Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
9. 4. 2012,
10.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

MotoGP Jorge Lorenzo Yamaha Honda

Ponedeljek, 9. 4. 2012, 10.56

8 let

Lorenzo: Pomislil sem, da je zmaga nemogoča

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Yamahin dirkač Jorge Lorenzo je sredi dirke za VN Katarja, ko se je Hondin Casey Stoner odlepil od njega, pomislil, da je premagan in da iz zmage ne bo nič.

Zanimiv je podatek, da je Lorenzo na otvoritveni dirki sezone vodil prve štiri kroge in zadnje tri kroge, vmesnih 15 krogov pa je suvereno primat držal Stoner. Španski dirkač je upal, da se mu bo morebiti ponudila priložnost za zmago, če bo uspel obdržati stik z Avstralcem. A ko je Stoner sredi dirke svoj naskok povečal na več kot dve sekundi, je upanje počasi začelo ugašati in prikradel se je velik dvom, ali je zmaga sploh mogoča. ''Zame je to bila podobna dirka kot leta 2010 v Jerezu. Sredi dirke sem pomislil, da je nemogoče zmagati na tej dirki. A do zmage sem prišel, ker nisem obupal, ker sem vseskozi dirkal 'na polno', zmeraj poskušal. Zato sem moral gnat Yamaho do konca. Casey je bil zelo močan na začetku in je naredil razliko. Na srečo se je v finišu mučil in je zmanjšal svoj ritem, sam pa sem lahko obdržal svojega ter ga uspel prehiteti. Mislim, da je Honda našla nekaj hitrosti na ogrevanju pred dirko, zato jih je bilo na dirki zelo težko premagati. Kako čudovita dirka je bila to. Dal sem vse, kar sem imel: vso svojo energijo sem položil na stezo in na koncu zmagal. Sem zelo hvaležen Yamahi, ker je v zimskem času z YZR-M1 naredila velik korak naprej,'' je po dirki hitel razlagati Jorge Lorenzo, ki je sezono 2012 začel na najboljši možni način: z zmago in z maksimalnim številom 25 točk.

Stoner: Mišice so bile preveč boleče

Casey Stoner, ki je vodil večino dirke za VN Katarja, je po 22 odpeljanih krogih pristal na tretji poziciji. Avstralec se je po dirki pridušal, da več ni mogel iztržiti, saj so postale bolečine v mišicah desne roke v finišu prehude, da bi lahko obdržal šampionski ritem in odbil napade Lorenza in Pedrose. ''Težave z mišicami so se začele pojavljati že zelo zgodaj na dirki – le krog, preden sem prevzel primat, sem že začutil, da bi mi je desna roka nenadoma otrpla. Ko sem prešel v vodstvo in sem vodil nekaj krogov, so me začele močno boleti mišice desne roke. Izgubil sem ves svoj oprijem. Zato sem skušal peljal bolj gladko in ne tako agresivno kot ponavadi to počnem. To mi je bilo v veliko pomoč kar nekaj časa in še zmeraj sem bil sposoben zbežati svojima tekmecema. To je bil vsekakor dober znak, če pomislimo, kako smo se mučili na zadnjih dveh merjenjih moči – na kvalifikacijah in na tretjem prostem treningu. Skušal sem zmagati, a ko se je dirka bližala koncu, je postajalo vse slabše in mišice so povsem odpovedale. Ročic nisem mogel več dobro držati in bilo je zelo težko. Iz tega vidika je bila ta dirka zame razočaranje. Bolečin v mišicah nisem imel vse od leta 2010. Takrat smo na svojski način stvari rešili ta problem, a nisem hotel, da bi vsi vedeli za mojo skrivnost. Da, prejšnjič je bila terapija učinkovita, v tedni dni je bilo že bolje. V zaključku dirke sem se počutil kot dirkač, ki ga prehitevajo za krog. Kot dirkač, ki je vsem na poti in ki je ekstremno počasen. Kar naenkrat nisem imel nobenega pravega ritma več in nič nisem mogel storiti. Kljub temu smo zelo zelo zadovoljni s tretjim mestom. Naš ritem na dirki je bil šampionski, a samo jaz in moja desna roka tokrat nista opravila svojega posla. Dokazali smo, da smo hitri in ko bomo rešili probleme moje desne roke, se nam obeta vrhunski preostanek sezone,'' je svoj nenadni kolaps na dirki razložil Casey Stoner.

Avstralca naslednja dirka čaka čez tri tedne v španskem Jerezu. Fant lahko le upa, da bo razrešil uganko bolečin v mišicah desne roke in se bo lahko resno boril za svojo prvo zmago v letošnji sezoni. To mu namreč v Katarju ni bilo dano.

Ne spreglejte