Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
28. 7. 2012,
14.52

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

VN Madžarske Lewis Hamilton McLaren Fernando Alonso

Sobota, 28. 7. 2012, 14.52

2 leti, 9 mesecev

Hamilton razred zase - 150. "pole" za McLaren

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Lewis Hamilton je s prednostjo štirih desetink osvojil svoj tretji najboljši prvi štartni položaj na Madžarskem. Za ekipo McLaren je to dolgo pričakovani 150. "pole position".

Najhitrejši je bil ves vikend in tudi na kvalifikacijah - petouvrščeni v skupnem seštevku Lewis Hamilton (McLaren). Enajsto dirko sezone in lovljenje Fernanda Alonsa (Ferrari), z več kot 60 točkami prednosti vodilnega v skupnem seštevku, bo začel s svojega tretjega madžarskega "pole positiona". Za njegovo ekipo je to 150. "pole", ki so ga čakali vse od VN Španije v Barceloni, ko je bil mladi britanski dirkač diskvalificiran s kvalifikacij. Ob prvaku iz sezone 2008 bo v prvi štartni vrsti Romain Grosjean (Lotus). To je priložnost za branilca naslova Sebastiana Vettla (Red Bull) in Jensona Buttna (McLaren) v drugi vrsti, saj vemo, da se Grosjean v uvodnih krogih rad zapletele z dirkačem pred seboj. Kimi Räikkönen (Lotus) si je nadejal več od petega mesta, s skoraj sekundo zaostanka za Hamiltonom pa sta Alonso in Felipe Massa (Ferrari) dosegla šesti oziroma sedmi kvalifikacijski čas. V prvo deseterico so se uvrstili še oba dirkača Williamsa in Nico Hülkenberg (Force India).

"Za zdaj je to zelo pozitiven vikend. Nadgradnje končno delujejo," je po kvalifikacijah strnil Hamilton. "Razočaran bi bil, če ne bi osvojil prvega štartnega mesta, saj smo od prvega treninga najhitrejši." Še bolj zadovoljen je bil drugovruščeni Grosjean: "VN Nemčije je bila katastrofa. Med tednom smo vse analizirali, na zadnjem treningu smo našli hitrost. Odlično, da bom štartal iz rpve vrste." Vettel seveda ni bil prešerno razpoložen, če ni prvi, nikoli ni. "Omejitev navora na nas ni vplivala, težave smo imeli z uravnoteženjem dirkalnika." A na nedeljski dirki ob 14.00 gre nanj resno računati.

Razočaranje za Mercedes

S časom 1:21,794 je bil v prvem delu kvalifikacij najhitrejši Hamilton. Razlike so bila znova zelo majhne, saj je šele 14. Kamui Kobajaši (Sauber) zaostajal več kot sekundo. S svojo usodo sta se igrala dirkača Red Bulla, ki v zadnjih minutah nista odpeljala hitrega kroga in sta se med 17 najboljših uvrstila s 16. in 17. časom. Izjemen ritem McLarna na suhi stezi in pri visokih temoeraturah (30 stopinj Celzija zraka in 44 stopinj asfalta) je z rezultatom 1:21,060 v drugem delu kvalifikacij potrdil Hamilton. Ta del je ponudil kar nekaj razočaranj. Nico Rosberg in Michael Schumacher sta bila z Mercedesom šele 13. in 17. Če to ni bilo tolikšno presenečnje, pa je toliko večje zgolj 11. mesto Marka Webbra (Red Bull), prvega zasledovalca vodilnega v skupnem seštevku. Za Lewisom je zaostal vsega sedem desetink! Ob tako majhnih razlikah so pač možni tudi takšni rezultati.

Ne spreglejte