Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
13. 6. 2015,
10.22

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Toto Wolff Niki Lauda Christian Horner

Sobota, 13. 6. 2015, 10.22

7 let, 12 mesecev

"Najvplivnejša in najbogatejša moštva f1 nam hočejo podtakniti trojanskega konja"

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Namestnik šefa ekipe f1 Force Indie Bob Fernley je prepričan, da skušajo velika moštva s prodajo celotnih dirkalnikov majhnim moštvom vzeti neodvisnost in si dobiček v športu razdeliti med seboj.

V dirkaškem koncu tedna VN Kanade je šef McLarnove ekipe formule 1 Ron Dennis sklical sestanek, na katerega so bili povabljeni predstavniki le še treh moštev – Ferrarija, Mercedesa in Red Bulla. Iz debate sta bila, zanimivo, izključena člana strateške skupine f1 Williams in Force India. Namestnik šefa ekipe f1 Force Indie Bob Fernley verjame, da ve, zakaj.

"Namen je jasen. Hočejo nas vreči ven. Ne samo to, da velika moštva nočejo sprejeti predlogov majhnih moštev, kako zmanjšati stroške glede motorja in kako uvesti proračunsko kapico ali da bi revidirali porazdelitev dobička. Zdaj hočejo vzeti vse, tudi naš denar! Hočejo, da neodvisna moštva izginejo in da bi jih nadomestili z majhnimi moštvi, ki bi pri njih kupovala celotne dirkalnike. Potem bi ves dobiček od športa ostal velikim moštvom. Ideja o prodaji celotnih dirkalnikov je samo pot, kako se dokopati do denarja, ki jim v tem trenutku še ne pripada," je Bob Fernley preko italijanskega Autosprinta opozoril, da ima ideja o prodaji celotnih dirkalnikov skrito agendo velikih moštev.

50 milijonov evrov za dirkalnik formule 1

Možakar je bil za Reuters še bolj slikovit: "Ta ideja bi lahko imela slogan 'Pazite se Grkov, ki nosijo darila'!" in v spomin priklical lesenega konja, ki so ga Grki podarili mestu Troji po 10-letnem neuspešnem obleganju. Takrat meščani Troje niso niti posumili, da bi bili v lesenem konju grški vojaki, ki so ponoči splezali iz njega, odprli mestna vrata svojim kolegom in vojna je bila dobljena. "Mislim, da je ta zadnja igra velikih moštev, da bi prevzela popolno kontrolo nad formulo 1, tako z vidika moči kot financ. Če bi izločila neodvisna moštva in jih zamenjala z moštvi, ki bi kupovala dirkalnike, bi imela popolno kontrolo."

Velika četverica moštev, ki je kar nekaj ur sestankovala v Montrealu: Maurizio Arrivabene (Ferrari), Ron Dennis in Eric Boullier (McLaren), Toto Wolff (Mercedes) in Christian Horner (Red Bull), odločno zagovarja idejo t. i. customer cars ali po novem franchise teams, ki bi od velikih moštev kupovala dirkalnike za ceno 50 milijonov evrov.

"V imenu in v okviru stateške skupine f1 smo debatirali o vprašanjih, ki so povezana s pravili o šasiji za sezono 2017. Upamo, da bo vse ostalo tako, kot je zdaj in da bodo vsa moštva preživela, a včasih se moraš vprašati: Kaj pa če? Kakšna bodo potem pravila? Kdo bo to plačal? Kdo bo dobavil dirkalnike? Bo to zunanji dobavitelj? Bilo je različnih idej in mnenj, a pri večini smo se strinjali. Vemo, da si manjša moštva tega ne želijo, a moramo razmišljati o alternativi. Ne moremo dopustiti, da bi bilo teden dni pred naslednjo dirko v karavani 14 ali 16 dirkalnikov," je po sestanku v Kanadi povedal šef Mercedesove ekipe f1 Toto Wolff.

Niki Lauda: Ne smemo čakati na katastrofo!

Red Bullov Christian Horner je dodal: "Strateška skupina nam je dala mandat, da debatiramo o teh vprašanjih. In lepo je bilo videti, da so tokrat moštva dosegla konsenz. To bo alternativa, če bo katero izmed moštev zašlo v težave. To je zdrava rešitev ne le za obstoječa moštva, ampak tudi za tista, ki se želijo pridružiti športu."

Mercedesov predstavnik Niki Lauda, ki ga sicer ni bilo na omenjenem sestanku, pa se je prek Reutersa odzval na "trojanskega konja" namestnika šefa ekipe f1 Force Indie Boba Fernleyja: "Verjamem, da je to najboljša ideja, ki se je kdajkoli zgodila, ker vsakemu daje priložnost, da sodeluje v formuli 1 z manjšimi stroški. Ta mehanizem bo sprožen samo v primeru, če bo v štartni koloni 18 dirkalnikov. Za zdaj to ni nekaj nujnega, a se moramo o tem pogovarjat. Imeli bomo konstruktorje in nekonstruktorje. In vsi konstruktorji bodo lahko izdelali več dirkalnikov, če bodo želeli. In potem bo odvisno, koliko moštev bo želelo kupiti dirkalnike."

"Razmišljamo o tem, kaj je najboljša rešitev. Mislim, da moramo biti proaktivni. Zakaj bi čakali na trenutek, ko bo 18 dirkalnikov? Zakaj bi čakali na trenutek, ki bo sprožil plaz? Mislim, da moramo razmišljati o konceptu, ki bo izvedljiv in uveden v najkrajšem možnem času. Jaz bi ta mehanizem sprožil že prej. Zakaj bi čakali na katastrofo?"

Ne spreglejte