Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
21. 7. 2024,
12.00

Osveženo pred

3 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,20
Loket Jeffrey Herlings GasGas Jorge Prado Jaka Peklaj KTM Honda Jan Pancar Tim Gajser Tim Gajser MXGP motokros

Natisni članek

Nedelja, 21. 7. 2024, 12.00

3 minute

MXGP Češke

Gajser za podvig, ki mu še ni uspel. Peklaj zlomil prst.

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,20
Loket Tim Gajser Honda | Tim Gajser na progi nad mestecem Loket. V soboto je bil prvi na kvalifikacijah. | Foto Honda Racing/ShotbyBavo

Tim Gajser na progi nad mestecem Loket. V soboto je bil prvi na kvalifikacijah.

Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

Čeprav ima Tim Gajser v svetovnem prvenstvu že 47 zmag (42 v MXGP in pet v MX2), pa na VN Češke v Loketu, kjer se vsako leto zbere več tisoč slovenskih navijačev, še ni slavil. To nedeljo mu lahko uspe. To je dokazal s prvim mestom na sobotni kvalifikacijski vožnji. Letos ima že dve zmagi (Francija in Italija) in je tudi vodilni v skupnem seštevku elitnega razreda. Dan na zahodu Češke je sončen, prva vožnja v MXGP – tudi z Janom Pancarjem – pa se začne bo 14.15. Uro prej dirkajo v MX2. Jaka Peklaj ne bo nastopil, saj si je na jutranjem ogrevanju zlomil prst. Dogajanje spremljamo na prizorišču. 

Loket Tim Gajser Honda
Sportal Gajser dobil kvalifikacije, a ni bil edini zmagovalec s številko 243

V soboto zvečer ploha, ki je namočila progo, v nedeljo zjutraj brez oblačka. Obeta se fantastičen športen dan v Loketu na Češkem. Ta že tradicionalno sredi poletja gosti dirko svetovnega prvenstva v motokrosu. In je ob italijanskem Arcu najbolj množično zbirališče slovenskih ljubiteljev tega športa. Da z glasnim navijanjem in predelanimi motornimi žagami podprejo Tima Gajserja in Jana Pancarja v MXGP. Petkratni svetovni prvak na tovarniški Hondi je bil na sobotni kvalifikacijski vožnji prvi, mlajša voznika pa z zasebnima ekipama na 16. oziroma 29. mestu. Za tiste prave točke, točke od 25 do 1, ki jih dobi prvih 20, pa se dirka v nedeljo, v MXGP ob 14.15 in 17.10, v MX2 pa sta štarta voženj uro prej. Gajser v Loketu še ni zmagal. Lani je bil sedmi, ko je bila to njegova prva dirka po težki poškodbi noge. Najboljši je bil drugi v svoji prvi šampionski sezoni v MXGP leta 2016.

MXGP, skupni seštevek po kvalifikacijski vožnji (12/20):

1. Tim Gajser (Honda) 618 točk

2. Jorge Prado (GasGas) 583
3. Jeffrey Herlings (KTM) 565
4. Calvin Vlaanderen (Yamaha) 435
5. Jeremy Seewer (Yamaha) 418
6. Glenn Coldenhoff (Fantic) 363
...
15. Jan Pancar (TEM JP253 KTM) 160

Gajser: Najpomembnejši je prvi odziv

Tim Gajser si želi dobrega štarta. | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Tim Gajser si želi dobrega štarta. Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Gajser si je priboril prvi izbor štartne rampe, a sam položaj na njej v Loketu ni tako pomemben. "Je kar odprto, lahko se postaviš bolj na noter, bolj na sredino. Najpomembnejši je prvi odziv, da res pravi trenutek prestaviš in dobiš pravo hitrost, saj je štartna ravnina kar dolga. In tudi pridemo do četrte prestave pred prvim zavojem," je razložil Tim. Že za prvim zavojem pa je največ slovenskih navijačev, ki mu bodo dali še dodatno hitrost. "Zagotovo, zagotovo. Že v soboto je bilo lepo videti veliko slovenskih navijačev, na dirki jih bo še več. To ti da dodatno motivacijo. Upam na dobre vožnje brez večjih napak, da odpeljem sproščeno, kot znam, in z dobrimi štarti," si je po kvalifikacijah zaželel vodilni v prvenstvu, ki je imel pred 13. dirko sezone 35 točk prednosti pred Jorgejem Pradom (GasGas) in 53 pred Jeffrejem Herlingsom (KTM).

Tim Gajser na dosedanjih dirkah v Loketu:

2023 – sedmi
2022 – tretji
2021 – šesti
2019 – tretji
2018 – tretji
2017 – tretji
2016 – drugi
2015 – 10. (MX2)
2014 – šesti (MX2)
2013 – 20. (MX2)

Pancar: Po štartu bo treba biti bolj spredaj

Jan Pancar se želi približati prvi deseterici. | Foto: Guliverimage Jan Pancar se želi približati prvi deseterici. Foto: Guliverimage "Prado je šel skoraj na sredino, Herlings je šel okrog 10. položaja. Od petega do 20. položaja na rampi se lahko štarta kot prvi," pa je po kvalifikacijski vožnji s svojim motorjem KTM poudaril 15. v letošnjem prvenstvu MXGP Pancar. Pred nedeljskim štartom je bil optimističen. "Da. Počutim se dobro. Deveto mesto na treningu na čas mi daje potrditev. Tudi vožnja na kvalifikacijah je bila dobra, da sem jih lahko toliko prehitel, samo po štartu bo treba biti bolj spredaj."

Peklaj si je zlomil prst, ostal brez dirke MX2

Jaka Peklaj je ostal brez nastopa v MX2. | Foto: Matej Podgoršek Jaka Peklaj je ostal brez nastopa v MX2. Foto: Matej Podgoršek Brez nastopa na dirki razreda MX2 je ostal Jaka Peklaj (Husqvarna). Na jutranjem ogrevanju si je zlomil sredinec. 
"Padel sem v zavoju za boksi. Malo sem pretiraval, mogoče sem si želel preveč hitrosti v zavoj. Nisem se dovolj nagnil in prvi del motorja mi je ušel iz kanala. Samo manjši zdrs, a neugoden udarec v prst in na dveh delih zlomljen prst." Proga je res spolzka, še posebej po enourni sobotni večerni plohi. "Spodaj je zelo trda in je zelo nepredvidljiva. Moraš biti res previden, a istočasno agresiven, če želiš biti hiter." Prst mu je stabiliziral Gajserjev fizioterapevt, Filippo Camaschella. Sedemnajstletnik upa, da bo eden teden dovolj za rehabilitacijo, saj si želi naslednji konec tedna nastopiti na dirki v Belgiji, pa čeprav gre tam za peščeno podlago. Možnosti za to so vendarle majhne.

Peklaj sicer razočaranja, da v Loketu ne bo vozil, ni mogel skriti. "Vsekakor veliko razočaranje. Veliko slovenskih navijačev. Mogoče bi lahko prišel do prvih točk. V soboto sicer ni bila najboljša vožnja, to moram priznati. A sem se na ogrevanju dobro počutil na progi." Na kvalifikacijski vožnji je bil 29.

Evropski prvak do 65 kubikov Hrvat s številko 243

V Loketu je potekal še finale evropskega prvenstva voznikov, starih med 10 in 14 let, na motorjih prostornine 65 in 85 kubičnih centimetrov. Dirkali so tudi trije slovenski mladeniči. V razredu EMX85 je prvak postal Francoz Sleny Goyer (GasGas). Alex Novak (KTM) ni osvojil točke, v prvi vožnji je bil 31., v drugi pa 37.

V EMX65 je bil Svit Viženin (KTM) s 23 točkami osmi (10. v prvi in deveti v drugi vožnji), Tim Repnik (KTM) pa je z 18. in 12. mestom zbral 12 točk in osvojil 16. mesto. Evropski prvak je postal 10-letni Hrvat Roko Ivandić, ki je dobil obe vožnji (50 točk). Dirkal je s številko 243, torej z Gajserjevo številko. Tim je bil evropski prvak v tej kategoriji leta 2007. Roko prihaja iz motokros družine, vozi tudi njegov starejši brat. Gre za skromno družino, z najmanjšim možnih proračunom, zato so mu ta uspeh privoščili prav vsi v "paddocku".

V EMX85 Alex Novak (KTM) pravkar vozi drugo vožnjo, na sobotni prvi je končal. 31. mestu. 

Tim Gajser trening Tiga243Land
Sportal Kako je Gajser izboljšal štarte in kako mu pomaga Jacky Vimond #video
Tim Gajser Honda Lombok
Sportal Gajserju vse težje, po poškodbi se vrača Febvre
Loket Tim Gajser Honda
Sportal Ne le Gajser, v Loket vas vabi kar šest slovenskih voznikov
Ne spreglejte