Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
10. 2. 2013,
12.43

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

McLaren Mercedes Ferrari Red Bull Jenson Button Lewis Hamilton Lotus

Nedelja, 10. 2. 2013, 12.43

4 leta, 10 mesecev

Prvi vtisi: Button favorit, Hamilton prva zvezda

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Jenson Button je prvi favorit, a ekipo Red Bull bo težko zrniti z vrha. Ferrari si je oddahnil. Lewis Hamilton je bil v središču pozornosti. S pomočjo Autosporta smo zbrali vtise s testiranj v Jerezu.

Do velike nagrade Avstralije je še 34 dni, za ekipami pa je prvi sklop testiranj. V Jerezu odgovora o razmerju moči za novo sezono še nismo dobili. Prvi štirje testni dnevi so bili predvsem spoznavanje novih dirkalnikov, novih pnevmatik in novih obrazov v posameznih ekipah. Zdaj je pred inženirji 10 ključnih dni (nato se testiranja nadaljujejo v Barceloni). A nekaj zaključkov lahko potegnemo.

Zaradi različnih količin goriva v dirkalnikih in uporabe različnih zmesi pnevmatik rezultati iz Jereza niso verodostojni. Pa vendarle: pregled izidov in prvi vtisi dirkačev kažejo na novo izenačeno sezono. V bitki za zmage in naslov prvaka bi morala biti vsaj štiri moštva (ista kot lani): Red Bull, Ferrari, McLaren in Lotus. Najhitrejši čas tedna 1:17,879 je z mehkejšimi pnevmatikami odpeljal Felipe Massa (Ferrari), s tršimi pa je bil s časom 1:18,861 že prvi dan najboljši Jenson Button (McLaren). Zaradi tega dosežka britanskega dirkača, ugibamo, da bi bil MP4-28 lahko najhitrejši dirkalnik začetka sezone. To pravzaprav ni nobeno presenečenje, saj se tehnični pravilnik ni bistveno spremenil, McLaren pa je imel najboljši dirkalnik že na finalu lanske sezone (Button je zmagal na VN Brazilije).

Jerez je bil veliko olajšanje za ekipo Ferrari. Lani so bili ta čas tudi dve sekundi za najboljšimi, letos se jim ni bati, da bi imeli slab začetek sezone. Massa pravi, da je F138 kot z drugega planeta (v primerjavi z F2012). Če pa bo dejansko že od Melbourna naprej konkurenčen za zmage, pa moramo počakati še na prve vtise podprvaka Fernanda Alonsa, ki je izpustil uvodna testiranja.

Kaj pa Mercedes in z njim Lewis Hamilton? W04 je hitrejši od predhodnika, a za zdaj ne kaže, da bi se lahko borili za zmage (v petek je bil Britanec s sedmimi desetinkami zaostanka na šestem mestu). Testiranja so se zanje začela z dvema mehanskimi okvarama, a jih vseeno ni strah, da bi bil dirkalnik premalo vzdržljiv. Vseeno pa je bil v Jerezu Hamilton v središču medijske pozornosti. Mercedesu se bodo očitno milijoni, ki so jih odšteli za nekdanjega svetovnega prvaka, še kako obrestovali.

Presenečenja, kakršno je denimo leta 2009 pripravilo takratno Brawnovo moštvo, letos ne bo. Vsekakor pa bo treba še naprej spremljati ekipo Sauber. Ti so že lani presenetili s štirimi uvrstitvami na stopničke, na prva letošnja testiranja pa so prišli z najbolj agresivno zasnovanim dirkalnikom. Na C32 izstopajo zelo ozke bočne stranice. Te so kakšnih 12 centimetrov ožje od maksimalne dovoljene širine. To bi v osnovi lahko negativno vplivalo na hlajenje vitalnih delov dirkalnika, a temu ni bilo tako. Nico Hülkenberg in Esteban Gutierrez sta odpeljala prek 1.900 kilometrov (v povprečju 250 km več od tekmecev), imela pa nista niti ene najmanjše tehnične težave.

Iz prav vseh ekip smo v teh dneh poslušali same pozitivne besede, edine resnejše težave jim je predstavljalo preizkušanje novih Pirellijevih pnevmatik. Ti so bile njihova nočna mora že v lanski sezoni. Tudi zaradi njih smo na prvih sedmih dirkah dobili sedem različnih zmagovalcev. Letos bi jih radi razumeli prej kot šele sredi leta, a zaradi abrazivnega asfalta v Jerezu niso dobili želenih odgovorov. Testiranja v Barceloni bodo tako mnogo bolj pomembna, tam bodo ekipe opravile tudi več simulacij dirke.

Ne spreglejte