Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 11. 2018,
18.08

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

Natisni članek

Formula 1

Ponedeljek, 26. 11. 2018, 18.08

5 let, 4 mesece

Reševanje Hülkenberga obudilo razpravo o sistemu Halo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39
Nico Hülkenberg | Foto Gulliver/Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

Nesreča dirkača Nica Hülkenberga na nedeljski dirki formule 1 za VN Abu Dabija je znova sprožila razprave o učinkovitosti varnostnega sistema Halo, ki so ga uvedli na začetku sezone. Ta naj bi zagotovil dodatno zaščito dirkačeve glave ob nesrečah s prevračanjem, kakršno je doživel Nemec, a bi lahko tudi nekoliko oteževal izhod iz dirkalnika.

Po trku v uvodnem krogu dirke se je Hülkenberg namreč znašel v položaju, ko preverjenega dirkalnika ni mogel zapustiti, čeprav se je ta vnel. Iz posnetkov Hülkenbergove komunikacije je razvidno, da je zato prosil za hitro ukrepanje varnostnikov pri osvobajanju iz vozila. Ti so sprva pogasili požar, nato pa dirkalnik obrnili na kolesa, tako da ga je Nemec lahko zapustil sam.

Lewis Hamilton
Sportal Hamiltonu tudi zadnja dirka sezone

V javnosti se je zato sprožilo vprašanje, ali je varnostni sistem Hülkenberga oviral. Vodstvo tekmovanja se je po poročanju britanskega časnika The Guardian že odzvalo in pojasnilo, da je v nedeljo vse delovalo, kot mora.

Že ob začetku letošnje sezone so se poleg zadržkov o spremenjeni obliki dirkalnikov zaradi sistema Halo v strokovni javnosti sprožile tudi polemike o tem, ali bi lahko ta oviral dirkače pri hitrem zapuščanju vozila. Zaščitni sistem je težak sedem kilogramov, dirkač pa mora dirkalnik po nesreči znati zapustiti v le sedmih sekundah.

Direktor za tekmovanja pri Mednarodni avtomobilistični zvezi (Fia) Charlie Whiting je po poročanju Guardiana po nesreči v Abu Dabiju zanikal, da je sistem oviral Hülkenberga. Čeprav je trajalo nekaj časa, da so delavci ob progi Nemca osvobodili, je Whiting menil, da je bilo ukrepanje pravilno.

Dirkač je po trku varnostnikom sporočil, da ni poškodovan, a je hkrati prosil za hitro ukrepanje zaradi požara, ki se je vnel. "Spravite me ven - zagorelo je," je dejal po radiu in dodal: "Sem nepoškodovan, a tu visim kot krava. Spravite me iz vozila."

Delavci ob progi so ravnali pravilno, da so sprva pogasili ogenj in obrnili dirkalnik, je menil Whiting. "Vedeli smo, da je nepoškodovan, tako da za to ni bilo skrbi ... Tako je pravilno ukrepanje v tem primeru, da se dirkalnik previdno postavi na kolesa. Ko se je to zgodilo, ga je lahko sam zapustil. Kar sem videl, je bilo zelo nadzorovano, tudi naš zdravstveni nadzornik je bil zadovoljen z ravnanjem."

Lewis Hamilton
Sportal Hamiltonu že 83. "pole position" kariere

Po dogodku Hülkenberg ni znal povedati, ali ga je sistem Halo dejansko oviral pri tem, da bi lahko sam zlezel iz dirkalnika, ko je bil ta še prevrnjen. "Ne vem, ali me je sistem Halo zaustavil ali ne. Tako ali tako nisem imel veliko prostora na desni. Zato sem počakal, da ukrepajo varnostniki, kar so tudi zelo hitro storili in me spravili iz dirkalnika," je dejal po poročanju časnika.

 

Ne spreglejte