Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
23. 7. 2012,
17.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

McLaren Fernando Alonso Michael Schumacher

Ponedeljek, 23. 7. 2012, 17.53

8 let

Rekord McLarna: 2,4-sekundni postanek

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Stota dirka Lewisa Hamiltona, najhitrejši krog Michael Schumacherja, 30. zmaga Fernanda Alonsa ... Najzanimivejša številka po VN Nemčije pa je: rekordni 2,4-sekundni postanek!

Nedeljski drugi postanek Jensona Buttna (McLaren), ki se je prvič letos kvalificiral bolje od ekipnega kolega Lewisa Hamiltona, je trajal 16,831 sekunde (od uvoza do izvoza iz boksov), za samo menjavo pnevmatik pa so McLarnovi mehaniki potrebovali vsega 2,4 sekunde (po uradnih podatkih Fie) oziroma še manj - 2,31 sekunde (po podatkih McLarna).

Gre za njihov tretji zaporedni najhitrejši postanek na dirki. Še več: bil je najhitrejši v zgodovini formule 1. Ekipa iz Wokinga je imela v začetku sezone pri postankih ogromno težav, delo športnega direktorja Sama Michaela, ki je zamenjal več mehanikov in inženirje priganjal, da dovršijo sisteme za menjavo pnevmatik, je tako obrodilo sadove. "Z 2,31 smo podrli rekord in tako prišli mimo Sebastiana Vettla. Lahko pridobimo še kakšno desetinko, a najbolj pomembno je, da se zdaj osredotočimo na konstantnost. Naš namen ni, da rušimo rekorde, temveč da konstantno vse postanke odpravimo z odliko," pove Michael.

Najhitrejši krog na dirki … Schumacher

In kot vsak ponedeljek po VN še nekaj zanimivih preostalih statistik in številk. Michaelu Schumacherju (Mercedes) je pri 43 letih uspel prvi najhitrejši krog na dirki po vrnitvi v formulo 1. Bil je že njegov 77. V tej statistični kategoriji je daleč pred vsemi (36 pred Alainom Prostom). Le šest dirkačev je starejših odpeljalo najhitrejši krog na dirki, v zadnjih 42 letih pa nihče tako star (Jack Brabham pri 44 letih in 107 dnevih na VN VB 1970).

Za Lewisa Hamiltona (McLaren) jubilejna stota dirka ni bila posebej uspešna, saj je kljub izboljšanemu dirkalniku MP4-27 ostal brez uvrstitve in to šele dvanajstič, odkar dirka v formuli 1. Na prvem štartnem položaju je bil na 21 dirkah, ima 18 zmag, 16 drugih mest, 12 tretjih in 11 najhitrejših štartnih položajev. Za Marka Webbra pa je bila VN Nemčije stota dirka z Red Bullom (naslednje leto bo presegel mejnik 200 VN v formuli1).

Kamui Kobajaši (Sauber) je s četrtim mestom na Hockenheimringu dosegel najboljšo uvrstitev v karieri. Sergio Perez (Sauber) je na treh od zadnjih štirih dirk osvojil točke, pa čeprav ni bil na štartu nikoli boljši kot 15. In nenazadnje: zmagovalec Fernando Alonso (Ferrari) je postal peti dirkač v zgodovini s 30 ali več zmagami, osvojil je 22. štartnih položaj in točke osvojil na 22. dirki v nizu. A o Alonsu in njegovi fantastični formi v posebnem članku v torek na Sportalovem podportalu Avtomotošport.

Ne spreglejte