Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 6. 2023,
15.30

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

Natisni članek

Jorge Martin Marco Bezzecchi Jack Miller Yamaha Ducati Honda Marc Marquez Francesco Bagnaia Johann Zarco MotoGP

Sobota, 17. 6. 2023, 15.30

6 mesecev, 2 tedna

MotoGP, VN Nemčije, kvalifikacije

Bagnaia osvojil "pole", Martin šprint, Marquez trikrat na tleh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71
Francesco Bagnaia | Francesco Bagnaia bo štartal s prvega mesta na VN Nemčije. | Foto Reuters

Francesco Bagnaia bo štartal s prvega mesta na VN Nemčije.

Foto: Reuters

V svetovnem prvenstvu v motociklizmu si sledijo klasične dirke: po Jerezu, Le Mansu in Muggellu je zdaj na sporedu dirka na nemškem Sachsenringu. Na kvalifikacijah je bil najhitrejši aktualni svetovni prvak Francesco Bagnaia. Šprintersko sobotno dirko je nato dobil Jorge Martin. Glavna dirka bo v nedeljo ob 14.00.

Francesco Bagnaia
Sportal Bagnaia v Mugellu zmagal še na klasični preizkušnji

Francesco Bagnaia (Ducati) je bil najhitrejši v kvalifikacijah svetovnega prvenstva v elitnem razredu motoGP. Svetovni prvak je za 78 tisočink prehitel Luco Marinija (Ducati VR46) in za 83 Jacka Millerja (KTM), ki bosta z njim štartala iz prve vrste. V drugi vrsti bo s četrtim najhitrejšim časom Johann Zarco (Ducati Pramac), ki bo imel ob strani Marca Bezzecchija (Ducati VR46) in Jorgeja Martina (Ducati Pramac). S sedmega mesta bo na dirki začel Marc Marquez (Honda), ki je v kvalifikacijah padel trikrat.

Marc Marquez | Foto: Guliverimage/dpa Marc Marquez Foto: Guliverimage/dpa

Kvalifikacije, zaznamovane s številnimi padci, določajo štartni položaj za sobotno šprintersko dirko in nedeljsko klasično dirko za veliko nagrado Nemčije. Šprint so že odpeljali. Po zelo tesni bitki se je zmage veselil Martin, drugi je bil Bagnaia, tretji pa Miller. Četrto mesto je osvojil Marini in peto Zarco. Bezzecchi je bil sedmi, Marc Marquez šele 11. Aktualni prvak ostaja vodilni v prvenstvu, saj ima 140 točk, Martin je zdaj pri 119 in je prehitel Bezzecchija (113).

Jorge Martin in Francesco Bagnaia | Foto: Reuters Jorge Martin in Francesco Bagnaia Foto: Reuters Bagnaia ni mogel zadržati prvega mesta s štarta, saj sta ga uspešno napadla Martin in tudi Miller. Po nekaj menjavah v vodstvu pa je nato v drugi polovic dirke pobegnil Martin in si do cilja privozil nekoliko večji naskok, tako da njegova zmaga ni bila ogrožena. Tudi vodilni v prvenstvu se je nato do konca utrdil na drugem mestu in si privozil sekundo naskoka pred Millerjem, Avstralec pa je bil na koncu varen na tretjem mestu, saj je bil Marini preveč oddaljen za napad.

"Zelo sem užival, prvi krogi so bili težki, vozil sem na meji. A potem sem imel boljše gume in sem lahko močneje pritisnil. Zadovoljen sem, upam, da se bom lahko tudi jutri boril podobno," je dogajanje na Sachsenringu povzel Martin.

Alex Rins
Sportal Alex Rins po sobotnem padcu na operacijo
Ne spreglejte