoGP Yamahin Valentino Rossi in aktualni svetovni prvak Hondin Marc Marquez sta se na predzadnji dirki v Maleziji zapletla v incident, ki je dvignil veliko prahu in se še ni povsem polegel. Izvršni podpredsednik tovarniške Honde MotoGP Šuhei Nakamoto je najprej odgovoril na Rossijeve obtožbe na četrtkovi tiskovni konferenci pred VN Malezije, da je Marquez na VN Avstralije pomagal Lorenzu v boju za naslov svetovnega prvaka.

"Radi bi poudarili, da so Marqueza po Phillip Islandu obtoževali brez dokazov. Ni nobene podlage, da bi on hotel pomagati kateremukoli dirkaču v boju za naslov prvaka, saj se je boril za zmago, in to mu je tudi uspelo. Po pregledu videoposnetkov lahko jasno vidite, da sta se Valentino in Marc po prečkanju ciljne črte v Avstraliji rokovala, kar potrjuje veliko in pošteno bitko."

''Marc ni imel namena upočasnjevati Valentina''

Japonec je tudi zavrnil namigovanja, da je bil boj za tretje mesto med Rossijem in Marquezom v Maleziji posledica Valentinovih obtožb: "Marc se je na začetku dirke mučil s polnim rezervoarjem, kar se mu je zgodilo že nekajkrat letos. V Sepangu je tudi naredil napako in dovolil Jorgeju, da ga je prehitel. Potem je prišel Valentino in sta se začela boriti za tretje mesto. Prehitevalni manevri obeh dirkačev so bili ekstremni, a varni. Časi krogov, ki sta jih postavljala, so jasno pokazali, da Marc ni imel namena upočasnjevati Valentina. Ko je Marc padel in je imel Valentino prazno stezo, njegovi časi niso bili hitrejši kot med bitko z Marcom. Verjamemo, da sta oba želela tretje mesto in skušala ujeti Danija in Jorgeja, a je seveda ta bitka naredila razliko do prvih dveh."

Še zmeraj pa se krešejo mnenja, ali je Valentino brcnil Marcov motor ali se je Marc naslonil na Valentina. Hondin Šuhei Nakamoto verjame, da je šlo za Rossijevo brco: "Jasno je, da je Valentino Marca namerno zrinil na rob steze, kar je proti pravilom. Zato Marc ni imel druge možnosti, kot da je široko vzel ovinek. Četudi je Marc dvignil motor in se skušal izogniti trku z Valentinom, podatki z Marcovega motocikla kažejo, da je njegova ročka sprednje zavore prejela udarec, kar je zablokiralo sprednje kolo in to je bil razlog za padec. Verjamemo, da je bil ta pritisk posledica Rossijeve brce. Podatki z Marcovega motorja so na voljo, če jih želi kdorkoli z Dorne (lastnik komercialnih pravic MotoGP, op. p.), Mednarodne motociklistične zveze ali medijev preveriti."

Honda spoštuje odločitev direkcije za dirke MotoGP in bo spoštovala tudi odločitev športnega razsodišča v Lozani, kamor se je pritožil Valentino Rossi: "Spoštujemo odločitev direkcije za dirke in ne želimo soditi o tem, ali je bila kazen pravilna ali napačna. Verjamemo pa, da je bilo dovolj dokazov, ki so direkciji omogočali, da bi odločitev sprejela med dirko in ji ne bi bilo treba čakati do konca dirke. Rossi je imel pravico pritožbe na športno razsodišče. Njegovo odločitev bomo spoštovali."

Nihče ni obtožil Pedroso in Iannoneja, da pomagata Lorenzu

Izvršni podpredsednik tovarniške Honde MotoGP Šuhei Nakamoto je prepričan, da ima Marquez pravico se boriti z Rossijem na stezi, čeprav ni več v igri za naslov svetovnega prvaka: "To je dirkanje! Ni bilo nobenih komentarjev in nihče ni bil zaskrbljen, ko se je Dani boril z Valentinom v Aragonu in ga premagal, pa tudi Rossijeva bitka z Iannonejem na Phillip Islandu – nihče ni obtožil Andreo, da je skušal enemu tekmovalcu pomagati bolj kot drugemu. Bila je težka sezona in Marc je hotel v Sepangu sebi in moštvu preprosto pridirkati najboljši mogoči rezultat. Ni v njegovi naravi, da bi se zadovoljil s četrtim mestom, če je možnost boja za tretje mesto."

"Morali bi se tudi ozreti v Motegi 2010, ko je Rossi že izpadel iz boja za naslov prvaka, a se je zelo boril z moštvenim kolegom Jorgejem. Po dirki se je Lorenzo pritoževal, da je bil Rossi preveč agresiven in da to ni imelo nobenega smisla, saj ni bil več v igri za prvaka. Rossijev komentar je bil takšen: "Yamaho sem vprašal, kaj pričakujejo od mene. Da končam za njim? Če bi to vedel, bi ostal doma." Popolnoma se strinjamo z Valentinovim pristopom in zmeraj bomo podprli dirkače, da dosežejo najboljši mogoči rezultat."

In kako po incidentu v Sepangu na Rossija gleda Honda? "Valentino je največji prvak vseh časov v našem športu. Verjamemo, da je letos opravil veliko delo. Če bo postal prvak, si bo to zaslužil, saj je bil konstanten in zelo hiter vse leto. Dejstvo, da je star 36 let, še povečuje spoštovanje tako velikega prvaka. Zato ne razumemo njegovih obtožb glede dirke na Phillip Islandu in njegovega manevra v Sepangu. Upamo, da bo Valentino vse premislil in razumel svojo napako."

8. novembra v Valencii Hondo čaka zadnja dirka letošnje sezone v MotoGP. Kako se bosta torej finala lotila Marc Marquez in Dani Pedrosa? "Kot zmeraj je naš cilj zmaga! Upamo, da se bosta lahko Marc in Dani borila za zmago. Če bosta lahko dirko končala kot prvi in drugi – vrstni red ni pomemben –, potem bomo zelo veseli. Naprej zato, ker hočemo sezono končati s četrto zaporedno zmago. Drugič zato, ker njun rezultat ne bo imel nobenega vpliva na bitko za naslov prvaka, če bosta oba pred Jorgejem in Valentinom. In končno, upamo, da bo vsak razumel, da Hondini dirkači dirkajo za zmago in hočejo golo tekmovalnost in nič drugega."

Ne spreglejte