Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 9. 2015,
15.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Lewis Hamilton Mercedes Monza VN Italije

Nedelja, 6. 9. 2015, 15.17

8 let

Hamilton razred zase, zmaga zaradi prenizkega tlaka potrjena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dirko formule 1 v Monzi je preprečljivo dobil dirkač Mercedesa, Lewis Hamilton. Na drugo mesto se je uvrstil Nemec, Sebastian Vettel s ferrarijem. Nicu Rosbergu se je dva kroga pred ciljem vnel motor.

Hamilton je z zmago še povečal vodstvo v skupnem seštevku. Britanec ima na prvem mestu 252 točk, Rosberg pa 199. Felipe Massa v Williamsu je osvojil tretje mesto. Na stezi je vse naredil tako, kot je treba, na zmago pa je moral počakati še nekaj ur. Vodstvo dirke je namreč obravnavalo domnevno kršenje pravil Mercedesa. Kmalu po koncu preizkušnje je sporočilo, da preiskuje domnevno kršitev pravil, saj naj bi bil tlak v eni od pnevmatik na njegovem dirkalniku prenizek.

Vodja Mercedesa Toto Wolff je v pogovoru za televizijo RTL dejal, da so v ekipi vse naredili tako, kot je naložil opremljevalec pnevmatik Pirelli.

Hamilton pa bi tudi v primeru, če bi mu izrekli najverjetnejšo kazen, 25 sekund pribitka, še vedno ostal prvi, saj je skozi cilj privozil z natančno 25,042 sekunde naskoka pred drugim Nemcem Sebastianom Vettlom.

Po zaslišanju predstavnikov moštva Mercedes in opremljevalca pnevmatik Pirelli je vodstvo dirke potrdilo zmago. Pnevmatike so imele ob nastavitvi na dirkalnik minimalni tlak, kot ga je priporočil Pirelli, zato ni bilo izrečenih nadaljnih sankcij.

Hamilton slavil že 40. v karieri

Za Mercedes se je dirka sicer končala s polovičnim uspehom, potem ko je bilo še dva kroga pred koncem videti, da bodo spet pobrali večino točk. Poleg Hamiltona so imeli namreč v vrhu tudi Rosberga, ki pa ga je izdal motor v njegovem Mercedesu in v oblaku dima se je poslovil tik pred odločilnima krogoma. S tretjega mesta je padel na 17. in tako ostal pri 199 točkah, kolikor jih je dobil za prejšnjih 11 dirk.

Začetek pa ni bil po okusu Ferrarija. Domača ekipa si je pred številnimi navijačih rdečih na kvalifikacijah pripravila odlično izhodišče - Kimi Räikkönen in Vettel sta namreč z drugim in tretjim mestom prišla tik za Hamiltona in razbila Mercedesovo navezo, start pa ni bil dober. Finec je namreč obstal na mestu in takoj padel daleč v ozadje, od koder se je mukoma prebijal naprej. Na koncu mu je z zadnjega mesta še uspelo priti dokaj visoko, na peto.

Za Hamiltona je bila zmaga na Ferrarijevem terenu tretja v nizu, v tej sezoni je slavil sedmič, skupno pa 40. v karieri. Na lestvici najboljših v formuli 1 so pred njim le še štirje: Vettel in Ayrton Senna s po 41 uspehi ter za zdaj zanj še neulovljiva Alain Prost (51) in Michael Schumacher (91).

Za nameček je Hamiltonu uspel še neuradni "grand slam" v formuli 1: dobil je namreč oba treninga, kvalifikacije, dirko in še vodil od starta do cilja, pa postavil še najhitrejši krog na dirki. "Sijajno. Več se skorajda ne da doseči. Šli smo do maksimuma, a bili smo pač tudi dovolj hitri," je povedal takoj po dirki. Na vprašanje, ali se je zavedal, da bo po koncu njegov dirkalnik predmet preiskave, je dejal, da ne, čeprav naj bi v njegovi ekipi pred koncem spodbujali Britanca, naj še naprej pritiska plin do konca - čeprav je imel takrat že zelo udobno prednost, saj so se očitno zavedali, da lahko pride do kazenskega pribitka.

Navijači preplavili območje pod odrom za zmagovalce

Vettel, ki je poskrbel za navdušenje domačih navijačev, italijanski pristaši Ferrarija so po tradiciji takoj po koncu dirke vdrli na stezo in preplavili območje pod odrom za zmagovalce, pa prav tako ni bil navdušen nad možnostjo, da bi zmago dobil za zeleno mizo.

"Gre za spoštovanje in poštenost. Na stezi je bil pač boljši." Pri Ferrariju bodo tako morali, če vodstvo dirke ne bo odločilo drugače, še počakati na prvi domači uspeh po letu 2010.

Po smoli Rosberga sta se za zadnje mesto na stopničkah spopadla oba Williamsova voznika, uspešnejši pa je bil Massa, ki ni dovolil Valtteriju Bottasu, da bi prišel mimo njega. V istem krogu sta dirko končala le še peti Räikkönen in šesti Sergio Perez.

Skupno je Hamilton še povečal prednost, ima 252 točk, Rosberg ostaja pri 199, Vettel se mu je približal in jih ima kot tretji zdaj 178.

Čez 14 dni bo sledila preizkušnja na osvetljenih ulicah Singapurja.

Ne spreglejte