Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
31. 10. 2021,
15.45

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,19

3

Natisni članek

VN Trentina Jan Pancar Romain Febvre Jeffrey Herlings Tim Gajser Tim Gajser MXGP motokros

Nedelja, 31. 10. 2021, 15.45

2 leti, 2 meseca

MXGP Garda

Gajser točko za rdečo številko, dva padca Herlingsa

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,19

3

Tim Gajser Trentino | Dirka v Pietramurati je že tradicionalno tista z največ Timovimi navijači. | Foto Honda Pro Racing/ShotbyBavo

Dirka v Pietramurati je že tradicionalno tista z največ Timovimi navijači.

Foto: Honda Pro Racing/ShotbyBavo

Pete zaporedne stopničke za Tima Gajserja. Na VN Garde v Pietramurati je osvojil drugo mesto. In ima zdaj točko zaostanka za novim vodilnim v prvenstvu MXGP Romainom Febvrom, ki je bil tokrat tretji. Jeffrey Herlings je v drugi vožnji dvakrat padel in osvojil četrto mesto. Pred zadnjima dvema dirkama prve tri tako še naprej ločijo le tri točke. Prvič v sezoni je zmagal Jeremy Seewer.

Tim Gajser Trentino
Sportal "Bolečine res nepopisne, a športniki gremo prek sebe"

Ogromno navijačev, tudi iz Slovenije, slikovita kulisa pod navpičnimi plezalnimi stenami, pa še vreme je zdržalo (sprva je bil za nedeljo napovedan dež). Predvsem pa vrhunsko dirkanje! Tudi tretja velika nagrada v Pietramurati tako ni razočarala.

Prva vožnja na nož, Tim potegnil najkrajšo

Tekmeci za svetovnega prvaka v prvi vožnji niso najboljše štartali: Tim Gajser (honda) je bil četrti, pred Romainom Febvrom (KawasakI) in Jeffreyjem Herlingsom (KTM). Sledili so napadi, prehitevanja, tudi z blokiranji v zavojih in dotiki. Prava bitka na nož, kot bi dejal Gajser. A bolje sta se znašla Timova tekmeca za prvaka in ga prehitela. Pred njimi si je Jeremy Seewer (Yamaha) v prvi polovici vožnje privozil dovolj prednosti, da jo je tudi dobil. Febvre pa je bil najhitrejši ob koncu in je imel 20 sekund prednosti pred Herlingsom in Gajserjem. In ga zato tudi padec v zadnjem krogu ni stal drugega mesta. Jeffrey torej tretji in Tim četrti. Peti je bil zmagovalec sredine dirke Antonio Cairoli (KTM).

V drugi vožnji Gajser vrhunsko, padca Herlingsa

Vrhunska druga vožnja Tima Gajserja. Najhitrejši. Brez napake. Dober je bil že štart, v prvi zavoj sta pred njim zapeljala le Cairoli in Prado, a je že v prvem krogu z obema opravil. "Pobegni," so mu sporočili iz boksov. In je. Pridirkal si je 12 sekund prednosti pred prvim zasledovalcem in vožnjo mirno pripeljal do cilja na prvem mestu. Drugi je bil Seewer, tretji pa Febvre. Obilo težav pa je imel pred dirko vodilni v skupnem seštevku Herlings. Dvakrat je padel, sploh drugi padec je bil zelo grd. A je kljub bolečinam in zvitemu krmilu dirkal dalje in izvlekel zelo solidno četrto mesto. Eno mesto mu je v zadnjem krogu podaril Cairoli, KTM-ov ekipni kolega je zadnji krog odpeljal deset sekund počasneje.

Gajser je bil na vseh treh dirkah v Arcu na stopničkah. | Foto: Honda Pro Racing/ShotbyBavo Gajser je bil na vseh treh dirkah v Arcu na stopničkah. Foto: Honda Pro Racing/ShotbyBavo S prvim in drugim mestom je VN Garde osvojil Seewer, kar je njegova prva zmaga v sezoni. Gajser je osvojil drugo mesto, Febvre tretje, Herlings četrto. Prve tri v prvenstvu tako še naprej ločijo le tri točke, le da je zdaj novi vodilni Febvre. Pod zmagovalnim odrom pa velika slovenska veselica, več sto slovenskih navijačev in več deset slovenskih in Timovih zastav.

"Še en odličen dan in zelo intenzivno dirkanje," je v prvi izjavi VN Garde ocenil Gajser. "Četrto mesto v prvi vožnji z veliko borbami skozi celotno vožnjo. V drugi vožnji sem hitro vse prehitel in si privozil lepo prednost. Lepo, da sem teden v Arcu končal na tak pozitiven način. Velika hvala navijačem, ki so nas prišli podpirat." 

Prvenstvo 2021 se bo sklenilo na dirkališču v Mantovi, kjer bosta še dve veliki nagradi (naslednjo nedeljo, 7. 11., in v sredo, 10. 11.). In zagotovo bo tudi tam veliko slovenskih navijačev, saj je to prizorišče še nekoliko bliže (pol ure vožnje južno od Verone).

MXGP, VN Garde:

1. Jeremy Seewer (Yamaha)
2. Tim Gajser (Honda)
3. Romain Febvre (Kawasaki)
4. Jeffrey Herlings (KTM)
5. Antonio Cairoli (KTM)
6. Jorge Prado (KTM)

MXGP, skupni seštevek:

1. Romain Febvre 614 točk
2. Tim Gajser 613
3. Jeffrey Herlings 611
4. Jorge PRado 502
5. JeremySeewer 498
6. Antonio Cairoli 496
 

Renaux svetovni prvak v MX2

Drugi Slovenec v svetovnem prvenstvu Jan Pancar (KTM) je v prvi vožnji v razredu MX2 ostal brez točk. Štart ni bil slab, bil je tudi na 16. mestu. Nato pa napaka in vožnjo je sklenil na 21. mestu. Druga vožnja pa je bila vendarle brez napake in njegova najboljša od šestih v Pietramurati. Osvojil je 16. mesto. Veliko nagrado Garde v MX2 je osvojil Maxime Renaux (Yamaha). S peto zmago v sezoni je Francoz že osvojil naslov svetovnega prvaka in prejel zlato številko. Dve dirki pred koncem prvenstva ima namreč več kot sto točk prednosti pred Jagom Geertsom (Yamaha) in Tomom Viallom (KTM). Zadnji je veljal za prvega favorita sezone, a je zaradi poškodbe izpustil tri dirke v prvem delu sezone, dvakrat je padel tudi na sredini dirki in danes v bolečinah pridirkal drugo mesto.

Tim Gajser Pietramurata
Sportal Gajserja premagal le Cairoli, prve tri ločijo le še tri točke!
Tim Gajser Trentino
Sportal Gajser v tako stresnem položaju še ni bil

Peklaj brez nastopa na dirki EMX125

V evropskem prvenstvu 125 se tudi na VN Garde 14-letnemu Jaki Peklaju ni uspelo uvrstiti na dirko. To tekmovanje se bo končalo naslednjo soboto v Mantovi.

Jaka Peklaj
Sportal Devetošolec z velikimi sanjami, ki se uči od dveh svetovnih prvakov
Ne spreglejte