Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 4. 2021,
14.59

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

Natisni članek

Fabio Quartararo Marc Marquez MotoGP

Nedelja, 18. 4. 2021, 14.59

3 leta

motoGP, VN Portugalske

Vrnitev Marqueza, zmaga Francozu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73
Fabio Quartararo | Fabio Quartararo je prevzel tudi vodstvo v SP. | Foto Guliverimage

Fabio Quartararo je prevzel tudi vodstvo v SP.

Foto: Guliverimage

Francoz Fabio Quartararo (Yamaha) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu v razredu motoGP v portugalskem Portimau. Drugo mesto je v elitnem razredu osvojil Italijan Francesco Bagnaia (Ducati), tretji je bil svetovni prvak Španec Joan Mir (Suzuki).

Nekdanji svetovni prvak Marc Marquez (Honda) je na prvi dirki po skoraj enoletni odsotnosti zaradi poškodb končal na sedmem mestu. Skupno je današnji zmagovalec Quarataro prevzel vodstvo v SP, saj njegov rojak Johann Zarco (Ducati Pramac), doslej vodilni, današnje dirke ni končal.

V Portimau je bilo največ pozornosti namenjene povratniku v karavano Marquezu, ki na prvi dirki po tako dolgi odsotnosti ni pretiraval, držal se je načela, da je za začetek potrebno zbirati točke, in ne na silo skušati zmagovati. V kvalifikacijah je bil šesti, danes je na koncu pristal mesto nižje, tik pred mlajšim bratom Alexom, ki v tej sezoni vozi za poltovarniško zasedbo Honde.

Marc Marquez (Honda) je na prvi dirki po skoraj enoletni odsotnosti zaradi poškodb končal na sedmem mestu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Marc Marquez (Honda) je na prvi dirki po skoraj enoletni odsotnosti zaradi poškodb končal na sedmem mestu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Martin grdo padel

Danes na dirki ni bilo niti enega od obetavnih dirkačev mladega vala. Marquezov rojak Jorge Martin (Pramac Ducati), ki se je izkazal na prejšnji dirki v Katarju s tretjim mestom, je pred kvalifikacijami občutil trdo plat tega športa. Zaradi hudega padca na prostem treningu je končal v bolnišnici s pretresom možganov in zlomi kosti v roki ter gležnju, zaradi česar ga čaka daljše okrevanje.

Na stezi so bili dolgo v glavnih vlogah Quarataro, ki si je v soboto privozil najboljši startni položaj, ter drugi Suzukijev dirkač Alex Rins in Zarco. A ko je kazalo, da bosta ta dirkača morda sodelovala tudi v boju za zmago in skušala napasti Quartararoja, sta eden za drugim v dveh krogih naredila napaki in odstopila.

Po padcu Rinsa v 19. krogu je imel Quarataro tako povsem odprto pot do zmage, saj je imel dovolj udobno prednost, da mu ni bilo treba preveč tvegati. Za drugo stopničko sta tako postala tekmeca Bagnaia, ki je bil hiter že v kvalifikacijah, a so mu doseženi najhitrejši čas zaradi neupoštevanja zastav odvzeli, in Mir, na koncu pa je Ducatijev dirkač končal pred branilcem naslova.

"Zadovoljen sem, moj cilj je bil priti med prvih pet. Ni se bilo lahko prebiti z 11. mesta, pomembno je, da sem na koncu prišel tako visoko," je po dirki dejal Bagnaia.

Pod stopničkami in pred bratoma Marquez so končali še Italijan Franco Morbidelli (Yamaha-SRT), Južnoafričan Brad Binder (KTM) in Španec Aleix Espargaro (Aprilia).

"Bil sem samozavesten, dobro sem se počutil od starta do cilja. Zdaj točno vemo, kaj potrebujemo za zmagoslavje, vse skupaj se je zelo dobro izteklo. Res sem čutil nekaj pritiska, toda nisem bil napet. Že včeraj smo delo opravili dobro, zdaj pa nas čaka še nastop na moji najljubši stezi v Jerezu," je bil po zmagi dobre volje Quaratararo.

Valentino Rossi dirke ni končal. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Valentino Rossi dirke ni končal. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Rossi dirke ni končal

Veliko razočaranje je doživel njegov sotekmovalec pri tovarniški ekipi Yamahe Maverick Vinales; Španec je bil šele 11., medtem ko nekdanji prvi mož Yamahe in od letos član poltovarniške ekipe SRT Valentino Rossi dirke ni končal.

Skupno je zdaj po treh dirkah v sezoni 2021 na prvem mestu Quartararo z 61 točkami, danes drugi Bagnaia je na tem mestu tudi v seštevku in je pri 46 točkah, Vinales je tretji z 41, Zarco je ostal pri 40 točkah, tik za njim je z 38 zdaj Joan Mir.

Naslednja postaja bo dirka v Jerezu drugega maja.

Fernandez prvič zmagal v moto2

V razredu moto2 se je zmage veselil Španec Raul Fernandez (Kalex). Drugo mesto je osvojil njegov rojak Aron Canet (Boscosucro), tretji je bil Avstralec Remy Gardner (Kalex).

Zmagovalec uvodnih dveh dirk sezone Britanec Sam Lowes (Kalex) je današnjo dirko predčasno končal s padcem. Fernandez je dosegel prvo zmago v tem razredu, je pa v Portimau ponovil lanski uspeh, ko je slavil v razredu moto3. Vodstvo v SP je zdaj prevzel Gardner.

Acosta na tretji dirki še do druge zmage

Tudi v najšibkejšem razredu moto3 smo videli špansko zmagoslavje. Najhitrejši je bil Pedro Acosta (KTM), drugi je bil Italijan Dennis Foggia (Honda), tretji pa njegov rojak Andrea Migno (Honda).

Po tretji dirki sezone ima Acosta, sicer novinec v najšibkejšem razredu, v skupnem seštevku po dveh zmagah in drugem mestu 70 točk, drugi je z zaostankom 31 točk še en Španec Jaume Masia (KTM), tretji in četrti sta s po 36 osvojenimi točkami Južnoafričan Darryn Binder (Honda) in Italijan Niccolo Antonelli (KTM).

motoGP:
1. Fabio Quartararo (Fra/Yamaha)  41:46,412
(povp. hitrost: 164,8 km/h)
2. Francesco Bagnaia (Ita/Ducati)   + 4,809
3. Joan Mir (Špa/Suzuki)              4,948
4. Franco Morbidelli (Ita/Yamaha SRT) 5,127
5. Brad Binder (JAR/KTM)              6,668
6. Aleix Espargaro (Špa/Aprilia)      8,885
7. Marc Marquez (Špa/Honda)          13,208
...

SP skupno (3):
1. Fabio Quartararo (Fra/Yamaha)         61
2. Francesco Bagnaia (Ita/Ducati)        46
3. Maverick Vinales (Špa/Yamaha)         41
4. Johann Zarco (Fra/Ducati Pramac)      40
5. Joan Mir (Špa/Suzuki)                 38
6. Aleix Espargaro (Špa/Aprilia)         25
...

moto2:
1. Raul Fernandez (Špa/Kalex)     39:47,377
2. Aron Canet (Špa/Boscoscuro)      + 1,600
3. Remy Gardner (Avs/Kalex)           1,968
...

SP skupno (3):
1. Remy Gardner (Avs/Kalex)              56
2. Raul Fernandez (Špa/Kalex)            52
3. Sam Lowes (VBr/Kalex)                 50

moto3:
1. Pedro Acosta (Špa/KTM)         38:01,773
2. Dennis Foggia (Ita/Honda)        + 0,051
3. Andrea Migno (Ita/Honda)           0,584
...

SP skupno (3):
1. Pedro Acosta (Špa/KTM)                70
2. Jaume Masia (Špa/KTM)                 39
3. Darryn Binder (JAR/Honda)             36
...

Preberite še:

Fabio Quartararo
Sportal Quartararo najhitrejši, Marquez šesti, Rossi spet v ozadju
Marc Marquez
Sportal Marquezu ob vrnitvi tretji čas treninga
Ne spreglejte