Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 6. 2021,
13.58

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

Natisni članek

MotoGP Miguel Oliveira

Nedelja, 6. 6. 2021, 13.58

2 leti, 10 mesecev

vn katalonije, motogp

MotoGP: Zmaga za Oliveiro, kazen za Quartararoja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58
Miguel Oliveira | Miguel Oliveira je zmagovalec VN Katalonije. | Foto Guliverimage

Miguel Oliveira je zmagovalec VN Katalonije.

Foto: Guliverimage

Portugalec Miguel Oliveira (KTM) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu v Barceloni v elitnem razredu motoGP. Drugi je bil Francoz Johann Zarco (Ducati Pramac), tretji pa Avstralec Jack Miller (Ducati).

Sprva je prek ciljne črte kot tretji pripeljal vodilni v seštevku sezone Francoz Fabio Quartararo (Yamaha), ki pa ga je vodstvo tekmovanja ob koncu zaradi kršenja pravil kaznovalo s trisekundnim pribitkom, zaradi česar je zdrsnil na četrto mesto.

Za Oliveiro in ekipo KTM je današnja zmaga prva v sezoni 2021, po slabšem začetku pa se zdaj avstrijska ekipa vzpenja, saj je Oliveira po drugem mestu na prejšnji dirki zdaj stopil še na najvišjo.

Z današnjo predstavo je tudi navdušil ljubitelje motociklizma. Pokazal je zrelo vožnjo, odbil napade tekmecev, vmes za nekaj časa Quartararoju tudi taktično prepustil vodstvo, a se spet vrnil na prvo mesto.

Nenavadna poteza Quartararoja

V zadnjih krogih pa je bil njegov najhujši nasprotnik dirkač na poltovarniškem Ducatiju. Na koncu je Johann Zarco zaostal le 0,175 sekunde, boj za stopničke v zadnjih krogih pa je začinil tudi vodilni dirkač sezone Quartararo. Ne le zaradi kazni, ki jo je dobil zaradi krajšanja steze oziroma vožnje ob njej, temveč tudi zaradi nenavadne poteze nekaj krogov pred tem. Francoz je namreč kar med vožnjo odpel kombinezon in odvrgel plastični ščitnik prsnega koša.

"Tudi ko me je prehitel, sem ostal zbran, lahko sem se vrnil na pravo mesto. Predvsem pa velja zahvala vsem navijačem, zdaj so stvari spet videti vsaj približno normalne," je po zmagi dejal Oliveira. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Tudi ko me je prehitel, sem ostal zbran, lahko sem se vrnil na pravo mesto. Predvsem pa velja zahvala vsem navijačem, zdaj so stvari spet videti vsaj približno normalne," je po zmagi dejal Oliveira. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Ostal je miren

"Danes je bilo vse res zelo težko. Izbrati smo morali prave pnevmatike, ostati sem moral miren, ko je Fabio močno pritiskal kar nekaj krogov. Tudi ko me je prehitel, sem ostal zbran, lahko sem se vrnil na pravo mesto. Predvsem pa velja zahvala vsem navijačem, zdaj so stvari spet videti vsaj približno normalne," je po zmagi dejal Oliveira.

"V zadnjih dveh krogih sem skušal ujeti Miguela. Na nekaterih delih sem bil hitrejši, a je dobro nadzoroval potek dirke. Nisem prišel dovolj blizu, da bi ga lahko napadel," pa je dirko ocenil Zarco.

Predčasen konec za Marqueza, Rossija, brata Espargaro

Med tistimi, ki si preizkušnje v Barceloni ne bodo zapomnili po lepem, pa sta dva najbolj izkušena v karavani. Marcu Marquezu, ki v tej sezoni ne najbolj uspešno išče pot nazaj na vrh po zaradi poškodbe izgubljeni lanski, je tokrat dobro kazalo, a je spet naredil napako, padel in končal v pesku. Podobno usodo pa je doživel tudi veteran Valentino Rossi, domače dirka pa nista končala niti brata Espargaro, Pol in Aleix.

Marc Marquez je končal v pesku. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Marc Marquez je končal v pesku. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Prvič tudi z navijači

Za najhitrejšo trojico oziroma četverico so se zvrstili še branilec naslova Joan Mir (Suzuki), ki je bil sekundo prepočasen, da bi kazen Quartararoju še njemu prinesla napredovanje za eno mesto, pa drugi Yamahin dirkač Maverick Vinales in drugi tovarniški Ducatijev voznik Francesco Bagnaia.

Prvič v sezoni so se na tribunah lahko zbrali tudi navijači, lokalne oblasti so dovolile vstop 24.000 ljubiteljem tega športa, kar sicer pomeni približno petino zmogljivosti tega dirkališča.

Po sedmih dirkah sezone je skupno vodstvo kljub temu obdržal Quartararo, ki ima zdaj 118 točk, drugi je Zarco s 101. Miller je tretji z 90, Bagnaia pa četrti z 88.

Avstralsko in špansko slavje v nižjih razredih

Avstralec Remy Gardner (Kalex) je zmagovalec dirke motociklističnega svetovnega prvenstva razreda moto2 v Barceloni. Drugi je bil domačin Raul Fernandez (Kalex), tretji pa njegov rojak Xavi Vierge (Kalex).

Z drugo zmago v sezoni je Avstralec tudi povečal naskok v SP, kjer ima zdaj 11 točk več kot danes drugi Fernandez.

V najšibkejšem moto3 pa so bili na prvih treh mestih Španca Sergio Garcia, ki je le za 15 tisočink premagal Jeremyja Alcobo, ter Turek Deniz Öncü, ki se je prvič v karieri uvrstil na stopničke.

Izidi, motoGP:

1. Miguel Oliveira (Por/KTM)        40:21,749
2. Johann Zarco (Fra/Ducati Pramac)   + 0,175
3. Jack Miller (Avs/Ducati)             1,990
4. Fabio Quartararo (Fra/Yamaha)        4,815
5. Joan Mir (špa/Suzuki)                5,325
6. Maverick Vinales (Špa/Yamaha)        6,281
...

SP skupno (7):

1. Fabio Quartararo (Fra/Yamaha)          118
2. Johann Zarco (Fra/Ducati Pramac)       101
3. Jack Miller (Avs/Ducati)                90
4. Francesco Bagnaia (Ita/Ducati)          88
5. Joan Mir (Špa/Suzuki)                   76
6. Maverick Vinales (Špa/Yamaha)           74
...


Izidi, moto2:

1. Remy Gardner (Avs/Kalex)         38:22,284
2. Raul Fernandez (Špa/Kalex)         + 1,872
3. Xavi Vierge (Špa/Kalex)              2,866
...

SP skupno (7), moto2

1. Remy Gardner (Avs/Kalex)               139
2. Raul Fernandez (Špa/Kalex)             128
3. Marco Bezzecchi (Ita/Kalex)            101
...


Izidi, moto3:

1. Sergio Garcia (Špa/GasGas)        1:48,852
2. Jeremy Alcoba (Špa/Honda)          + 0,015
3. Deniz Öncü (Tur/KTM)                 0,118
...

SP skupno (7), moto3:

1. Pedro Acosta (Špa/KTM)                 120
2. Sergio Garcia (Špa/GasGas)              81
3. Jaume Masia (Špa/KTM)                   72
...

Fabio Quartararo
Sportal V senci tragedije zmaga Quartararoja: Ne morem se veseliti, izgubili smo prijatelja
Ne spreglejte