Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Četrtek,
24. 5. 2012,
19.28

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

VN Monaka Lotus McLaren Jenson Button Ferrari Red Bull

Četrtek, 24. 5. 2012, 19.28

4 leta, 9 mesecev

"Lotus je tisti, ki ga je treba premagati"

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dirkača McLarna po treningih vlogo favorita prenašata na ekipo Lotus. Vrhunskega rezultata se nadejajo še Ferrari, Mercedes, Sauber in Williams, nekoliko bolj previdni so v Red Bullu.

Jenson Button je s prvim časom drugega treninga potrdil, da je McLaren prvi favorit VN Monaka. Na prvem treningu je bil osmi, medtem ko je Lewis Hamilton dosegel četrti in 11. čas četrtkovih treningov. Jenson Button za glavnega tekmeca ta vikend smatra ekipo Lotus: "Zelo hiter je deloval Lotusov dirkalnik. Kadarkoli so bili na stezi, so bili zelo hitri. Rekel bi, da je Lotus tisti, ki ga je treba ta vikend premagati." Lewis Hamilton se strinja z ekipnim kolegom: "Lotus je noro hiter. Nisem prepričan, kje je Red Bull, a ne dvomim, da ne bi bili dobri. Tudi Ferrari je zelo hiter." Kaj pa njihov MP4-27? "Z občutki v dirkalniku sem zadovoljen, a še ni popoln. Sicer sem bil najhitrejši, a sem bil edini na super mehkih pnevmatikah. Še se lahko izboljšamo," pove Button.

Romain Grosjean je bil z Lotusom na obeh treningih drugi (lahko Francoz zmaga prvič v karieri?), Kimi Räikkönen pa je zaradi težav s prilagajanjem na nov krmilni sistem malo dirkal in bil v ozadju. Finca vseeno ne skrbi: "Na suhi stezi nisem naredil veliko krogov, a če pogledate Romainove čase, nam kaže zelo dobro. Najbrž smo v isti situaciji kot na prejšnjih dirkah." Tako v Bahrajnu kot Barceloni so z obema dirkačema končali med prvimi štirimi.

Mark Webber ne verjame, da se lahko Red Bull kosa za prvi štartni položaj: "Zelo težko bomo osvojili 'pole position'." V četrtek je bil 13. in sedmi, njegov ekipni kolega Sebastian Vettel pa deveti oziroma 10. "V naslednjih 24 urah nas čaka veliko dela. Jasno je, da je kar nekaj hitrejših dirkalnikov. Moramo izboljšati dirkalnik." Dež, ki jim je vzel uro drugega treninga, jim je še dodatno otežil delo. "Nismo naredili toliko kilometrov, kot bi si želeli. A to je bila težava vseh. Tak je pač Monako. Vedno ti naloži kak izziv."

Tudi Mercedesov dvojec v četrtek ni bil med najboljšimi: Michael Schumacher 11. in deveti, Nico Rosberg pa 10. in šesti. Čeprav je slednji popoldne naredil le 13 krogov, optimistično gleda v nadaljevanje dirkaškega vikenda. "Z dirkalnikom sem kar zadovoljen. Za mano je pozitiven dan. Gremo v pravo smer." Nemec je prepričan, da Mercedesu počasna steza v Monte Carlu ustreza, a na koncu bo vse odvisno od: "Kako bodo delovale pnevmatike. Bomo še videli, komu bo uspelo pnevmatike spraviti do optimalnega delovanja." Schumacharja po kvalifikacijah čaka kazenski pribitek.

Presenečenja se v Monaku nadejajo v ekipi Sauber. Za Sergia Pereza, ki je bil na prvem treningu tretji, na drugem pa 15., bo to prva dirka na monaških ulicah, potem ko je lansko po hudi nesreči na treningu izpustil. "Dopoldne smo bili zelo hitri, dirkalnik se dobro obnaša. Mislim, da bomo na sobotnih kvalifikacijah zelo konkurenčni," zatrjuje Sergio Perez. Kamui Kobajaši, ki je bil ta četrtek sedmi in osmi, dodaja: "Vse nam je šlo po načrtu. Dirkalnik je v počasnih zavojih vsekakor boljši kot lani, kar je v Monaku ključno."

Nikakar pa ne odpišimo Williamsa, Pastor Maldonado je bil denimo na prvem treningu peti. "To stezo imam res rad in mislim, da je pred nami zelo konkurenčna velika nagrada." V Monte Carlu zdaj sledi prost petek, v soboto pa se bo VN Monaka nadaljevala s tretjim treningom in ob 14.00 s kvalifikacijami.

Ne spreglejte