Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 11. 2023,
19.58

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,37

Natisni članek

Sergio Perez Max Verstappen Red Bull Racing Oscar Piastri Lando Norris Mercedes-AMG F1 McLaren Lewis Hamilton George Russell Charles Leclerc Carlos Sainz ml. Ferrari VN Brazilije Interlagos Formula 1

Petek, 3. 11. 2023, 19.58

5 mesecev, 3 tedne

VN Brazilije, trening in kvalifikacije

"Noč je!" Črni oblaki pokvarili noro izenačene kvalifikacije.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,37
Interlagos Oscar Piastri McLaren | Dobesedno so se črni oblaki zgrnili nad dirkališče Jose Carlos Pace. | Foto Reuters

Dobesedno so se črni oblaki zgrnili nad dirkališče Jose Carlos Pace.

Foto: Reuters

Prvi in drugi del kvalifikacij je obetal neverjetno tesno bitko za pole position v Interlagosu, a so tik pred začetkom odločilnega dela prišli črni oblaki, močan veter in prve dežne kaplje. In kot prvi na stezi je Max Verstappen odpeljal najbolj soliden krog in osvojil svoj 11. najboljši štartni položaj v letošnji sezoni.

Lewis Hamilton Carlos Sainz
Sportal "Samo norci so optimistični"

Charles Leclerc | Foto: Reuters Charles Leclerc Foto: Reuters "Noč je," je po radijski zvezi dejal Fernando Alonso (Aston Martin). "Se strinjam," mu je odvrnil dirkaški inženir. Oblaki, kakršnih ne vidite vsak dan, so tik pred začetkom tretjega dela kvalifikacij dosegli dirkališče v Interlagosu. Dežnih kapelj ni bilo veliko, je pa pihal močan veter, močno je padla tudi temperatura. In tako je Max Verstappen (Red Bull) kot prvi na stezi odpeljal najhitrejši krog. Ob njem bo v prvi štartni vrsti še Charles Leclerc (Ferrari). Že Lance Stroll (Aston Martin) in Alonso na tretjem in četrtem mestu sta zaostala več kot pol sekunde. V tretji vrsti bosta Lewis Hamilton in George Russell (Mercedes). Lando Norris in Oscar Piastri (oba McLaren), ki bi bila v normalnih pogojih konkurenčna za prvi štartni položaj, sta končala na sedmem in desetem mestu. Piastri je zapeljal s steze. Po enem samem hitrem krogu so se tako vsi vrnili v garaže, nekaj minut pozneje pa je vodstvo dirke kvalifikacije prekinilo in končalo z rdečo zastavo. Res škoda, saj je začetek obetal zelo dramatičen boj za pole position.

Lewis Hamilton | Foto: Reuters Lewis Hamilton Foto: Reuters Zelo zanimiv pa je bil prvi del kvalifikacij, ko so prihajali dežni oblaki in smo zato videli veliko dirkanja. Številni so odpeljali tri hitre kroge, ne samo dva kot običajno. Razlike pa so bile res neverjetno majhne: prvega in 15. je ločilo manj kot pol sekunde. Izpadla sta denimo oba dirkača ekipe Alpha Tauri, pa je bil pred tednom dni Daniel Ricciardo na kvalifikacijah v Mehiki odličen četrti, zdaj samo 17. (+0,503 zaostanka).

Podobno je bilo v drugem delu: vse bolj temni oblaki, po trije hitri krogi in majhne razlike. S časom 1:10,021 je bil najhitrejši Norris in imel je 0,141 prednosti pred drugim Verstappnom. Za njim so bile razlike še manjše, saj je 10. Stroll za njim zaostal le dve desetinki. A kljub tako izenačenim dosežkom ni bilo presenečenj: izven deseterice so končali dirkači Alpina, Haasa in 15. Alex Albon (Williams).

VN Brazilije, kvalifikacije:

1. Max Verstappen (Red Bull) 1:10,727
2. Charles Leclerc (Ferrari) +0,294
3. Lance Stroll (Aston Martin) +0,617
4. Fernando Alonso (Aston Martin) +0,660
5. Lewis Hamilton (Mercedes) +0,742
6. George Russell* (Mercedes) +0,863
7. Lando Norris (McLaren) +1,260
8. Carlos Sainz (Ferrari) +1,262
9. Sergio Perez (Red Bull) +1,594
10. Oscar Piastri (McLaren) brez časa

11. Nico Hülkenberg (Haas)
12. Esteban Ocon* (Alpine)
13. Pierre Gasly* (Alpine)
14. Kevin Magnussen (Haas)
15. Alex Albon (Williams)

16. Juki Cunoda (Alpha Tauri)
17. Daniel Ricciardo (Alpha Tauri)
18. Valtteri Bottas (Alfa Romeo)
19. Logan Sargeant (Williams)
20. Guanju Džov (Alfa Romeo)

*Dobi še dve mesti kazenskega pribitka zaradi oviranja tekmecev.

Veter podrl streho nad tribuno, Norris besen

Za izjave so morali prižgati luči. Sredi popoldneva je namreč nastala popolna tema. | Foto: Reuters Za izjave so morali prižgati luči. Sredi popoldneva je namreč nastala popolna tema. Foto: Reuters "Dirkalnik je bil vrhunski. Bil je dovolj hiter za prvi štartni položaj. Zato sem res besen," je bil nad vremenskim zapletom, ki mu je pokvaril načrte, razočaran Norris. Le nekaj minut po prekinitvi kvalifikacij so se razmere še zaostrile. Močan veter je odtrgal streho nad glavno tribuno, a se k sreči nobenemu od navijačev pod njo ni nič zgodilo. "Noro vreme," je komentiral Verstappen. Leclerc pa: "V vsej svoji kariere česa takega še nisem doživel. Od četrtega zavoja naprej ni deževalo, pa vseeno ni bilo nobenega oprijema." Dežne kaplje je od drugod prinesel veter. Tema nad dirkališčem pa je bila kot sredi noči, za intervjuje s prvimi tremi so tako morali celo prižgati luči.

Skrivalnice na edinem treningu

Dirkališče v Interlagosu je pogodbo za organizacijo dirke podaljšalo do leta 2030. | Foto: Reuters Dirkališče v Interlagosu je pogodbo za organizacijo dirke podaljšalo do leta 2030. Foto: Reuters Edini prosti trening na VN Brazilije ni dal odgovora, kdo bo ta konec tedna najbližje in morda celo konkurenčen svetovnemu prvaku Verstappnu. Šprinterski konec tedna namreč pomeni, da morajo v edini uri treninga preizkušati tako nastavitve za dirko s polno posodo goriva in s tem najbolj vzdržljive, a počasnejše trde pnevmatike (bele) kot nastavitve za kvalifikacije z najmehkejšimi gumami (rdečimi). Pa vmes morda še srednjetrde gume (rumene). Tokrat so nekateri dirkali zgolj s trdimi gumami ali pa z najmehkejšimi naredili le krog ali dva in zato je rezultat treninga na koncu povsem neverodostojen.

Oscar Piastri je prekinil krog na rdečih gumah, ki bi bil z naskokom najhitrejši. | Foto: Reuters Oscar Piastri je prekinil krog na rdečih gumah, ki bi bil z naskokom najhitrejši. Foto: Reuters Oba voznika ekipe Red Bull denimo nista odpeljala niti enega kroga na rumenih ali rdečih gumah, McLarnova dirkača pa sta vsak svoj hiter krog na rdečih oziroma rumenih gumah predčasno prekinila. Pa bi lahko dosegla vsaj sekundo hitrejši krog, kot pa sta ga Sainz in Leclerc, ki sta ob koncu treninga odpeljala prvi in drugi čas (na rdečih gumah). Na kvalifikacijah lahko pričakujemo čase pod 1:10,000. Tretji Russell, lanski dvojni zmagovalec Brazilije, je za njima zaostal le nekaj tisočink, pa je ta krog odpeljal z rumenimi gumami. Tudi Hamilton je dirkal samo z belimi.

VN Brazilije, prosti trening: 

1. Carlos Sainz (Ferrari) 1:11,732

2. Charles Leclerc (Ferrari) +0,108
3. George Russell (Mercedes) +0,133
4. Nico Hülkenberg (Haas) +0,196
5. Alex Albon (Williams) +0,312
6. Lance Stroll (Aston Martin) +0,404
7. Pierre Gasly (Alpine) +0,452
8. Guanju Džov (Alfa Romeo) +0,749
9. Logan Sargeant (Williams) +0,847
10. Kevin Magnussen (Haas) +0,860
11. Fernando Alonso (Aston Martin) +0,883
12. Lewis Hamilton (Mercedes) +0,996
13. Juki Cunoda (Alpha Tauri) +0,982
14. Daniel Ricciardo (Alpha Tauri) +1,046
15. Esteban Ocon (Alpine) +1,047
16. Max Verstappen (Red Bull) +1,061
17. Valttari Bottas (Alfa Romeo) +1,280
18. Sergio Perez (Red Bull) +1,324
19. Lando Norris (McLaren) +1,897
20. Oscar Piastri (McLaren) +2,106
Autodromo Jose Carlos Pace, Interlagos, F1 2017
Sportal Formula 1 v Interlagosu vsaj do leta 2030
Mike Elliot Mercedes Lewis Hamilton Nico Rosberg
Sportal Odhaja eden od tvorcev Hamiltonovih uspehov
VN Mehike Daniel Ricciardo Alpha Tauri
Sportal Spregledani junak VN Mehike, ki želi ukrasti šampionski dirkalnik
Ne spreglejte