Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
19. 11. 2012,
17.52

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

VN ZDA Ferrari Fernando Alonso Felipe Massa

Ponedeljek, 19. 11. 2012, 17.52

5 let, 6 mesecev

Ferrari zagovarja nešportno dejanje na VN ZDA

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Fernando Alonso je po VN ZDA ostal v igri za naslov prvaka, potem ko so se pred štartom poslužili ne najbolj športne poteze. "Ko delaš za Ferrari, veš, da je ekipa v središču."

Fernando Alonso je v igri za naslov prvaka ostal tudi zato (morda samo zato), ker se je Ferrari pred VN ZDA poslužil ne najbolj športne poteze. Ker bi moral Španec štartati z osmega mesta, torej na umazani strani štartne vrste, so se odločili, da odprejo menjalnik v dirkalniku šestouvrščenega s kvalifikacij Felipeja Masse. Pa čeprav z menjalnikom ni bilo nič narobe! Tako je Brazilec dobil kazen petih štartnih mest in Alonso je s sedmega mesta štartal kot blisk in se skozi prvi zavoj zapeljal kot četrti. Massa, ki je dirko končal le mesto za tretjeuvrščenim Alonsom, je odločitev šefov razumel, a priznal, da ni bil najbolj navdušen. Red Bullov Helmut Marko se je pred štartom ob tem početju Ferrarija le nasmihal. "Škoda za Felipeja," pa je potezo komentiral vodja Red Bullove ekipe Christian Horner. In kaj je rekel Vettel? "Nič. To ni moja stvar." Osredotočen je bil le na svojo dirko.

Ferrarijevo dejanje odmeva tudi dan po ameriški veliki nagradi. Vodja moštva Stefano Domenicali se zagovarja, češ da bi enako ravnale tudi druge ekipe in da ni šlo za kršenje pravil. "Zdelo se mi je pošteno, da priznamo. Takšen je naš slog, moj slog. Naša dolžnost je bila, da to naredimo, saj je bila razlika v oprijemu zelo velika. Razmišljali smo, da če želimo biti v Braziliji v borbi za naslov, mora biti naš prvi dirkač v ospredju že v uvodnih krogih, sicer bi bila naša dirka končana." Poteza se jim je res izplačala. Da je bila leva stran štartne vrste res slabša, dokazujeta slaba štarta Lewisa Hamiltona (McLaren) in Kimija Räikkönena (Lotus). Slednjega je Alonso prehitel še pred prvim zavojem, pa čeprav je bil tri štartna mesta za njim. "Mislim, da je šlo za pravo odločitev. Ko delaš za Ferrari, veš, da je ekipa v središču pozornosti in dirkača morata to spoštovati. Felipeju se še enkrat zahvalujem."

Rivali ne bi ravnali tako, a Ferrarija ne upajo kritizirati

Tekmeci dan po dirki Ferrarijeve odločitve niso kritizirali. Raje ne, kdo ve, morda se je bodo nekega dne morali poslužiti tudi sami. "Vse je bilo znotraj pravil. Šlo je za taktično potezo. Fernanda so spravili na desno stran štartne vrste in to je jim je splačalo. Težko je bilo Felipeju, a njihova prioriteta je pač Fernando," je dejal Horner, a dodal, da sami na kaj takega doslej niso niti pomislili. McLarnov šef Martin Whitmarsh pa je dal vedeti, da si je takih potez leta 2007, ko je dirkal pri njih, Alonso že želel, a mu niso bili pripravljeni ugoditi. "Nikogar ne kritiziram, a menim, da moramo dirkati."

In tako se je odločitev o prvaku sezone 2012 prestavila za teden dni. Na VN Brazilije bo Alonso napadel in skušal 13 točk minusa spreobrniti v plus in tretjič postavi svetovni prvak.

Ne spreglejte