Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Četrtek,
29. 3. 2012,
18.16

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

reli Sebastien Loeb Petter Solberg Ford Citroen

Četrtek, 29. 3. 2012, 18.16

5 let, 7 mesecev

Konec za Loeba, v vodstvu Latvala

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sebastien Loeb (Citroen) je na drugi od treh nočnih hitrostnih preizkušenj relija Portugalska zletel s proge in izgubil vse možnosti za zmago. V vodstvu je Jari-Matti Latvala (Ford).

Dobre tri kilometre dolg superspecial (uvodno hitrostno preizkušnjo) relija Portugalska je v Lizboni najhitreje odpeljal norveški veteran Petter Solberg (Ford). Manj kot sekundo so zaostali Francoz Sebastien Loeb (Citroen), Jari-Matti Latvala (Ford) in Mikko Hirvonen (Citroen). Karavana svetovnega prvenstva v reliju (WRC) je nato odpotovala 300 kilometrov iz prestolnice - na jug Portugalske, kjer se je reli v okolici Fara zares začel že v četrtek pozno zvečer. Prvo od treh nočnih hitrostnih preizkušenj je dobil Solberg. Drame ni manjkalo. Najprej je s proge zapeljal lokalni adut Armindo Araujo (Mini) in izgubil pet minut. Nato je dirko končal Dani Sordo (Mini) - okvara elektronike. Tretji brzinec pa je bil usoden za branilca naslova. Loeb je sedem kilometrov po štartu zletel s proge in končal daleč od trase relija. Francoz je narobe razumel sovoznika Daniela Elenaja, kako hitro lahko odpelje zavoj. Zaradi poškodovane kletke je bil zanju reli končan.

Potem ko je drugi nočni brzinec z dobrima dvema sekundama prednosti pred Solbergom dobil Latvala, je Finec za pol sekunde povedel tudi v skupnem seštevku. Hirvonen je za dirkačema Forda na tretjem mestu zaostajal 11 sekund. Ford je imel boljši oprijem. Pred zadnjo četrtkovo hitrostno preizkušnjo pa se je ulilo. V teh razmerah je z najhitrejšim časom presenetil Ott Tanak (Ford). Sledil mu je Hirvonen, Latvala in Solberg pa sta v primerjavi s slednjim izgubila šest oziroma osem sekund. Prvi dan relija Portugalska je vseeno na prvem mestu končal Latvala. Solberg je za njim zaostajal dobrih dve sekundi, Hirvonen le še pet. "Na splošno je bil večer kar dober. Ni bilo lahko, a štartno mesto se nam je obrestovalo," je povzel Jari-Matti Latvala.

Odstop Loeba pomeni, da se je Citroenu maščevalo, ko so za makadamski reli izbrali prve štartne pozicije in morali "čistiti" progo. Fordovi aduti so dirkali na začelju, njihov strah zaradi prahu pa je bil nekoliko pretiran."Če bo prah, potem ne vidim smisla v organizaciji takšnih hitrostnih preizkušenj. Če ne bodo za vse enake razmere, kje je sploh smisel?" dvomi v smotrnost nočnih "brzincev" na makadamskih relijih Latvala. "Ne pozabimo, da tu nismo le tovarniški dirkači. Zasebniki so v prihod na reli vložili veliko denarja in si ne želijo, da jim prah že prvi večer uniči dirkalnike."

Nič manj zahtevne ne bodo petkove in sobotne hitrostne preizkušnje. Po ogledu trase se konkurenti strinjajo, da bo šlo za enega najtežjih relijev. "Zdi se kot nekoč reli Akropolis. Iz previdnosti bomo ojačali vzmetenja in podobno. Pričakujemo, da bo na dirkalnikih veliko poškodb. Dirkači se bodo morali izogibati težavam. Že v Mehiki so zadevali v skale. Tu je tega še več," je dejal vodja Fordove ekipe, Malcolm Wilson. Citroenov adut Mikko Hirvonen, ki je za ta reli spremenil vrsto nastavitev na svojem DS3 WRC, je dodal: "Petkove in sobotne hitrostne preizkušnje bodo še toliko težje, ker že dlje ni bilo dežja. Makadama je malo, večino gre za živo skalo. Za dirkalnik bo to zelo težka trasa."

Ne spreglejte