Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 7. 2020,
16.52

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

2

Natisni članek

Mercedes Valtteri Bottas Spielberg Avstrija Formula 1

Nedelja, 5. 7. 2020, 16.52

3 leta, 10 mesecev

VN Avstrije, dirka

Finec brez težav do zmage, za njim pa prava drama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,07

2

VN Avstrije 2020 F1 | Valtteri Bottas je prišel do svoje osme zmage v karieri v F1. | Foto Reuters

Valtteri Bottas je prišel do svoje osme zmage v karieri v F1.

Foto: Reuters

Zmagovalec prve pokoronske dirke svetovnega prvenstva formule ena, preizkušnje za VN Avstrije v Spielbergu, je Finec Valtteri Bottas (Mercedes), drugi je bil Monačan Charles Leclerc (Ferrari), tretji pa Britanec Lando Norris (McLaren). Branilec naslova svetovnega prvaka Lewis Hamilton (Mercedes) je bil četrti.

Štartni vrstni red se je od včerajšnjih kvalifikacij do današnjega štarta nekoliko spremenil, pritožba Red Bulla, da je Hamilton svoj hitri krog odpeljal pod rumeno zastavo (ko je s steze zapeljal Bottas), je bila uspešna, šestkratnemu svetovnemu prvaku so komisarji prisodili tri mesta slabši položaj, dirko je tako začel s pete pozicije.

Valtteri Bottas se je s štarta odpeljal tekmecem, Hamilton pa se je

hitro prebil do drugega mesta, do četrtega kroga je bil že za Verstappnom, ko je zlahka opravil s Sergiem Perezom in Lancom Strollom, po odstopu Verstappna se je podal v lov za moštvenim kolegom.

Fotogalerija
1 / 20

Ničla za Red Bull

Verstappnu, ki je štartal z drugega mesta, darila ni uspelo izkoristiti, v 11. krogu ga je na cedilu pustila tehnika, njegov Red Bull je izgubil moč, počasi se je Nizozemcu še uspelo privleči do boksov, kjer pa so mu mehaniki sporočili, da je dirke zanj konec. V 19. krogu je enaka usoda doletela še njegovega nekdanjega moštvenega kolega Daniela Ricciarda (Relnault). Pri odstopu Kevina Magnussena (Haas) v 26. krogu je na stezo zapeljal varnostni avto in časovne prednosti ali zaostanki med dirkači so se izničili.

V 56. krogu je na ciljni ravnini svojo alfo romeo parkiral še Kimi Räikkönen, na stezo je še drugič pripeljal varnostni avto, ko se je umaknil, pa se je spet začelo dogajati marsikaj. Tako je Hamiltona, ki na drugem mestu ni mogel slediti tempu Bottasa, napadel Alex Albon, dirkača sta rahlo trčila in Tajec se je zavrtel, nekaj krogov pozneje pa odstopil. To je bila ničla za Red Bull.

Hamilton po kazni zdrsnil z odra za zmagovalce

Ferrarijev Leclerc se je večji del dirke boril s Carlosom Sainzem in Landom Norrisom, njegov moštveni kolega Sebastian Vettel je v 31. krogu brezglavo napadel Sainza in se zavrtel ter zdrsnil po razpredelnici, medtem ko je mladi Monačan zadržal mirno kri in se na koncu prebil celo do drugega mesta, potem ko je Hamilton zaradi petsekundnega kazenskega pribitka, ki si ga je prislužil pri trku z Albonom, zdrsnil z odra za zmagovalce.

Nadvse vesel dan je za Landa Norrisa, ki je prvič stopil na stopničke, do točk pa so danes prišli še Carlos Sainz, Sergio Perez, Pierre Gasly, Esteban Ocon, Antonio Giovanazzi in Sebastian Vettel, ki so se zvrstili od petega do desetega mesta.

"Orjaško presenečenje. Ampak dobro."

"Sezone se ne da začeti na boljši način," je bil zmage vesel Bottas, ki je dodal, da je bil Hamilton danes izjemno hiter, a mu je uspelo ubežati, veliko bolj čustven pa je bil Leclerc, ki si stopničk v precej nekonkurenčnem Ferrrariju resnično ni obetal. "To je bilo orjaško presenečenje! Ampak dobro. Mislim, da smo danes vse naredili popolno, ob tem pa imeli še nekaj sreče, a je tudi ta del dirkanja. Naš cilj je bil izkoristiti vsako priložnost," je povedal 22-letni Monačan, ki je enajstič stopil na oder za zmagovalce, v statistiki pa ima tudi že dve zmagi.  

Izjemen konec tedna pa je za 20-letnim Angležem Landom Norrisom. V soboto je s četrtim mestom v kvalifikacijah poskrbel za uspeh kariere, danes pa ga nadgradil v svoje prve stopničke v formuli ena. Pri McLarno so vriskali, skakali in plesali od sreče, sam pa je le stežka našel besede: "Nekajkrat se mi je že zazdelo, da sem zafrknil, ampak se mi je le uspelo prebiti mimo Pereza na oder za zmagovalce. Tako srečen sem!"

Klečali proti rasizmu, a ne vsi

Pred dirko je večina od 20 dirkačev pokleknila v znak solidarnosti z gibanjem "Black Lives Matter" (Črna življenja štejejo) in protestniki proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi, ki so v ZDA ulice zasedli po umoru Georga Floyda in se nato razširili tudi po svetu. Lewis Hamilton, prvi in edini temnopolti dirkač v F1, je v zadnjih tednih odprl tudi vprašanje enakosti ras v motošportu in namignil, da svet F1 nikakor ni nedolžen v tem pogledu.

VN Avstrije 2020 F1 | Foto: Reuters Foto: Reuters

A danes se mu je šesterica dirkačev pridružila zgolj z nošenjem majic z napisom "končajmo rasizem", ni pa tudi pokleknila. To so bili Charles Leclerc, Max Verstappen, Carlos Sainz, Danil Kvjat, Antonio Giovanazzi  in Kimi Räikkönen. Leclerc je prek družbenih omrežij sporočil, da zaradi tega ni nič manj zagrizen borec za izkoreninjenje rasizma, pač pa se v tem boju bolj kot na "simbolične geste" zanaša na "vsakodnevna dejanja".

Karavana ostaja v Avstriji, že naslednjo nedeljo, 12. julija bo v Spielbergu na sporedu še dirka za VN Štajerske, nato sledi selitev na Madžarsko, avgusta pa dve preizkušnji v Silverstonu v Veliki Britaniji. To je dokončno zeleno luč dobilo prav danes, ko so britanske oblasti potrdile izjemo pri karantenskih pravilih vstopa v državo, tako da se bodo udeleženci tekmovanja lahko brez težav preselili v Silverstone po dirki na Madžarskem.

Izidi (71 krogov, 306,452 km):

 1. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)         1;30:55,739

 (povp. hitrost: 204,301 km/h)

 2. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)              + 2,070

 3. Lando Norris (VBr/McLaren)                   5,491

 4. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)                5,689

 5. Carlos Sainz ml (Špa/McLaren)                8,903

 6. Sergio Perez (Meh/Racing Point)             15,092

 7. Pierre Gasly (Fra/AlphaTauri)               16,682

 8. Esteban Ocon (Fra/Renault)                  17,456

 9. Antonio Giovinazzi (Ita/Alfa Romeo)         21,146

10. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)              24,545

...


SP skupno (1):

- dirkači:

 1. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)     25

 2. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)      18

 3. Lando Norris (VBr/McLaren)         16

 4. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)      12

 5. Carlos Sainz jr. (Špa/McLaren)     10

 6. Sergio Perez (Meh/Racing Point)     8

 7. Pierre Gasly (Fra/AlphaTauri)       6

 8. Esteban Ocon (Fra/Renault)          4

 9. Antonio Giovinazzi (Ita/Alfa Romeo) 2

10. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)      1

 

- konstruktorji:

 1. Mercedes     37

 2. McLaren      26

 3. Ferrari      19

 4. Racing Point  8

 5. AlphaTauri    6

 6. Renault       4

 7. Alfa Romeo    2

Preberite še:

Valtteri Bottas & Lewis Hamilton
Sportal Mercedesa odpihnila konkurenco, Bottas za las hitrejši od Hamiltona
Lewis Hamilton
Sportal Hamilton najhitrejši na treningih pred VN Avstrije
VN Avstrije, formula 1
Sportal V F1 brez okužb na covid-19, pozitiven prvak serije Nascar
VN Avstrije, formula 1
Sportal Fia bo namenila milijon evrov za spodbujanje raznolikosti v F1
Ne spreglejte