Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
16. 4. 2012,
20.37

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

VN Kitajske Nico Rosberg Mercedes Williams Michael Schumacher

Ponedeljek, 16. 4. 2012, 20.37

5 let, 6 mesecev

Le štirje zmago čakali dlje kot Rosberg

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nico Rosberg je 103. dirkač z zmago v formuli 1 (le štirje so prvo čakali dlje), Kamui Kobajaši pa 120. z najhitrejšim krogom na dirki. Tu je še več zanimivih številk po tretji dirki sezone.

Nico Rosberg (Mercedes) je svojo prvo zmago v formuli 1 dosegel na svoji 111. veliki nagradi. Tako je postal tretji sin zmagovalca dirke formule 1, ki je tudi sam slavil. Preostala dva sta Damon Hill (sin Grahama Hilla) in Jacques Villeneuve (sin Gillesa Villeneuva). Je pa Keke Rosberg prvi oče, ki je videl svojega sina zmagati. Graham in Gilles sta prej umrla. Hillova imata tri naslove in 36 zmag, Villeneuva en naslov in 17 zmag, Rosberga za zdaj en naslov in šest uvrstitev na najvišjo stopničko.

Rosberg je postal 103. z zmago v formuli 1 in prvi novi zmagovalec po Webbru leta 2009. Dan prej je postal 95. s prvim štartnim položajem. Na "pole" in zmago je čakal kar sedem let - nazadnje je slavil v seriji GP2 leta 2005 v Bahrajnu.

Samo štirje dirkači so dlje čakali na prvo zmago od Rosberga: Mark Webber kar 130 dirk (VN Nemčije 2009), Rubens Barrichello 124 velikih nagrad (VN Nemčije 2000), Jarno Trulli 117 (VN Monaka 2004) in Jenson Button 113 dirk (VN Madžarske 2006). Več kot 100 dirk do prve zmage je rabil le še Giancarlo Fisichella (110). Tudi Keke Rosberg je dolgo čakal na prvenec - do 81. VN v svoji peti sezoni. Oče Rosberg je zadnjič zmagal na VN Avstralije 1985, ko je imel Nico štiri mesece.

Mercedes je dosegel prvo zmago kot pravo konstruktorsko moštvo, odkar so se vrnili v elitno tekmovanje pred sezono 2010. Pred tem je dirkač z Mercedesom slavil leta 1955 na VN Italije. To je bil Juan Manuel Fangio. Mercedes je zdaj pri 10 zmagah. Toliko jih ima tudi Alfa Romeo.

Kamui Kobajaši (Sauber) je odpeljal najhitrejši krog VN Kitajske in v tej statistični kategoriji postal 120. s tem dosežkom.

Michael Schumacher (Mercedes) si je prvo štartno vrsto pridirkal 116. Drugo štartno mesto je bilo njegovo najboljše po povratku v formulo 1.

Na deveti VN Kitajske smo dobili osmega različnega zmagovalca: Barrichello, Fernando Alonso, Michael Schumacher, Kimi Räikkönen, Sebastian Vettel, Button, Rosberg in Lewis Hamilton. Dvakrat je uspelo le slednjemu.

Lewis Hamilton (McLaren) in Mark Webber (Red Bull) sta vse tri dirke letošnje sezone končala na tretjem oziroma četrtem mestu.

Williams je bil z obema dirkalnikoma med dobitniki točk prvič po VN Koreje 2010.

Romain Grosjean (Lotus) je s šestim mestom prvič v karieri prišel do točk, Pastor Maldonado (Williams) pa z osmim do prvih letos. Tako je Felipe Massa (Ferrari) edini dirkač brez točke v 2012 (razen šesterice iz "novih" ekip).

Daniel Ricciardo (Toro Rosso) je na kvalifikacijah vselej pol sekunde hitrejši od ekipnega kolega Jeana-Erica Vergna, a je bil slednji na dirkah 142 krogov pred Avstralcem (od 170 krogov).

V nedeljo je odstopil le Schumacher, kar pomeni, da je VN končalo 23 dirkačev. Le enkrat jo je 24 (lani v Valencii) in le enkrat prej 23 (lani na Japonskem).

Ne spreglejte