Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
4. 3. 2013,
18.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mercedes Nico Rosberg Red Bull

Ponedeljek, 4. 3. 2013, 18.11

8 let

Kdo blefira, bo jasno šele na prvi dirki F1 v Melbournu 17. marca

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po zadnjih predsezonskih F1 testiranjih lahko le nemočno ugotovimo, da sploh ni jasno, kdo ima dirkaški paket, s katerim bo konkurenčen za zmage in posledično za naslov sv. prvaka v prvenstvu 2013.

Na poslednjih merjenjih moči se je na naslovnice svetovnih medijev prebil Mercedes. Blestela sta oba njegova dirkača: novinec v ekipi Lewis Hamilton in Nico Rosberg. Nemec je najboljši čas iz prejšnjih testiranj na španski stezi (19.-22. februar), ki ga je imel v lasti Sergio Perez z McLarnom, popravil za 1,7 sekunde (1:20,130 vs. 1:21,848). Če pa primerjamo Rosbergove čase iz prvih in drugih testiranj pa je razlika še večja – (1:20,130 vs. 1:22,616), torej skorajda 2,5 sekunde.

Nemški konstruktor je na prvih testih za najboljšim McLarnom zaostal dobrih sedem desetink sekunde, na drugih je imel pred McLarnom 1,3 sekunde naskoka. Edini, ki mu je prišel blizu, je bil Ferrari s Fernandom Alonsom (časovni primanjkljaj dobre tri desetinke). In koliko so v časovnem elementu napredovale ostale ekipe? Ferrari za 1,3 sekunde, McLaren za samo 4 desetinke, branilec obeh naslovov prvaka Red Bull pa je celo nazadoval za 3 desetinke. Aktualni prvak Sebastian Vettel je zmogel vsega končno 12. mesto in je bil od Rosberga počasnejši nič manj kot 2,3 sekunde!

Räikkonen v Barceloni odpeljal petkrat manj krogov kot Rosberg

Mercedes je zadnja predsezonska testiranja maksimalno izkoristil in odpeljal največ kilometrov od vseh ekip. Med dirkači je bil največ na stezi Rosberg, ki je kot edini sestavil več kot 250 krogov oziroma več kot 1100 km. Lotus je imel probleme z vzdržljivostjo (menjalnik) in Räikkonenovo boleznijo (Finec naj bi se zastrupil s hrano), zaradi česar je izgubil dragocene kilometre. Po štirih dneh je Lotus pristal na dnu moštvene lestvice po odpeljanih krogih in kilometrih: zbral je 252 krogov (1173 km). Za primerjavo – Mercedes se je ustavil pri 481 krogih in 2239 km. Od dirkačev, ki bodo tekmovali v letošnjem prvenstvu, je najmanj testiral prav Räikkonen. Tretji dirkač lanske sezone je odpeljal vsega 50 krogov, kar je bilo petkrat manj kot Rosberg.

V središču pozornosti se je na zadnjih testiranjih za nekaj trenutkov znašla sicer tretjeligaška ekipa f1 Marussia, ki je tik pred štartom sezone izvedla menjavo pri dirkačih. Ker mecen Brazilca Luiza Razie ni izpolnil dogovorjene finančne pogodbe, je fant preprosto odletel iz dirkalnika, vanj pa so posadili Ferrarijevega mladinca Francoza Julesa Bianchija.

Je Red Bullov RB9 popolna polomija?

Zadnji spopad moštev in dirkačev f1 pred letošnjo sezono v Barceloni je pri pozornih spremljevalcih športa povzročil pravo zmedo, saj si nihče ne upa napovedati, kdo ima zmagovito 'mašino'. Neodgovorjena ostajajo številna vprašanja: ali sta imela Mercedesov WO4 in Ferrarijev F138 med testiranji poln rezervoar goriva, ali je Mercedes s postavljanjem najhitrejših časov lovil potencialne sponzorje, ali sta McLaren in Lotus nazadovala, ali je Red Bullov bolid RB9 polomija in kako je mogoče, da so ena moštva v razmaku enega samega tedna enormno napredovala, druga pa doživela katastrofalen padec? So inženirji v tovarnah v premoru iznašli genialne dele, ali kaj? Odgovore na večino teh vprašanj bomo dobili čez slabih štirinajst dni na otvoritveni dirki prvenstva 2013 v avstralskem Melbournu.

Če bi šlo za kvalifikacije pred prvo dirko, bi morali biti tekmeci vsekakor zaskrbljeni nad surovo hitrostjo Mercedesa. A ker je šlo za testiranja, ki v formuli 1 nikoli niso bila realni pokazatelj moči, bodo prav vsi imeli lepši spanec kot bi ga imeli sicer. Zagotovo pa so moštva glavne adute prihranila za prvi dirkaški vikend, ki bo na sporedu med 15. in 17. marcem, ko bo marsikateri dirkalnik drugačen kot je bil v Barceloni. Inovativne aerodinamične rešitve in tehnološke pogruntavščine je namreč potrebno skrivati čimdlje kot je mogoče, saj se bo konkurenca spustila v kopiranje takoj ko jih bo zagledala.

Ne spreglejte