Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sreda,
2. 10. 2013,
12.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Marc Marquez Valentino Rossi

Sreda, 2. 10. 2013, 12.40

8 let

Marquez še ni prvak, pa je že boljši kot Rossi

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Marc Marquez je vsekakor dobrodošla osvežitev kraljevskega razreda MotoGP. Po 12 letih prevlade Rossija, Stonerja in Lorenza smo dobili nov obraz, ki je požel številne simpatije, pa tudi kritike.

20-letni mladenič si je status šampiona zagotovil že v nižjih kategorijah svetovnega motociklističnega prvenstva. V konkurenci do 125 kubičnih centimetrov je eksplodiral leta 2010 z Derbijevim motociklom, ko je z desetimi zmagami in dvanajstimi najboljšimi štartnimi položaji v sezoni osvojil svoj prvi naslov svetovnega prvaka. Sledila je uspešna selitev v višji razred – Moto2. Ko je že kazalo, da bo že v svoji debitantski sezoni pobral tudi naslov svetovnega prvaka v srednji kategoriji SP, ga je ustavila poškodba očesnega živca na predzadnji dirki v Maleziji. Prvak je postal Stefan Bradl. Marquez je lani v Moto2 s Suterjevim motociklom poskušal še enkrat in uspešno izpeljal nedokončani posel. Srednjo kategorijo in tekmece si je podredil z devetimi zmagami in štirinajstimi stopničkami.

Napredovanje v elitni, kraljevski razred je bila logična poteza. Marc je v kategoriji MotoGP v svoji debitantski sezoni presegel vsa pričakovanja. Ne le, da se je kljub statusu "zelenca" enakovredno zoperstavil "starim mačkom" Jorgeju Lorenzu, Valentinu Rossiju in Daniju Pedrosi, fant jih je celo zasenčil. Njegova statistika 2013 fascinira: na svoji prvi dirki v Katarju je stopil na stopničke in bil del šova zmagovalnega odra, surovo hitrost pa pokazal tudi z najhitrejšim krogom. Že na svoji drugi dirki v Austinu pa je stresel svet MotoGP: najprej je osvojil svoj prvi najboljši štartni položaj, nato pa še triumfiral na dirki. Vpisal se je med moto legende: postal je najmlajši dirkač v zgodovini kraljevskega razreda, ki je v žep pospravil tako "pole position" kot tudi zmago. S tema dosežkoma je presegel svetovnega prvaka iz leta 1983, Američana Freddieja Spencerja. Naslednja Marquezova tarča je še ena ameriška legenda: "Kralj" Kenny Roberts starejši, ki je leta 1978 v svoji debitantski sezoni kraljevskega razreda osvojil naslov svetovnega prvaka. Marcu štiri dirke pred koncem prvenstva 2013 dobro kaže, saj je glavni favorit za naskok na Moto Olimp. Očitno mu čevlji dvakratnega svetovnega prvaka Caseyja Stonerja, v katere je moral stopiti, niso preveliki.

Marquez je zaradi osupljivih rezultatov praktično čez noč postal eden izmed glavnih zvezdnikov in protagonistov kraljevskega razreda. Trenutno je najbolj vroče blago, ki je zaželeno pri lastniku komercialnih pravic MotoGP Dorni, pri medijih in pri številnih navijačih. Svoj prostor pod soncem MotoGP si utrjuje tudi s kontroverznimi prehitevalnimi manevri, s katerimi je veliko prahu dvigoval tudi v nižjih kategorijah in bil zanje tudi kaznovan. Njegovi tekmeci nemalokrat opozarjajo, da včasih prestopi mejo dovoljenega in da je njegovo dirkanje tu in tam prenevarno. Svetujejo mu, naj se vsaj malo umiri, preden bo prepozno. Številni navijači pa mu brez dlake na jeziku napovedujejo usodo Marca Simoncellija, če ne bo spremenil svojega brezkompromisnega sloga vožnje. A prav njegov popoln napad na vsaki dirki je očaral kopico oboževalcev športa, ki so v njem našli svojega novega idola, za katerega je vredno navijati.

Marquezu popularnost iz dneva v dan raste. S svojimi navijači izjemno komunicira prek socialnih omrežij Facebook in Twitter. Fant vse navdušuje s svojo neposrednostjo, s svojo pozitivno pojavo. Spominja na Valentina Rossija v njegovih zgodnjih letih kraljevskega razreda. Tudi devetkratni svetovni motociklistični prvak Rossi je letos dobil potrditev, da je Marquez res nekaj posebnega: "Marc je nov model Rossija, je boljši, je moja nadgradnja." Ker je Marquez star šele 20 let, bo imel na voljo dovolj časa, da v svoji karieri po uspehih ujame legendarnega Rossija in ga tudi preseže. Marquez in Rossi bosta morda nekoč organizirala tudi skupno rojstnodnevno zabavo, saj sta se rodila eden za drugim. Valentino je rojen 16. februarja 1979, Marc pa 17. februarja 1993. Lastnik komercialnih pravic MotoGP Dorna je pomirjen, ker se je ravno v zatonu Rossijeve kariere pojavil nov "showman", ki bo spodobno nasledil simpatičnega Italijana. Jorge Lorenzo in Casey Stoner namreč kljub svojim nespornim vrhunskim rezultatom – osvojenim štirim naslovom svetovnega prvaka – nista znala na svojo stran zvabiti niti približno takšne množice oboževalcev, s kakršno operira Rossi. Marquez pa ima za seboj že celo falango, čeprav še ni odpeljal niti ene celotne sezone in čeprav še ni osvojil niti enega naslova prvaka v kraljevskem razredu.

Ne spreglejte