Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
11. 3. 2012,
20.19

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

WRC reli Sebastien Loeb Citroen

Nedelja, 11. 3. 2012, 20.19

7 let, 12 mesecev

Loebu še šestič sombrero in tekila

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Citroënovega tovarniškega dirkača Sebastiena Loeba bi lahko proglasila za kralja mehiškega brutalnega makadama, saj se je še šestič zapored najbolje znašel med kaktusi.

Zadnji, odločilni dan relija je najbolj pogumno začel Citroënov zasebnik, Belgijec Thierry Neuville, ki je na prvem superspecialu, ki je bil dolg 4,42 km, osvojil svojo prvo hitrostno preizkušnjo v karieri SP. Fant se je popolnoma spustil iz vajeti, saj je ciljal na posamični triumf, ker v skupnem seštevku ni imel več realnih možnosti za vrhunsko uvrstitev. Vodilni dirkači se v 21. 'brzincu' niso najbolj naprezali, saj so gume hranili za naslednjo mamutsko, 22. hitrostno preizkušnjo, ki je v dolžino merila nič manj kot 54,3 kilometra. To je bila še zadnja priložnost za zasledovalce do tedaj vodilnega Loeba, saj sta potem na sporedu le še dva kratka superspeciala, ki pa pričakovana nista vplivala na končni razplet.

Ker se je Loebov moštveni kolega Mikko Hirvonen dobro zavedal, da bo dirka odločena že dva 'brzinca' pred koncem, je logično vse stavil na najdaljšo HP relija. Finec je sicer dobil superdolgi test moči, a se je ta prestižna zmaga na koncu izkazala za tolažilno nagrado. Loeb je namreč na razdalji 54,3 km za njim zaostal vsega sedem desetink sekunde! Posledično je njegova udobna prednost več kot 30 sekund v skupnem seštevku relija ostala praktično nedotaknjena. Edini, ki je bil na 22. 'brzincu' konkurenčen Citroënovemu dvojčku, je bil Fordov tovarniški dirkač Petter Solberg, ki je za najboljšim Hirvonenom zaostal 3,9 sekunde. Ker je Solbergov moštveni kolega Jari-Matti Latvala zadnji dan relija padel v rezultatsko brezno – iz tretje stopničke je strmoglavil na sedmo pozicijo – je Norvežan napredoval na zmagovalni podij in tam tudi ostal do konca relija. Finec se je v 22. HP prevrnil, nato pa je moral zamenjati še počeno gumo in v svoji zadnji kalvariji relija izgubil skoraj 7 minut in pol. Latvala je bil prisiljen odstopiti pred štartom predzadnje HP, saj mu organizatorji relija zaradi preveč poškodovane varnostne kletke, ki je bila posledica prevračanja v 22. 'brzincu', niso pustili nadaljevati.

Potem ko je tovarniški Citroën v Mehiki pobral dvojno zmago, se je njegov edini rival za naslov dirkaškega in konstruktorskega prvaka, tovarniški Ford skušal potolažiti z zmago Pettra Solberga na finalnem testu moči (Power Stageu), ki je Norvežanu prinesel 3 bonus točke.

Loeb je z drugo letošnjo zmago od treh možnih svoj naskok pred Hirvonenom na dirkaški lestvici s 7 točk povečal na 16. Tovarniški Citroën pa tovarniškemu Fordu, ki je z Latvalo zmagal na prejšnji dirki po Švedski, zbežal na razdaljo 38 točk. Prej je bila razlika med njima le 10 točk.

Naslednja dirka bo na sporedu med 29. marcem in 1. aprilom, ko se bodo fantje s svojimi 'zverinami' preganjali po Portugalski.

Ne spreglejte