Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 10. 2012,
12.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

reli WRC Ford Citroën Sebastien Loeb Jari Matti Latvala

Nedelja, 7. 10. 2012, 12.20

8 let

Loeb vknjižil 75. zmago in deveti naslov prvaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na domačem terenu je Sebastien Loeb osvojil svoj deveti in zadnji naslov svetovnega prvaka. Zmaga za 15 sekund pred Jarijem-Mattijem Latvalo je njegova 75. v karieri.

Svetovni prvak v reliju Sebastien Loeb (Citroën) je ubranil naslov. Francoski dirkač je z zmago na domačem reliju v Alzaciji z jubilejno 75. zmago osvojil že svoj deveti naslov, ki pa je obenem zadnji, saj bo naslednje leto odpeljal le peščico dirk. Edini teoretični tekmec Loeba v boju za skupno zmago, Finec Mikko Hirvonen (Citroën), je bil tretji, tako ali tako pa ni smel ogroziti Francozovega vodstva v seštevku. Na drugem mestu je 11. reli v sezoni končal Jari-Matti Latvala (Ford). Za Loeba je zmaga na domačem terenu že osma v tej sezoni, skupno 75. v bogati karieri,. Naslov pa si je dve dirki pred koncem zagotovil tudi Citroën med ekipami.

"Devet naslovov. Kar ne morem verjeti, ampak je res. Devetkratni svetovni prvak, lepo se sliši, malo se bom moral še privaditi na to novo besedo," je bil po slavju dobre volje 38-letni Francoz. "Navijači so me v zadnjih dneh kar ponesli. Rad bi se jim zahvalil, toliko jih nisem pričakoval, dali pa so mi še dodaten zagon. Povsod so bili ljudje, zastave, moji prijatelji - bilo je nepozabno." V njegovi zbirki je v dolgi in uspešni karieri kopica rekordov. Serija naslovov je rekordna že od leta 2008, ko je presegel prejšnjo najboljšo znamko štirih zaporednih skupnih zmag Tommija Mäkinena. Ima največ zaporednih zmag v sezoni, šest v letih 2005 in 2009, pa tudi največ nasploh v enem letu, predlani je zmagal kar na enajstih relijih. Njegov najljubši reli je nemški, saj je tam zmagal kar devetkrat, kar je seveda rekord po številu zmag na enem prizorišču. Na zmagovalnih stopničkah je stal 111-krat, med dirkama na Sardiniji 2008 in Argentini 2009 pa je bil 15-krat zapored med najboljšimi tremi, tudi to je v reliju rekord.

"Zadnji dan je bil zelo težak. Na cesti je bilo veliko vode in na prvem brzincu sem se pošteno prestrašil, ko sem prehitro prišel iz zavoja in me je odneslo. A se je dobro izteklo. Popoldne pa sem samo pazil, da sem ostal v vodstvu," je potek relija opisal Loeb. Francoz je imel celoten konec tedna vse pod nadzorom, le uvodni superspecial je prepustil tekmecem. Ko pa je šlo zares, se je prebil na prvo mesto in ga obdržal tako v petek, soboto kot v nedeljo. Na koncu je lahko celo nekoliko popustil in Latvala je prepolovil zaostanek, na koncu je ta znašal 15 sekund, Hirvonen pa je na tretjem mestu zaostal 44 sekund. "Zadovoljen sem. Težko je bilo tekmovati s Sebastienom na njegovem terenu. Ne vem, kaj bo prinesla prihodnost, ko ga ne bo več med tekmeci. Ampak zdaj o tem ne razmišljam, vesel sem, da imam takšnega kolega v moštvu," pa po pričakovanem porazu ni bil slabe volje niti Hirvonen.

Za vse pa se dirka ni končala tako srečno kot za Loeba. Predvsem sobota je bila v znamenju dveh spektakularnih nesreč, ki pa sta se končali razmeroma srečno, samo z dvema gledalcema v bolnišnici. Tja ju je spravil Katarec Nasser Al-Attiyah, ko je s svojim Citroenom zletel s ceste, pri čemer sta se poškodovala dva navijača ob progi. Prireditelji so morali nato deseto HP odpovedali, pa tudi 12., ker se je na traso zgrnilo preveč navijačev, željnih relija, in je bila ogrožena njihova varnost. Spektakularno nesrečo, ki pa se je končala le s škodo v vinogradih in na električni napeljavi, pa je doživel še Petter Solberg (Ford). Norvežan je z ozke ceste med vinogradi zapeljal med trse ter jih kar nekaj sto metrov uničil, nato pa silovito treščil še v drog električne napeljave, ki se je podrl. Nekaj gledalcev je v zadnjem hipu odskočili izpod padajočega droga.

Ne spreglejte