Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
10. 4. 2016,
12.28

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

1

Natisni članek

Jorge Lorenzo ducati MotoGP Yamaha

Nedelja, 10. 4. 2016, 12.28

6 let, 7 mesecev

Jorge Lorenzo lahko s prestopom k Ducatiju več pridobi kot izgubi

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

1

Prestop Jorgeja Lorenza iz Yamahe k Ducatiju je trenutno največja špekulacija v MotoGP. Če bo do njega res prišlo, naj bi bilo znano najpozneje 24. aprila, ko bo španski Jerez gostil četrto dirko sezone.

Čeprav Jorgeju Lorenzu obstoječa dveletna pogodba poteče po koncu letošnje sezone, naj bi mu njegov zdajšnji delodajalec, tovarniška Yamaha, postavila ultimat, da se mora do 24. aprila, ko bo na sporedu četrta dirka sezone v španskem Jerezu, odločiti, ali sprejme njeno novo dveletno ponudbo ali ne.

 

Če gre verjeti zelo dobro informiranemu mediju MCN, bo Lorenzo zapustil Yamaho in svojo kariero kraljevskega razreda nadaljeval pri tovarniškem Ducatiju. A ob tem se postavlja logično vprašanje, zakaj bi Lorenzo prekinil sodelovanje z Yamaho, ki mu že deveto leto neprekinjeno nudi mašino za zmagovanje in za naslove svetovnega prvaka v MotoGP? Jorge je z japonskim konstruktorjem v osmih sezonah osvojil tri naslove svetovnega prvaka in tri naslove podprvaka. Zmagovalnega konja pa se ponavadi ne menja, mar ne?

 

Razlogov za Lorenzovo selitev je ogromno in večina od njih je tehtnih. Praktično vsi so povezani z Valentinom Rossijem. Lorenzo bi lahko prestopil k Ducatiju, ker bi želel Rossiju dokazati, da je sposoben italijanski motocikel razviti v zmagovito mašino in ji po letu 2007, ko je na MotoGP Olimp stopil Casey Stoner, znova pridirkati naslov svetovnega prvaka.

 

Valentino Rossi z Ducatijem ni dosegel praktično ničesar. Je pa zaslužil okoli 30 milijonov evrov. | Foto: Valentino Rossi z Ducatijem ni dosegel praktično ničesar. Je pa zaslužil okoli 30 milijonov evrov.

 

To Valentinu v sezonah 2011 in 2012 ni uspelo. Italijan je takrat doživel popolno blamažo: na 35 dirkah ni niti enkrat zmagal. Njegov skrajni domet so bile trojne stopničke (dve drugi mesti in eno tretje mesto). Lorenzo je v svoji samozavesti prepričan, da je te rezultate sposoben preseči.

 

Če pa jih mogoče ne bi, pa tudi ne bi izgubil na ugledu. Jorgejevi oboževalci bi ekspresno pozabili na njegovo ponesrečeno avanturo in bi še bolj strastno navijali zanj. Enako se je zgodilo tudi v Rossijevem primeru. Tako Lorenzo kot Rossi sta se s svojimi dosežki za zmeraj zacementirala v kraljevskem razredu in jima status zvezdnika ter članstva v klubu najhitrejših dirkačev ne more odvzeti kakšna katastrofalna sezona brez zmage.

 

Če bi Lorenzu uspelo z Ducatijem osvojiti naslov svetovnega prvaka v MotoGP, bi si pridobil marsikaterega italijanskega navijača. Ducati je tudi globalno prepoznavna znamka, zato ima po vsem svetu falango strastnih oboževalcev, ki nestrpno čakajo na Stonerjevega naslednika. In za vse te bi Jorge postal superjunak. To pa bi zelo bolelo Rossija.

Casey Stoner si je leta 2007 že v svoji prvi sezoni z Ducatijem podredil kraljevski razred. Si ga bo tudi Jorge Lorenzo z rdečim motociklom deset let pozneje? | Foto: Casey Stoner si je leta 2007 že v svoji prvi sezoni z Ducatijem podredil kraljevski razred. Si ga bo tudi Jorge Lorenzo z rdečim motociklom deset let pozneje?

Tudi če Lorenzo z Ducatijem ne bi dosegel niti ene zmage, se mu zaradi tega ob morebitni vrnitvi k Yamahi ali prestopu k Hondi ali morda k Suzukiju v prihodnosti letna plača ne bi znižala. V svojih pogajanjih z delodajalci bi se lahko še zmeraj skliceval na pet naslovov svetovnega prvaka (dva v 250 ccm in tri v MotoGP).

 

Pa tudi prestar ne bo za dirkanje na vrhunski ravni. Po dveh morebitnih neuspelih poskusih z Ducatijem bo imel Jorge 30 let. Ko je Rossi zapustil Ducati, je bil star 33 let. In se zatem spet vrnil med najboljše: nadaljeval zmagovanje in boj za naslov prvaka.


Audi, lastnik Ducatija, in glavni sponzor Marlboro sta za Lorenza pripravljena dati 30 milijonov evrov

Če bo Lorenzo podpisal z Ducatijem – skoraj gotovo bo šlo za dveletno pogodbo –, naj bi se mu letna plača zvišala za več kot 100 odstotkov. Trenutno naj bi pri Yamahi prejel med 7 in 8 milijoni evrov, pri Ducatiju naj bi bila ta številka okoli 15 milijonov evrov. V dveh letih torej nič manj kot 30 milijonov evrov. Takšni vsoti se bo težko odrekel, saj se mu podobna priložnost verjetno ne bo ponudila nikoli več v karieri.

 

Pa tudi Yamaha ali Honda toliko denarja ne bosta nikoli dala za nobenega dirkača. S 30 milijoni evrov v dveh letih pa bi se po zaslužku izenačil z Rossijem, ki naj bi v zgodovini športa kot edini dirkač v dveh sezonah v žep pospravil prav toliko. Leta 2011 in 2012.

 

Casey Stoner - mož iz ozadja

Morda bo jeziček na tehtnici pri Lorenzovem odločanju Casey Stoner. Avstralec, ki je edini Ducatijev svetovni prvak MotoGP in njegov zadnji zmagovalec, je pred letošnjo sezono postal Ducatijev testni dirkač. Lorenzo izjemno spoštuje Stonerja in obratno. Casey bo Jorgeju zagotovo razkril vse skrivnosti Ducatijeve mašine. Stoner je edini dirkač, ki je bil sposoben ukrotiti Ducatija in ga pripeljati na MotoGP Olimp.

 

Je tudi edini dirkač, ki je v moderni dobi kraljevskega razreda naslov prvaka osvojil z italijansko (2007 z Ducatijem) in japonsko tehnologijo (2011 s Hondo). To pa ni uspelo Valentinu Rossiju, čeprav ima sedem naslovov prvaka v kraljevskem razredu (3 s Hondo in 4 z Yamaho). Tudi tega zagotovo ni prezrl Lorenzo.

Ne spreglejte