Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 1. 2023,
21.00

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Ott Tanak Thierry Neuville Sebastien Ogier Kalle Rovanperä WRC Reli Monte Carlo reli

Torek, 17. 1. 2023, 21.00

1 leto, 3 mesece

Prva dirka sezone 2023 - reli Monte Carlo

Začenja se lov na najmlajšega svetovnega prvaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Toyota Takamoto Katsuta | Svetovno prvenstvo v reliju se začenja z najbolj prestižno dirko − relijem Monte Carlo. | Foto Red Bull Content Pool

Svetovno prvenstvo v reliju se začenja z najbolj prestižno dirko − relijem Monte Carlo.

Foto: Red Bull Content Pool

Prvi je bil že leta 1911, zdaj je najprestižnejši na svetu. Reli Monte Carlo. Prva dirka svetovnega prvenstva. Na domačih cestah bo Sebastien Ogier konec tedna skušal zmagati že devetič. Aktualni svetovni prvak Kalle Rovanperä, najmlajši v zgodovini, v Monte Carlu še ni bil na stopničkah.

Croatia WRC 2022
Avtomoto Ozadje nepozabnih prizorov: zanimivi podatki tudi za Slovenijo

Komaj se je sklenil reli Dakar, že se pozornost ljubiteljev avtomotošporta obrača k naslednjemu vrhuncu leta − reliju Monte Carlo. Že 51. sezona svetovnega prvenstva v reliju (WRC) se tradicionalno začenja na ozkih, asfaltnih, ponekod poledenelih ali pa zasneženih cestah in prelazih nad kneževino. Začenja se v četrtek z dvema nočnima hitrostnima preizkušnjama, o zmagovalcu pa se bo najbrž odločalo šele v nedeljo, ko se bo prva od 13 dirk sezone sklenila po 18 hitrostnih preizkušnjah.

V Monte Carlu bo dirkal tudi osemkratni prvak Sebastien Ogier. | Foto: Red Bull Content Pool V Monte Carlu bo dirkal tudi osemkratni prvak Sebastien Ogier. Foto: Red Bull Content Pool O najuspešnejših voznikih na reliju Monte Carlo ni dvoma. To sta s po osmimi zmagami devetkratni svetovni prvak Sebastien Loeb in osemkratni svetovni prvak Sebastien Ogier. Oba sta uradno že dirkaška upokojenca, pa sta vseeno zadnja  zmagovalca te dirke: Ogier predlani, Loeb pa lani. Starejšega, ki je v nedeljo z drugim mestom končal reli Dakar, letos ne bo na štartu, mlajši pač. Za Ogierja je to domača dirka, saj prihaja iz kraja Gap. Tudi to sezono bo nastopil le na peščici dirk. Tretji Toyotin tovarniški yaris si bo delil z Japoncem Takamotom Katsuto.

Vozniki tovarniških ekip:

M-Sport Ford (ford puma): Pierre-Louis Loubet, Ott Tänak
Hyundai (hyundai i20): Esapekka Lappi, Thierry Neuville, Craig Breen, Dani Sordo
Toyota (toyota yaris): Elfyn Evans, Kalle Rovanperä, Takamoto Katsuta, Sebastien Ogier

Naslov svetovnega prvaka brani Rovanperä

Naslov svetovnega prvaka brani Kalle Rovanperä. | Foto: Red Bull Content Pool Naslov svetovnega prvaka brani Kalle Rovanperä. Foto: Red Bull Content Pool Toyota brani tako konstruktorski kot dirkaški naslov prvaka. Pri komaj 22 letih je najmlajši svetovni prvak postal Finec Kalle Rovanperä. Drugi adut Japoncev bo znova Valižan Elfyn Evans. Prvo ime Hyundaia ostaja Belgijec Thierry Neuville, z drugim i20 bo za zmage in naslov prvaka po novem dirkal Finec Esapekka Lappi. Tretji Hyundaiev dirkalnik si bosta delila Irec Craig Breen in Španec Dani Sordo. Hyundai ima novega šefa ekipe. To je Cyril Abiteboul, ki ga poznamo iz formule 1, kjer je bil šef Renaultove ekipe. Z ekipo M-Sport in fordom pumo pa gre v boj za prvaka Estonec Ott Tänak, ki je predčasno prekinil pogodbo s Hyundaiem. Njegov ekipni kolega je Francoz Pierre-Louis Loubet, ki ima prvič sedež rednega voznika v najmočnejšem razredu svetovnega prvenstva. Šef ekipe Malcolm Wilson še naprej upa, da bi se jim uspelo, tako kot lani, za nastop na nekaj dirkah dogovoriti s Sebastienom Loebom.

Ott Tänak bo novi adut M-Sportove ekipe s fordom pumo. Za kakšno dirko novačijo Sebastiena Loeba. | Foto: Red Bull Content Pool Ott Tänak bo novi adut M-Sportove ekipe s fordom pumo. Za kakšno dirko novačijo Sebastiena Loeba. Foto: Red Bull Content Pool

Koledar dirk WRC 2023:

19.− 22. januar: reli Monte Carlo
  9.−12. februar: reli Švedska
16.−19. marec: reli Mehika
20.−24. april: reli Hrvaška
11.−14. maj: reli Portugalska
  1.−4. junij: reli Sardinija
22.−25. junij: reli Kenija
20.−23. julij: reli Estonija
  3.−6. avgust: reli Finska
  7.−10. september: reli Akropolis
28. september−1. oktober: reli Čile
26.−29. oktober: reli Srednja Evropa 
16.−19. november: reli Japonska

Po Monaku in Švedski znova Mehika

Po treh letih se na koledar vrača reli Mehika. | Foto: Red Bull Content Pool Po treh letih se na koledar vrača reli Mehika. Foto: Red Bull Content Pool Po treh letih se svetovno prvenstvo znova začenja po starem, s tremi dirkami, ki jih mnogi najraje spremljamo. Po januarskem asfaltnem reliju Monte Carlo nato februarja sledi snežna dirka na Švedskem, marca pa makadamski reli Mehika. Aprila bodo najboljši vozniki relija in najboljši reli dirkalniki znova v naši soseščini. Letos si na Hrvaškem obetajo 350 tisoč navijačev, med njimi zagotovo več tisoč, če ne več deset tisoč Slovencev. Ob reliju Hrvaška in reliju Sardinija bo blizu Sloveniji potekal še en reli. Novost v koledarju je reli Srednja Evropa, ki ga bodo gostile Nemčija, Češka in Avstrija. Baza dirke bo Passau na Bavarskem. Skupaj je na koledarju 13 dirk. Prvenstvo se bo novembra končalo na Japonskem.

WRC Finska Tanak
Sportal Prestop Tänaka napoveduje troboj za prvaka
Ne spreglejte