Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
3. 3. 2016,
9.23

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Jorge Lorenzo Aprilia Katar

Četrtek, 3. 3. 2016, 9.23

2 leti, 7 mesecev

Lorenzo obrnil ploščo, katastrofa Honde, Aprilia na velikem odru

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Prvi dan generalke pred štartom letošnje sezone MotoGP je pripadel aktualnemu prvaku Jorgeju Lorenzu z Yamaho. Velikim pištolam se je pridružila tudi Aprilia.

Yamahin tovarniški dirkač in branilec naslova svetovnega prvaka v kraljevskem razredu Jorge Lorenzo je bil na začetku februarja na prvem merjenju moči v Sepangu v Maleziji tako dominanten, da je tekmece odpihnil s prednostjo sekunde in več. Sredi februarja na drugem kazanju mišic na avstralski stezi Phillip Island je njegova prevlada izpuhtela: bil je četrti dirkač z zaostankom dobrih dveh desetink sekunde, pred njim pa tovarniški Suzuki in tovarniška Honda ter celo zasebna Honda.

Lorenzo je obrnil ploščo na pravo stran na generalki pred štartom letošnje sezone, v Katarju, kjer bo 20. marca tudi uvodna dirka prvenstva 2016. Španec je dal poučno lekcijo svojim rivalom, ki so bili počasnejši štiri desetinke in več.

Jorgejev prvi izzivalec je bil Suzukijev tovarniški dirkač Maverick Vinales (+0,428). Lanski zmagovalec VN Katarja Valentino Rossi je padel v svojem ogrevalnem krogu, vendar je do konca prvega testnega dne priplezal do tretjega mesta (+0,442).

Ducati si je rezerviral položaje med četrtim in sedmim mestom. Potem ko je bil na prejšnjih testiranjih na Phillip Islandu najboljši predlanski Ducati, je v Katarju primat prevzel letošnji model, v sedlu pa Andrea Iannone (+0,667).

So here we go! Ready for the new season! #bearacer #dainese #redbullgermany #xlite

A photo posted by Stefan Bradl (@stefanbradl6) on

Honda je doživela pravo malo katastrofo. Marc Marquez, ki je bil na Phillip Islandu le za 27 tisočink prekratek za vrh časovne lestvice, je v Katarju padel v globoko brezno. Razlika do prvega Lorenza je znašala več kot sekundo (+1,071). In kot da že to ne bi bilo dovolj veliko razočaranje, ga je za 15 tisočink ugnal Hondin zasebnik Cal Crutchlow.

Hondin testni dirkač Hiroshi Aoyama je preizkušal nova majhna krilca na tovarniškem modelu RC213V. Celoten motor RS-GP pa je prvič letos na veliki oder postavila Aprilia, potem ko je preskočila testiranja na Phillip Islandu in se raje skrila pred konkurenco na zasebni test v Katarju. Prva primerjava s tekmeci za Aprilio ni nič kaj spodbudna. Stefan Bradl je postavil 19. čas, razlika do najboljšega Lorenza pa je znašala 2,614 sekunde.

Ne spreglejte