Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 4. 2024,
18.00

Osveženo pred

1 teden, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77

Natisni članek

Red Bull Racing Toto Wolff Mercedes-AMG F1 Formula 1

Sreda, 17. 4. 2024, 18.00

1 teden, 6 dni

Finančno leto 2023 za ekipo formule 1 Mercedes

Prva ekipa F1, ki je v enem letu ustvarila več kot 600 milijonov prihodkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,77
VN Bahrajna Lewis Hamilton Mercedes | Čeprav Lewis Hamilton ne zmaguje več, pa Mercedesova ekipa še naprej ustvarja astronomske prihodke. | Foto Reuters

Čeprav Lewis Hamilton ne zmaguje več, pa Mercedesova ekipa še naprej ustvarja astronomske prihodke.

Foto: Reuters

Formula 1 veliko stane, ekipe na sezono potrošijo nekaj sto milijonov evrov. A najuspešnejše imajo tudi visoke prihodke in dobiček. Mercedesova ekipa je imela leta 2023 kot prva v zgodovini tega športa več kot 600 milijonov evrov prihodkov.

Montreal Fernando Alonso
Sportal Alonso sprejel odločitev o svoji prihodnosti

Podjetje Mercedes-Benz Grand Prix Ltd., ki je v solastništvu koncerna Mercedes, Tota Wolffa in Ineosa ter ima sedež v angleškem Brackleyju, čeprav ekipa nastopa z nemško licenco, je leta 2023 prijavilo 546,5 milijona britanskih funtov prihodkov. Preračunano v evre je to približno 640 milijonov evrov. Je prva ekipa v zgodovini formule 1, ki je v enem letu ustvarila več kot 500 milijonov funtov oziroma več kot 600 milijonov evrov prihodkov. Prihodke so v primerjavi z letom prej dvignili za 71,9 milijona funtov, torej za 84 milijonov evrov. Pa so v obeh sezonah izgubili boj za oba naslova svetovnega prvaka, dirkaškega in konstruktorskega. Lovoriki je prejšnji dve leti vzel Red Bull Racing s precej manjšimi prihodki. Leta 2022 je Red Bull Technology, kot se uradno imenuje podjetje, ki stoji za ekipo, ustvarilo za 385,6 milijona funtov prihodkov, kar je dobrih 450 milijonov evrov.

Toto Wolff, solastnik in vodja ekipe | Foto: Guliverimage Toto Wolff, solastnik in vodja ekipe Foto: Guliverimage To so seveda številke o prihodkih. Da dobimo dobiček, pa je treba odšteti astronomske stroške, da so lahko tako uspešni. Mercedes je imel leta 2023 83,8 milijona funtov dobička. To je, preračunano v evre, približno 98 milijonov. Dobiček je bil za šest milijonov evrov nižji kot leto prej. Manjši dobiček je kljub višjim prihodkom posledica višjih stroškov in višjih davkov. Imajo na primer več zaposlenih. Če so jih imeli leta 2022 1.114, so jih imeli na koncu leta 2023 kar 1.289. Za plače so tako odšteli skoraj 30 milijonov funtov več (111,7 milijona funtov).

Melbourne Lando Norris McLaren
Sportal Uvodna dirka formule 1 se vrača v Melbourne
Suzuka Pierre Gasly Alpine
Sportal Negotova prihodnost Renaulta v formuli 1
Suzuka Alex Albon Williams
Sportal Škode za dva milijona, pa to ni edini udarec za Williams
Ne spreglejte