Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
19. 9. 2015,
16.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sebastian Vettel Ferrari

Sobota, 19. 9. 2015, 16.09

8 let

Ferrarijev Vettel kričal od veselja, Mercedes padel v globoko brezno

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ferrarijev dirkač Sebastian Vettel je kričal od veselja, ko si je na kvalifikacijah VN Singapurja pridirkal najboljši štartni položaj. Mercedesa iz tretje štartne vrste.

Sebastian Vettel se je do svojega prvega najboljšega štartnega položaja, odkar se je preselil k Ferrariju, dokopal v trinajstem dirkaškem koncu tedna. Njegov preboj na čelo štartne vrste je bil veličasten: tekmece je posekal z razliko pol sekunde in več.

Najbolj se mu je uspel na ulični stezi v Singapurju približati Red Bullov dirkač Daniel Ricciardo (+0,543), ki tekmuje z Renaultovim motorjem. Vettel je bil od tretjega Kimija Raikkonena, ki dirka z enakim dirkalnikom, hitrejši za skoraj osem desetink sekunde (+0,782). Fincu bo v drugi štartni vrsti družbo delal Ricciardov moštveni kolega Daniil Kvjat (+0,860).

Medtem ko smo na eni strani videli preporod Ferrarija in Red Bull-Renaulta, pa je popoln mrk doživel Mercedes, ki je zmagal na prejšnji dirki v Monzi v Italiji. Zmagovalec zadnje dirke formule 1 in vodilni dirkač prvenstva Lewis Hamilton je bil neprepoznaven. Britanec je postavil peti čas in vse šokiral z gromozanskim zaostankom za zmagovalcem kvalifikacij Vettlom: 1,415 sekunde! Na njegovi ravni je dirkal tudi Lewisov moštveni kolega Nico Rosberg (+1,530). To je bil zelo velik šok za Mercedesa, saj je moral prvič letos najboljši štartni položaj prepustiti Ferrariju. Pred tem je bil na kvalifikacijah enajstkrat najhitrejši Hamilton, enkrat pa Rosberg.

Bo Vettel v nedeljo presegel Senno?

Vettel je z osvojitvijo najboljšega štartnega položaja Hamiltonu preprečil, da bi se po številu zaporednih zmag izenačil z legendarnim Ayrtonom Senno. Brazilec je v sezonah 1988 in 1989 spisal serijo osmih zmag. Lewis bo ostal pri sedmih. Malo je tudi verjetno, da bi se Hamilton v nedeljo izenačil s Senno po številu zmag – 41. Obstaja večja verjetnost, da bo Vettel prehitel Senno in svojo letvico postavil na številko 42.

Če bo Vettel na preostalih letošnjih sedmih dirkah obdržal vrhunsko formo in spet začel zmagovati, bi lahko Hamiltonu preprečil tudi to, da bi se po številu naslovov prvaka izenačil s Senno. Brazilec jih je zbral tri, Lewis do zdaj dva. Če bi Sebastianu uspel veliki met in bi že v svoji prvi sezoni pri Ferrariju osvojil naslov prvaka, bi v svoje vitrine postavil peto lovoriko in se tako izenačil z legendarnim Argentincem Juanom Manuelom Fangiom. Tako bi bil boljši od njega le še rojak Michael Schumacher s sedmimi naslovi prvaka.

A najprej bo skušal Vettel v nedeljo stopiti Hamiltonovo prednost v prvenstvu, ki trenutno znaša 74 točk, kar je praktično tri zmage. Ker je do konca sezone še sedem dirk, je na voljo še 175 točk. Sebastian torej še ima možnosti, da osvoji naslov prvaka, a bo zelo težko, vendar ne nemogoče.

Ne spreglejte