Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
29. 11. 2015,
16.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Nico Rosberg Mercedes Abu Dabi

Nedelja, 29. 11. 2015, 16.10

8 let

Rosberg prepozno postal zmagovalni stroj, Hamilton kralj formule 1

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Če bi štele samo zadnje tri dirke formule 1, bi bil absolutni svetovni prvak Mercedesov dirkač Nico Rosberg. A sezona je bila dolga 19 poglavij in knjigo je najhitreje prebral Lewis Hamilton.

Nico Rosberg je s šampionsko formo postregel na zadnjih treh dirkah sezone. V Mehiki, Braziliji in Abu Dabiju je bil neulovljiv za tekmece, a žal se je Nemec zbudil prepozno, saj je njegov moštveni kolega Lewis Hamilton ravno tri dirke pred koncem sezone z zmago v Austinu rivalom za naslov svetovnega prvaka ubil še zadnje upanje, da ga dohitijo in prehitijo.

V svojo vitrino je postavil tretji naslov svetovnega prvaka (prvega je osvojil leta 2008 z McLarnom, drugega pa lani z Mercedesom).

Hamilton : Rosberg 10:6

Hamilton je po 19 odpeljanih dirkah Rosberga premagal s prednostjo 59 točk, kar pomeni dobri dve zmagi. Lewis je bil od Rosberga boljši tudi v številu zmag. Britanec je veliko bitko dobil z 10:6.

Z drugim zaporednim naslovom prvaka in z ubranitvijo naslova si je pri Mercedesu še bolj utrdil status prvega dirkača, čeprav nemški konstruktor vseskozi odločno poudarja, da sta dirkača popolnoma enakopravna.

Rosberg se bo morda potolažil s tem, da je bil na zadnjih treh dirkah sezone profesor za Hamiltona. A Lewis bi mu lahko odvrnil, da pač ni dirkal do skrajnosti, saj je imel že naslov svetovnega prvaka v žepu in ni imelo nobenega smisla tvegati. Mercedes je letos tudi kot moštvo vse šokiral s svojo superiornostjo.

Vettel s Ferrarijem razbijal Mercedesov dolgčas

V vsej sezoni je pobral 16 od 19 mogočih zmag. Ko se je bližal konec sezone, so mnogi pričakovali, da ga bo Ferrari ujel in morda celo prehitel, a iz tega ni bilo nič. Mercedes je bil na zadnjih šestih dirkah nepremagljiv. Najprej je Hamilton zmagal trikrat zapored, nato pa še Rosberg. Na zadnjih štirih dirkah je Mercedes zbral tri dvojne zmage, v vsej sezoni pa kar 12 dvojnih zmag od 19 mogočih. Sredi sezone je bil največja grožnja Mercedesu Ferrarijev Sebastian Vettel, a izkazalo se je, da je imel Nemec pravzaprav samo tri prebliske (Malezija, Madžarska, Singapur), kar seveda ni bilo dovolj za resen boj za naslov prvaka. Po koncu osemmesečne vojne je Vettel za prvakom Hamilton zaostal 103 točke, kar je praktično štiri zmage, je pa vsaj popestril dogajanje v formuli 1.

Če ne bi bilo njega, bi skoraj gotovo Mercedes zmagal na vseh 19 dirkah. To bi bil pravi dolgčas, saj Mercedes ni dovolil, da bi Lewis Hamilton in Nico Rosberg na stezi uprizarjala epske bitke v stilu Ayrtona Senne in Alaina Prosta, čeprav sta na kakšni dirki za to vsekakor imela možnosti.

Ne spreglejte