Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 11. 2021,
15.30

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

1

Natisni članek

Jeffrey Herlings Tim Gajser Tim Gajser padec MXGP motokros superkros Romain Febvre

Ponedeljek, 29. 11. 2021, 15.30

2 leti, 2 meseca

Romain Febvre

Letel po zraku in utrpel dvojni zlom noge #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

1

Romain Febvre Mantova | Romain Febvre v Mantovi. Podprvak v MXGP: | Foto Grega Valančič/Sportida

Romain Febvre v Mantovi. Podprvak v MXGP:

Foto: Grega Valančič/Sportida

Francoz Romain Febvre, ki se je z Jeffreyjem Herlingsom in Timom Gajserjem do zadnje dirke boril za naslov svetovnega prvaka v motokrosu MXGP, je na ekshibicijski dirki doživel grozljiv padec in utrpel dvojni zlom noge.

Tim Gajser Mantova
Sportal Znano je, kdaj in kje bo Gajser vstopil v novo sezono

Febvre | Foto: Grega Valančič/Sportida Febvre Foto: Grega Valančič/Sportida Francoski motokrosist Romain Febvre se je pretekli konec tedna udeležil ekshibicijske dirke v superkrosu v Parizu. Superkros je nekoliko bolj ekstremna različica motokrosa, kjer se dirka na ožji progi, z več skoki, na stadionih ali v dvoranah. Ameriško prvenstvo v superkrosu, ki je doslej štelo tudi za svetovno prvenstvo, je prek luže celo bolj priljubljeno od motokrosa. Pred leti si je selitve v superkros želel tudi Tim Gajser, a je idejo pozneje opustil. Njegov šef iz Hondine tovarniške ekipe Giacomo Gariboldi je to pred časom v pogovoru za Sportal pojasnil takole: "Tim je imel veliko željo. Potem je odšel na dirko Monster Cup in je doživel nesrečo. Dojel je, da je zanimivo, zabavno, a lahko zelo nevarno. Če želi dolgo kariero, bo ostal v Evropi, z dekletom, prijatelji. Mislim, da je sprejel dobro odločitev."

Superkros Pariz: zmaga Musquina, padec Febvra

V Parizu vsako leto po koncu tekmovalne sezone organizirajo dirko v superkrosu, kamor povabijo najboljše motokrosiste z obeh strani luže. Letos se jo je sicer udeležila le peščica največjih zvezdnikov: svetovni prvak v MX2 Maxime Renaux, devetkratni svetovni prvak Antonio Cairoli, francoski zvezdnik superkrosa, ki že leta nastopa v ZDA, Marvin Musquin in aktualni podprvak v MXGP Romain Febvre.

Čeprav Febvre nima veliko izkušenj z motokrosom, je dirkal zelo dobro. In v drugi vožnji lovil vodilnega Musquina. A se je njegova sicer odlična sezona končala s pravo malo tragedijo. Na enem od trojnih skokov je svetovni prvak MXGP iz sezone 2015 zletel s sedeža prek krmila in z veliko silo treščil ob trdo podlago.

Na desni nogi si je zlomil tako mečnico kot golenico. V Parizu so ga že operirali. Voznika Kawasakija zdaj čaka več tednov počitka in nato rehabilitacija. Do 20. februarja, ko se začenja sezona 2022 v prvenstvu MXGP, bo le stežka stoodstotno pripravljen. A če je kdo trdoživ, so to motokrosisti.

"To ni bil ravno način, na katerega bi si želel končati sezono 2021. Bil sem zadovoljen s svojimi vožnjami, nisem preveč tvegal, bil sem vse bolj samozavesten na progi, potem pa je sledil padec. V karieri sem že bil poškodovan, vem, kaj me čaka, vrnil se bom še močnejši," je sporočil Febvre.

Roczen pred leti utrpel še hujše poškodbe

Še dobro, da si Febvre ni zlomil roke. Podoben padec je v ameriškem prvenstvu v superkrosu pred leti doživel Nemec Ken Roczen. Njegova roka je bila tako hudo poškodovana, da je moral na kar 11 operacij. A se je po enem letu vrnil nazaj na motor in dirke.

KTM Cairoli
Sportal Slovo Timovega vzornika: "Pogrešali ga bomo"
Mantova Gajser Herlings
Sportal Herlings razume bolečino Gajserja, ki že kuje načrt za 2022 #foto

 
Ne spreglejte