Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
16. 1. 2012,
20.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

reli WRC Citroen Ford Sebastien Loeb

Ponedeljek, 16. 1. 2012, 20.45

7 let, 12 mesecev

Loeb o Mikku: Če bo hitrejši, bo št. 1

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sebastien Loeb, Mikko Hirvonen (oba Citroen) in Jari-Matti Latvala bodo najresnejši tekmeci za naslov prvaka v WRC-ju 2012. Loeb je zanikal, da bo Hirvonen zgolj njegov pomočnik.

V hribih nad Monte Carlom se v sredo začenja sezona 2012 svetovnega prvenstva v reliju (WRC). Francoz Sebastien Loeb in Finec Mikko Hirvonen, zadnja leta največja tekmeca, sta odslej ekipa kolega. Hirvonen se je osemkratnemu svetovnemu prvaku Loebu pridružil v Citroenovi tovarniški ekipi. Finec je odločen, da ne bo številka dve in se bo uspel hitro privaditi na DS3 WRC. "Ne skrbi me za situacijo v ekipi. Niti pomislil nisem, da se ne bi smel boriti z Loebom," pove 32-letni Mikko Hirvonen, ki je lansko sezono kljub le dvema zmagama končal na drugem mestu in le osem točk za prvakom Loebom.

Posebnega pritiska pred relijem Monte Carlo ne čuti, ga pa čuti za reli Švedska, ki bo na sporedu februarja. Eden od razlogov, da ga je Citroen pripeljal v svojo ekipo, je bil prav ta reli. Francosko moštvo na njem ni slavilo že sedem let, Hirvonenu pa je s Fordom uspelo na prejšnjih dveh izvedbah. "Mislim, da za Monako ne bo veliko pritiska, ampak na Švedskem pa bo. Ekipa od mene pričakuje, da bom tam zelo hiter. Morda boste presenečeni, česa bomo sposobni na Švedskem."

V zakulisju se govori, da ima Hirvonen v pogodbi, da je v prvi sezoni prvi Citroenu pomočnik Loebu. To je aktualni prvak zdaj zavrnil. "Mikko je številka dve, a če bo številka dve premagal številko 1, bo postal številka ena. Torej ni prava številka dve. Če me bo premagal v Monte Carlu in na Švedskem, bo pred mano. Za Mikka smatram, da bo zelo resen tekmec, saj se je že spoprijateljiv z novim avtomobilom," o enakopravnosti v ekipi pove Sebastien Loeb, ki je lani dobil pet relijev.

Loeb je imel lani s sodelovanjem z rojakom Sebastienom Ogierjem kar nekaj težav in tako je mladi Sebastien Citroena zamenjal s Volkswagnovo ekipo, ki bo v 2012 novinec v svetovnem reli prvenstvu (letos bo dirkal s Škodo Fabio, nato s Polom). "Z Mikkom sva prijatelja. Upam, da bova lahko delala skupaj in ostala prijatelja. Vsekakor pa se bova borila med sabo. Če bo hitrejši, bo on številka ena." Osemintridesetletni Francoz dodaja, da se bo Citroen sredi sezone odločil, komu pomagati do naslova prvaka. "Če bo Mikko vodil po polovici sezone, mu gotovo ne bomo rekli, da me spušča naprej."

Ob Citroenovi dvojici ja favorit za prvaka le še Finec Jari-Matti Latvala. V tovarniški Fordovi ekipi pa bodo že od Monte Carla naprej imeli razdeljeni vlogi prvega in drugega dirkača. Norvežan Petter Solberg, ki se je iz zasebne priključil tovarniški ekipi, bo moral pomagati Latvali. "Petter mi bo v veliko pomoč. Dobro se razumeva. Zanimivo bo videti, kako hiter bo, ko bo imel tovarniški avtomobil," razlaga 30-letni Jari-Matti Latvala. "Zame bo to najboljša priložnost. Imam podporo ekipe. Zdaj je vse odvisno od mene. V Monte Carlu bo težko, ker je to Loebov najljubši reli, nato pa se bom boril za zmage."

Ne spreglejte