Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
14. 10. 2012,
6.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Marc Marquez

Nedelja, 14. 10. 2012, 6.38

8 let

Pedrosa Lorenzu izpulil še pet točk

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Hondin dirkač Dani Pedrosa je z zmago na japonski stezi v Motegiju Yamahinemu rivalu Jorgeju Lorenzu izpulil svežih točk in svoj zaostanek v prvenstvu zmanjšal na 28 točk.

Dani Pedrosa, ki je moral Lorenzu priznati poraz na kvalifikacijah, je bil super hiter, ko je bilo to najbolj potrebno – na dirki, ko so se delile točke za svetovno prvenstvo. Po štartu je sicer Jorge Lorenzo obdržal 'pole position', vendar mu je Pedrosa sledil kot senca in prehitevalni manever za zmago izvedel v 11. krogu od 24. V nadaljevanju dirke ni več prišlo do menjave njunih pozicij. Po prečkanju ciljne črte je bila razlika med dirkačema nekaj več kot 4 sekunde.

To je bila Danijeva druga zaporedna zmaga in četrta na zadnjih petih dirkah. Honda je pobrala prestižno zmago na stezi v Motegiju, ki je v njeni lasti. Dani je z maksimalnim številom 25 točk Lorenzu iz rok izpulil novih 5 točk in svoj zaostanek za njim tri dirke pred koncem prvenstva zmanjšal na 28 točk. Ker je na voljo še 75 točk, prvenstvo še zdaleč ni odločeno. Nič ni bilo iz tega, da bi povratnik Casey Stoner pomagal Pedrosi. Avstralec, ki se je med elito vrnil po poškodbi gležnja, se je nekaj časa vozil na četrtem mestu, nato pa dirko končal na peti poziciji in s primanjkljajem 20 sekund. Očitno je to bil v tem trenutku maksimalen domet branilca naslova svetovnega prvaka, ki je preskočil tri dirke.

VN Japonske pa ostaja nočna mora Yamahinega Bena Spiesa. Američan je tokratno dirko končal v drugem krogu, ko je trčil v zaščitno ograjo. Hvala bogu ni imel takšne hitrosti kot pred štirinajstimi dnevi Ducatijev Nicky Hayden v Aragonu, ko je poletel čez ograjo.

Medtem ko je bila prva in druga stopnička že pred dirko praktično rezervirana za Pedroso in Lorenza, pa so se ostali dirkači udarili za poslednjo tretjo. V finišu sta se v razburljivem duelu znašla Hondin poltovarniški dirkač Alvaro Bautista in Yamahin poltovarniški voznik Cal Crutchlow. Velika bitka je bila odločena v zadnjem krogu, ko je Britancu zmanjkalo goriva in je le še nemočno parkiral svojo Yamaho. Bautista je s tretjim mestom na fantastičen način zahvalil Faustu Gresiniju, ki je z njim prav v dirkaškem vikendu VN Japonske podaljšal pogodbo za prihodnjo sezono. Ducatijev tovarniški dirkač Valentino Rossi kot ponavadi ni briljiral. Sedmo mesto in deficit 26 sekund povesta vse.

V srednjem razredu Moto2 je osmič letos slavil Marc Marquez (Suter), ki lahko naslednji vikend postane svetovni prvak. Španec je obstal na štartu dirke razreda Moto2 in bil po prvem zavoju takorekoč na zadnjem, 32. mestu. A Španec je dokazal, zakaj je letos razred zase. Že ob koncu prvega kroga je bil deveti, v petem krogu pa se je vrnil v boj za zmago. Ko je Pol Espargaro (Kalex) v zadnjem krogu naredil napako, je bila zmaga Marquezova. Na tretjem mestu je 15. dirko sezone končal Esteve Rabar (Kalex). Z osmo sezonsko zmago je Marquez prednost v skupnem seštevku pred Espargarojem povišal na 53 točk, do konca sezone pa so le še tri dirke.

V najšibkejšem razredu Moto3 je VN Japonske osvojil Danny Kent (KTM). To je prva Britančeva zmaga v svetovnem prvenstvu. Z zaostankom 0,2 sekunde je bil drugi Maverick Vinales (FTR Honda), tretje mesto pa je zasedel Alessandro Tonucci (FTR Honda). Ker je Sandro Cortese (KTM) po zapletu s Tonuccijem končal šele na šestem mestu, bitka za naslov prvaka z Vinalesom ostaja odprta. Nemec ima 56 točk prednosti.

Ne spreglejte