Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sreda,
11. 3. 2015,
9.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mercedes Ferrari Renault Honda

Sreda, 11. 3. 2015, 9.29

8 let

Namesto da bi f1 vrnili dušo, so ji še bolj zategnili uzdo

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Glavni akterji formule 1 so zavrnili revolucionarne spremembe, ki bi šport naredile bolj gledljiv in nepredvidljiv, a so sprejeli kopico dodatnih omejitev na tehničnem in športnem področju.

Na tehničnem področju je do največje spremembe prišlo na nosovih dirkalnikov, ki so lani z različnimi variacijami spominjali na različne živali (McLaren na mravljinčarja, Ferrari na odprta usta morskega psa) in pri večini opazovalcev sprožili posmeh. Pri aerodinamičnih rešitvah Lotusa (nos je bil preklan na dvoje) in Caterhama (prvi del nosu je bil kvadraten, drugi del pa v obliki prsta) pa so se navijači vprašali: Kaj pa je to? Ti dve pogruntavščini sta se v praksi izkazali za brco v temo, zato so bili rezultati porazni.

4 motorne enote za 19 dirk

Mednarodna avtomobilistična zveza je z novim pravilom za nos dirkalnika aerodinamične oddelke moštev prisilila, da nos ne štrli več iz dirkalnika in da je nižje k tlom kot lani. S tem je na eleganten način rešila estetiko dirkalnika (lani je bil za mnoge grd) in povečala varnost. Visoki in štrleči nosovi so namreč v lanski sezoni predstavljali veliko nevarnost, saj bi se lahko ob dotiku z zadkom tekmeca dirkalnik spremenil v raketo zemlja-zrak. To pa bi lahko bilo smrtonosno tako za dirkača (če bi se začel nenadzorovano prevračati ali se raztreščil v zidu) kot tudi za gledalce (če bi dirkalnik poletel čez zaščitno ograjo).

Motorne enote (motor + sistem za povrnitev energije) bodo letos morale biti še bolj vzdržljive kot lani, saj je FIA maksimalno število enot v celotni sezoni s petih zmajšala na štiri. Stroški za motor so se posledično zmanjšali. Kljub novi omejitvi pa so v zimskem premoru inženirji v motornih enotah (predvsem v sistemu za povrnitev energije) z novo nadgradnjo motornih enot poskušali najti rezerve, ki bi povečale učinkovitost dirkalnika (z isto porabo goriva bolid naredile hitrejšega) in dvignile število KM.

Konstruktorja motorjev Ferrari in Renault sta zaradi luknje v zakonu od FIA izsilila, da je dovolila razvoj motornih enot med sezono, ki je bil lani prepovedan. Od tega si je koristi obetala tudi novinka Honda, a se računica ni izšla. Trojček si je obetal, da bo tako lahko lažje ujel dominantni Mercedes, a se to ni zgodilo, saj je motorno enoto razvijal tudi Mercedes. Izkazalo se je, da ima Mercedes tako velikansko prednost, da bi ga lahko tekmeci v bližnji prihodnosti ujeli samo v primeru, če bi mu FIA prepovedal razvoj motorja med sezono, njegovim tekmecem pa pustila proste roke.

Nič več dvojnih točk za finale

Minimalno težo dirkalnikov so povečali s 691 kilogramov na 702 kilograma. Nad to spremembo so bili navdušeni predvsem dirkači z veliko telesno težo, ki so bili do zdaj v primerjavi s tekmeci zelo hendikepirani in so morali dragocene desetinke nadomeščati s svojim talentom.

Ukinili so dvojne točke za finalno dirko sezone in stoječe štarte za varnostnim avtomobilom.

Zaradi hude lanske nesreče Julesa Bianchija v japonski Suzuki, ki se je pripetila tudi zaradi mraka, se je letos pet dirk začelo uro prej kot lani (Avstralija, Malezija, Kitajska, Japonska, Rusija). Francoski dirkač je pospešil tudi uvedbo virtualnega varnostnega avta, ki dirkače prek svetlobnih panelov ob progi opozarja na nevarnost (VSC - virtual safety car) in je bil aktiviran, ko razmere na stezi niso bile tako nevarne, da bi morali dirko prekiniti z varnostnim avtom.

Dirkači so morali celotno sezono odpeljati z enim dizajnom čelade, s čimer naj bi postali pri navijačih bolj prepoznavni tako na dirkališčih kot tudi prek TV-zaslonov.

In kaj je z dolgo napovedovano revolucijo na tehničnem področju v formuli 1, ki bi športu vrnila dušo. Za srečanje komisije f1 bi lahko rekli: Tresla se je gora, rodila pa miš. Glavni akterji niso sprejeli ničesar, do korenitih sprememb bi lahko prišlo najhitreje leta 2017. Komisija f1 je za prihodnjo sezono zavrnila predloge, da bi motorji imeli 1000 KM, dirkalniki dobili bolj agresiven videz, gume pa postale zelo široke.

Ne spreglejte